Més de 1.200 han realitzat pràctiques en el parc infantil de trànsit i enguany s’han incorporat dues guarderies a la iniciativa. Els estudiants han rebut formació destinada a mentalitzar tots els ciutadans de la importància de circular correctament, amb precaució i adoptant les mesures oportunes per a evitar els accidents i tant des de la perspectiva del vianant com des del viatger
S.N./Castellón Información
El fi de curs està prop i és moment de fer balanç de les diverses iniciatives i programes que s’han desenvolupat a les aules vila-realenques com és el cas del curs en Educació Viària, que compleix 31 edicions i que ha arribat a més 80.000 escolars des de 1986. Aquest programa tan arrelat ha arribat en el curs 2017-2018 a un total de 2.874 alumnes d’Infantil (cinc anys), Primària (segon i cinqué) i ESO (segon i tercer) de centres educatius públics, privats com llars d’infants, incorporades enguany, i especials com la Panderola tant en l'àmbit teòric a l’aula com pràctic al parc infantil de tràfic, on 1.255 han pogut realitzar pràctiques tant amb bicicleta -5é de primària- com amb karts, en el cas dels alumnes de 2n d’ESO.
La regidora de Seguretat Ciutadana, Silvia Gómez, juntament amb el comissari de la Policia Local, Domingo Adán, i l'inspector José Luis de Llago, han donat compte de les principals dades de la memòria aquest matí i Gómez ha destacat que “aquest projecte que es tan important a la nostra ciutat no seria possible sense la implicació i el treball de l’inspector De Yago, ja que els nostres joves han après els principals aspectes de convivència ciutadana i seguretat vial, tant com a vianants amb nocions sonre com i per on hi han de circular tant com a viatgers, el que els fa fins i tot donar advertències als seus progenitors”.
Mentalitzar als ciutadans més menuts de la importància de circular correctament, amb precaució i adoptant les mesures oportunes en la via pública per a evitar accidents segueix sent l’objectiu d’aquest programa després de 31 anys. Com és evident, la formació i les pautes no són les mateixes per a tots els alumnes i els continguts del curs varien segons l’edat. Els xiquets i xiquetes de cinc anys d’Infantil han après aspectes relatius a la seua condició de vianants com la circulació per la vorera i com creuar el carrer pels llocs habilitats i com a viatger. “Han conegut per quina porta han de pujar i baixar del vehicle i on han de seure”, apunta Gómez. En el cas de l’alumnat de segon de primària, han tractat les normes de convivència i senyals de tràfic, a més d’intentar crear hàbits de conducta relacionats amb el passatger. En cinqué s’ha abordat la circulació en bicicleta com les normes de circulació o la senyalització des del punt de vista teòric a l’aula com pràctic al parc infantil de tràfic. En segon d’ESO, amb la possibilitat de molts de poder circular en moto, s’ha incidit en l’obligatorietat del casc, la documentació i s’ha realitzat pràctiques al parc per adquirir la destresa necessària per a conduir aquests vehicles, a més de mentalitzar-se de la seua dificultat. I en el cas dels escolars de tercer d’ESO s’ha treballat en la línia de seguir fomentant una actitud positiva i de positiva cap al Codi Penal, la seguretat en el tràfic, la Llei de Seguretat Viària. “Hem intentat mentalitzar als joves que si respecten les normes, disminueixen el nombre d’accidents i la seua gravetat, sobretot si utilitzen el casc i el cinturó de seguretat”, destaca José Luis de Llago.
Domingo Adán ha indicat que “aquestes campanyes formen ja part de l'ADN de la Policia Local i ha remarcat la col·laboració amb entitats privades com empreses o centres educatius com llars d’infants per a millorar en la mesura del possible el projecte i fer-lo arribar al nombre més gran d’escolars possible. A més ha subratllat la col·laboració amb altres departaments municipals com Serveis Públics “que sempre que hi ha alguna millora a fer en les instal·lacions del Parc Infantil, estan disposats a encarregar-se i posar-lo a punt, com va passar en desembre. I també amb la realització d’activitats conjuntes a Medi Ambient com el parc de bicicletes a l’avinguda la Murà durant el Mes de la Sostenibilitat”.
“Els resultats són molt positius i sabem que molts xiquets quan arriben a casa fins i tot els recorden als seus pares com cal circular correctament”, explica Gómez, qui felicita l'equip de la Policia Local per “tot el treball que han realitzat des dels inicis i perquè també han incorporat enguany dues guarderies, així com als alumnes de la Panderola, als qui ensenyen hàbits per a ser més autònoms “a més de potenciar la transversalitat i la interacció amb altres centres i amb els quals es va preparar l’any passat una obra de teatre molt especial per a commemorar els 30 anys de l'engegada del servei d'Educació Viària ‘L'aventura dels invisibles’
De Llago conclou que ja s'està treballant en el projecte del pròxim any i anima als centres educatius a sumar-se a partir de setembre, quan es presente la campanya.