Castellón Información
L’Ajuntament de Benlloch destinarà 100.000 euros als pressupostos participatius de 2017, el que suposa un increment de la inversió del 42% respecte a l’any passat, en una aposta per reforçar, encara més, una eina de transparència de l’administració local amb una forta participació veinal en aquesta localitat de la Plana Alta.
A hores d’ara, ja s’ha portat a terme la primera fase d’un model que Benlloch va posar en marxa fa 11 anys, i que consisteix en una primera reunió entre la corporació local, el teixit associatiu i els veïns. A partir d’ara es recolliran les propostes de tots el veïns en urnes situades en diferents punts de la localitat i una vegada establert l'escrutini de les preferencies s'elaborarà una llista de propostes i s'enviarà una carta a tots els veïns majors de 16 anys per a què puguen tornar a votar i decidir quina o quines obres es realitazaran amb aquestos diners.
L’alcalde de Benlloch, Ángel Ribés, assegura que “aquesta és una forma de treballar més sensata i coherent per a contribuir a fer realitat les veritables necessitats dels veïns”. I les xifres certifiquen la seua opinió. Durant els darrers 10 anys, la mitjana de participació dels veïns en els projectes municipals ha sigut del 37,8% sent el percentatge més alt el 47,9% l’any 2006. Ribés recorda que mai s’ha baixat del 30% de participació, el que demostra que aquesta és una eina que funciona i explica que l’objectiu és arribar a que el 90% de les obres i inversions que realitze l’Ajuntament siguen la consecuencia d’una demanda ciutadana”. Fruit d’aquest treball, el model posat en marxa per Benlloch s’ha convertit en tot un referent en quant a la participació ciutadana en les decisions municipals, i ara ja són molts municipis, els que han posat en marxa sistemes de participació veinal.
Amb els 100.000 euros que s’invertiran enguany, ja són quasi 400.000 els que l’Ajuntament haurà invertit durant 11 anys de pressupostos participatius a Benlloch, una xifra important per a una població de 1.200 habitants i que han servit per a fer realitat demandes ciutadanes com l'adequació de camins rurals, la construcció de voreres en el camí cap a l'ermita de l'Adjutori, la instal·lació de limitadors físics de velocitat en les entrades de la població, la fixació dels contenidors d'escombraries, la reparació i millora de l'equip de megafonia o l'adequació del Caminet de la Sort dels Horts.