Ibáñez: “Condemnem l'assassinat a Vinaròs i assenyalem que el masclisme no és una qüestió domèstica, sinó un problema col·lectiu"
Castellón Información
El 25 de novembre, Dia Internacional de l'Eliminació de la Violència contra la Dona, s'ha avançat a Vila-real, amb la celebració d'un primer acte commemoratiu, organitzat pel Consell Escolar de la Comunitat Valenciana (CECV) i la Direcció general de Política Lingüística i Gestió del Multilingüisme, que ha coincidit amb la mort d'una dona aquesta matinada a Vinaròs, presumptament, a les mans de la seua ex-parella, que posteriorment s'ha suïcidat.
L'alcalde, José Benlloch, i el secretari autonòmic d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Alberto Ibáñez, han lamentat aquest “terrible succés” i han destacat la importància d'educar en valors igualitaris des de la infància. “Avui és un dia trist, en el qual coincideix una iniciativa tan interessant com la d'implicar al sector de l'educació en la lluita contra el masclisme amb un fet tan greu com és l'assassinat d'una altra dona”, explica Benlloch i ha recordat la frase del Premi Nobel de la Paz Nelson Mandela: 'L'educació és l'arma més poderosa que existeix per a canviar el món'.
Per la seua banda, Alberto Ibáñez ha lamentat allò succeït i ha afirmat que “tot i que segueix havent-hi qui creu que pot acabar amb la vida de les dones, som molts més els que tenim esperança i creiem que tot pot canviar. Les institucions i la ciutadania confiem en que això es pot canviar amb iniciatives com aquesta en la qual expliquem que és el masclisme, que és la violència de gènere i que permeten dotar de recursos per a dissenyar estratègies encaminades a combatre’l. “Ens situem amb unanimitat davant dels agressors i expressem la nostra solidaritat amb la víctima i el seu entorn
Tots dos representants han enviat les seues condolences a la família de la víctima i han destacat la unanimitat de la societat valenciana i les institucions a l'hora de donar suport al Pacte Valencià contra la Violència de Gènere i Masclista i l'alcalde ha felicitat a tots els valencians per “haver aconseguit, per primera vegada en la història, aquest compromís, per a dir units que açò no pot continuar i que cal acabar amb aquesta xacra que fa tant de temps que ens avergonyeix”. “Hem de dir ben fort que assenyalem el masclisme i que estem enfront del maltractador i al costat de la víctima, perquè no és una qüestió domèstica, és un tema col·lectiu”, assenyala Ibáñez.
L'esdeveniment, al que han assistit 130 alumnes de Vila-real, Banyeres de Mariola, Algemesí i Gandia, s'ha celebrat en la sala de teatre Els XIII, i ha comptat amb la presència de la regidora d'Igualtat, Rosario Royo; la directora general del Institut Valencià dels Dónes per la Igualtat, Maria Such; el director general de Política Lingüística i Gestió del Multilingüisme, Rubén Trenzano; la presidenta del CECV, Encarna Cuenca, i el vicepresident del CECV, Vicent Baggetto.
L'objectiu ha sigut presentar les accions que el CECV, la Conselleria d'Igualtat i el CEFIRE específic d'Educació Inclusiva han desenvolupat en el marc de la campanya ‘RqRqR, no pararem fins aconseguir la igualtat' per a mostrar el rebuig de la societat a la violència de gènere i masclista. En primer lloc s'ha projectat el vídeo elaborat per la secretaria autonòmica d'Inclusió i l'Agència Valenciana de la Igualtat, sobre el Pacte contra la Violència de Gènere. Tot seguit, autoritats i representants del Consell de Xiquets i Xiquetes de Vila-real han llegit diversos fragments del manifest elaborat dins del Pacte i s'han lliurat els premis del concurs 'Un rap per la igualtat', dins de la campanya 'RqRqR', als alumnes assistents, que han realitzat un qüestionari online des del seu telèfon mòbil per a arreplegar dades sobre els micro-masclismes en l'aula, amb els quals el CECV elaborarà un informe –sol·licitat pel Síndic de Greuges-, per a formular propostes de millora a l'Administració educativa.