La CHJ recorda que la llei d'aigües permet utilitzar les aigües superficials sense autorització administrativa i de conformitat
Aicha K.Herrando/Castellón Información
El riu Millars és uns dels paradisos per excel·lència de la província de Castelló. Les anomenades ‘piscines naturals’ són cada any l’atractiu dels municipis d’interior però l’ús que fan els visitants i veïns no és sempre el més correcte i menys en temps de coronavirus. El Ministeri de Sanitat assenyala que una de les possibles vies de contaminació de platges i rius són els efluents procedents de les estacions depuradores d’aigües residuals (EDARs). El risc de contaminació ambiental de les zones de bany és reduït si les aigües residuals es tracten convenientment.
A més, recorda que una de les possibles vies de contaminació de platges i rius és l’escàs cabal on es desaconsella el bany i l'ús recreatiu per a aquesta temporada 2020. Tenint això en compte, cada municipi adapta la seua normativa per a gaudir dels rius i el turisme on en alguns llocs és fonamental.
Municipis on es desaconsella el bany
Alguns dels pobles on es desaconsella el bany són Argelita, Espadilla, Fuentes de Ayodar i Fanzara. Els ajuntaments d’aquests pobles recorden que encara que no poden prohibir el bany “perquè no tenim personal ni mitjans per fer-ho”, és recomanable no banyar-se en aquests rius. I en cas que es faça, “cada veí deu ser responsable i assegurar-se de complir les mesures sanitàries com guardar la distància de seguretat”.
Una de les principals raons per les quals no es pot prohibir a la ciutadania banyar-se en el riu és, com assegura la Confederació Hidrogràfica del Xúquer, que el Ministeri de Sanitat ha disposat com recomanació general seguir la normativa de la llei d’aigües en el Real Decret 1341/2007. Aquesta llei, concretament en el segon capítol de l'article 50, assegura que “tots poden sense necessitat d’autorització administrativa i de conformitat, utilitzar les aigües superficials, mentre discorren pels seus llits naturals, per a beure, banyar-se i altres usos domèstics, així com per a abeurar el bestiar”.
Així mateix, Turisme Generalitat Valenciana ja va presentar el passat 31 de maig una guia especifica per a platges continentals on es ratifica que el bany en nombrosos pous i rius de la Comunitat deurà prohibir-se aquest estiu si no es poden assegurar els protocols de seguretat contra el coronavirus: “Si no es poden garantir les correctes mesures sanitàries, es recomana la prohibició del bany”.
Es pot nadar a Vila-real?
Habitualment es poden veure jóvens nadant i gaudint en el pas del riu per la localitat però el Consorci Riu Millars, format pels Ajuntaments d’Almassora, Vila-real Borriana, la Diputació de Castelló i la Generalitat Valenciana, recorda la perillositat i prohibició d’aquest acte que, en aquest cas, es desaconsella per la integritat dels veïns i no per la Covid-19.
Les zones més perilloses es troben entre el pont de la CV-10 i el pont de l’autopista AP7, concretament en el marge dret del riu i en el terme de Vila-real. Per altra banda, l’assut o “els matxos” és una de les pitjors zones per les corrents subaquàtiques i la perillositat de la pròpia estrucura. També resulta prohibitiu llançar-se des del Molí del Terraet, un edifici en mal estat que utilitzen com trampolí. A banda de Vila-real també són perillosos l'assut comunitari d’Almassora i l'assut de Borriana.
Montanejos
Montanejos és un dels paratges més cridaners i turístics de l'interior de la província per la seua gran bellesa, aigües cristal·lines i accessible riu. A diferència d'altres paratges, les Fonts dels Banys de Montanejos si permeten accedir al riu i banyar-se en ell. No obstant això, a causa de la Covid-19 el poble s'ha vist obligat a adaptar-se amb noves mesures que rescindeixen l'accés i asseguren les mesures de seguretat establides per Sanitat.
El passat 20 de juny van començar les visites en el Paratge natural de les Fonts dels Banys de Montanejos amb nova normativa. Entre les recomanacions establides per l'Ajuntament s'aconsella als veïns i visitants evitar el contacte amb superfícies i utilitzar calçat de forma permanent, llavar-se les mans després de tocar elements comuns i accedir amb únicament una motxilla o bossa per persona.
A més de les noves directrius també es complementa amb la normativa habitual com la prohibició d’accedir amb mascotes, la prohibició d’accedir amb menjar abundant, accessoris domèstics com neveres i material de càmping com taules o ombrel·les. També es prohibeix l'entrada amb flotadors o unflables. Per garantir i informar de totes les mesures de seguretat, la Generalitat Valenciana ha incorporat dos agents auxiliars de platges fluvials que reforcen la informació als visitants.
David Vizcaíno, director de la Fundació de Turisme, explica que el riu està dividit en zones “Ni ha una zona d’aigües braves destinada a la pràctica de turisme actiu i després tenim la zona de control d’aforament destinada a 1.200 persones”. Per a poder visitar i gaudir del riu es deu fer reserva prèvia i pagar l’entrada de 3 euros sense descomptes si no vius en el municipi.
Altre dels pobles en els quals es pot fer ús de les aigües i banyar-se amb mesures de seguretat establides per l'Ajuntament és Cirat qui augmentar les mesures com prohibir fer nit en el riu, utilitzar màscara si no es pot assegurar la distancia, prohibir tirar bosses de brossa en les papereres i un control d'aforament més estricte per l'amplària de la zona de 67 persones en la platja Pont i 137 persones en la platja Molí.
Mesures de seguretat
Entre les mesures de seguretat en aquesta “nova normalitat” per als rius, pous i fonts, on es recorda que es pot nadar segons la llei d’aigües, s’incloïen guardar una distància superior a 2 metres, ja que el fort vent pot ser transmissor del virus, no es recomana la realització d’esports en grups ni reunions de més de 15 persones i la utilització d'infraestructures dels voltants, a més, els usuaris que realitzen passejos per la vora del riu deuran respectar els espais de distanciament social en la resta de veïns.