Es tracta d'un tradició que constitueix un patrimoni cultural integrat en les festes de la Mercé des de fa quasi un centenar d'anys
Castellón Información
L'Ajuntament de Borriana i la Colla de Gegants i Cabuts de la localitat han proposat als centres escolars del municipi traslladar la tradició i la cultura a les aules a través de l'elaboració de cabuts, i també amb la participació en la cercavila del XIII Aplec que se celebrarà al febrer en les festes de Sant Blai.
Per això han plantejat al professorat que animen als xiquets i xiquetes a crear el seu propi ‘cabut’ amb la finalitat de transmetre la cultura, la tradició i el patrimoni borrianenc a les aules de cadascun dels col·legis de la ciutat, i al mateix temps explicar, a través de la confecció d'aquest, la història i la importància de la cultura dels Gegants i Capgrossos a Borriana.
Una proposta que es completaria amb la participació dels i les escolars en la desfilada del 8 de febrer de 2020 en el ‘Aplec de Gegants i Cabuts de Borriana’ i que podria, fins i tot servir, amb els cabutss creats, per a decorar les falles que construeixen els col·legis cada any en les festes josefines.
Els Gegants i Capgrossos són figures festives que representen personatges populars, reals o de ficció, que acompanyen les festes i celebracions de Borriana des de fa molt temps, però no és fins a la festa del Eccehomo de 1887 que no es té documentació oficial de la seua existència, tal com indica Francisco Roca i Alcaide en la seua Història de Borriana.
Es tracta d'un tradició que constitueix un patrimoni cultural integrat en les festes de la parròquia de la Mercé des de fa quasi un centenar d'anys i que des de fa 13 anys s'ha incorporat també a les festes de Sant Blai.
Per a l'elaboració de capgrossos es poden trobar molts recursos en els llibres i en Internet i també es pot demanar col·laboració a través de la web de la Colla de Gegants i Cabuts de Borriana: http://gegantsicabutsborriana.blogspot.com