La Universitat va emetre un informe favorable sobre la base documental existent
Castellón Información
La Universitat Jaume I de Castelló, a instàncies de la Direcció General de Cultura i Patrimoni, va informar favorablement respecte de la incoació com a Bé d’Interés Cultural (BIC) de la Romeria de les Canyes a l’Ermita de Santa Maria Magdalena del Castell Vell, que se celebra el tercer diumenge de Quaresma a Castelló de la Plana.
El vicerectorat de Cultura, Extensió Universitària i Relacions Institucionals va emetre i enviar l’informe el passat mes de febrer en el qual afirmava sobre la base documental existent que la Romeria, de la que es té una primera notícia escrita de 1375, «és assumida socialment com la principal de les tradicions del poble de Castelló de la Plana, i dóna nom i raó de ser a les seues festes principals, commemoratives de la fundació de la ciutat i dels orígens històrics del poble castellonenc, les Festes de la Magdalena».
L’escrit indicava que les Festes de la Magdalena, i la Romeria com a acte principal d’aquestes, «s’han consolidat al llarg dels segles, especialment en la darrera centúria, com un dels elements de construcció de la identitat local més significatius i esdevenen, a més a més, les celebracions tradicionals que més participació social apleguen de totes les que se celebren avui dia en la ciutat».
L’argumentació explicava que la Romeria de les canyes esdevé un ritual que posa en acció tota una sèrie de costums i símbols
col·lectius. D’una banda símbols religiosos, com ara el mateix pelegrinatge, la relíquia de Santa Maria Magdalena, la Creu de Crist, l’eucaristia a l’ermitori del Castell Vell, els vestits del clergat i de les confraries, l’ancestral ritu d’adoració a Crist creuclavat conegut popularment com _Les tres caigudes_, la representació del col·legi apostòlic, les oracions, els càntics o les vestidures del clergat. D’altra banda costums i símbols cívics, com ara la canya, la cinta verda, el rotllo o la indumentària popular als estils del segle XVIII principalment. Tot aquest seguit de costums, símbols i rituals que es realitzen en el marc de la Romeria de les Canyes, «permeten palesar públicament i comunitàriament creences, valors i sentiments àmpliament participats que conformen, en bona mesura, la identitat col·lectiva del poble de Castelló de la Plana».
Per tot això, la Universitat Jaume I considera que la Romeria de les canyes a l’ermita de Santa Maria Magdalena del Castell Vell, a Castelló de la Plana, esdevé un patrimoni històric viu que, integrat per nombrosos béns materials i immaterials, té una significació per a la societat de Castelló tan important que reclama de les institucions públiques la seua protecció i promoció.