Noticias Castellón
jueves, 21 de noviembre de 2024 | Última actualización: 15:42

L’AVL lliura a Vila-real milers de documents notarials en valencià dels segles XV al XVIII digitalitzats per a l’Arxiu

Tiempo de Lectura: 1 minutos, 47 segundos

Noticias Relacionadas

Consta de 26.595 imatges digitalitzades i permetrà un profund estudi sobre la demografia, l’activitat econòmica i social, vocabulari, actes matrimonials i testaments, inventaris de béns i particions, entre altres

Castellón Información

El president de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL), Ramon Ferrer, ha lliurat al regidor de Cultura, Eduardo Pérez, tots els documents notarials en valencià existents en el Reial Col·legi del Corpus Christi, a València, amb l’objectiu d’ampliar el material històric de l’Arxiu de Vila-real des del segle XV al XVIII. 

Un compromís al qual va arribar amb l’Ajuntament i que consta de 26.595 imatges digitalitzades dels protocols i volums de dotze notaris que van exercir de fedataris entre el 1438 (Joan del Mas) i 1762 (Rufo Martí Navarro) i que ja estan a l’Arxiu Municipal.

Sens dubte, una documentació de “molta importància i interès per als investigadors”, com ha recalcat Ramon Ferrer. El material notarial ara digitalitzat permetrà descobrir un valuós corpus documental jurídic i administratiu al llarg d’eixos quatre segles, reconstruir com seria l’activitat de la societat de l’època a Vila-real, però també ampliar una abundant antroponímia que permeta conéixer la seua pervivència al llarg del temps.

La documentació notarial que l’AVL ha posat a disposició dels investigadors i dels historiadors facilitarà un millor coneixement de la toponímia menor del terme a partir de la compravenda de propietats i particions de terres, carregament de censals, establiments i arrendaments, entre altres transaccions registrades en aquells segles.

Igualment, la informació aportada per esta documentació notarial permetrà un profund estudi sobre la demografia, l’activitat econòmica i social o de la vida quotidiana de Vila-real, a més del vocabulari existent en l’època relatiu a actes matrimonials, testaments, inventaris de béns i particions, entre altres. El lliurament de tot el material digitalitzat per part de l’AVL a l’Ajuntament de Vila-real omplirà alguns buits existents d’eixe període històric, però sobretot permetrà ampliar la documentació de l’Arxiu Municipal, considerat un dels més importants del territori valencià.