El Ple d'avui aprovarà el pressupost per a 2021 que s'incrementarà un 15% respecte a 2020 i arribarà als 38.708.116 d'euros
Castellón Información
L'any 2021 comença amb una congelació de taxes i impostos per als veïns i veïnes i empreses de Borriana que arribarà als 350.000 euros, segons ha avançat avui la regidora delegada d'Hisenda, Cristina Rius, hores abans que el Ple municipal aprove els comptes per a l’exercici actual.
La proposta dels comptes municipals per a 2021, condicionada per la situació de crisi sanitària per la Covid-19, que l'equip de govern ha elaborat i que serà debatuda aquesta vesprada en el ple planteja, segons el parer de Rius, “un pressupost que, sense incrementar la càrrega fiscal al contribuent, àmplia els beneficis fiscals, contribueix a la reactivació econòmica i dona solucions als problemes, dins de les nostres competències i possibilitats”.
Sobre aquest tema, la regidora ha assegurat que és el moment de “redoblar esforços per a ajudar els autònoms i a les famílies, i incentivar el consum i l'arribada d'inversions". De fet, l'Ajuntament preveu menys recaptació i, per tant, menors ingressos per impostos, taxes i ingressos patrimonials, com a conseqüència, principalment, de la congelació de tots els tributs municipals, inclosa la taxa de gestió de residus; ja que, enguany “extraordinàriament”, l'Ajuntament es farà càrrec de l'increment del 5,8% del cost del servei i, a més, en el cas de les activitats econòmiques, s'aplicarà una reducció del 25% en els rebuts per a ajudar en la recuperació econòmica”.
Així mateix, els bars i restaurants seguiran sense pagar la taxa d'ocupació de via pública per terrasses durant la primera meitat de l'exercici, tal com es va comprometre el consistori amb els hostalers, amb la pròrroga de l'exempció que es va iniciar el 14 de març de 2020 per a “ajudar-los en aquesta situació difícil", la qual cosa també afectarà a la reducció dels ingressos municipals.
Encara així, ha destacat la responsable d'Hisenda, el pressupost municipal de Borriana per a 2021 s'incrementarà quasi un 15 per cent respecte a 2020 i arribarà als 38.708.116,67 d'euros, 5 milions d'euros més que en 2020. Aquest increment ve donat, principalment, pel major finançament d'altres administracions com és l'Estatal, les inversions de la Generalitat Valenciana o la major previsió dels Fons Europeus.
A més, el 21% de les inversions es finançarà amb un préstec que l'Ajuntament preveu concertar en els pròxims mesos. Aquest préstec, de 2,3 milions d'euros, per primera vegada en els últims anys, triplica l'import destinat a amortització, gràcies a la suspensió de les tres Regles Fiscals que el Govern d’Espanya va aprovar el passat 20 d'octubre, temporalment i per la situació d'emergència extraordinària.
D'altra banda, ha precisat Rius, hi ha un increment de despeses, també derivat en part per la Covid, com el reforç del contracte de neteja i desinfecció dels edificis públics, l'increment de personal de reforç en Serveis Socials, atenció al públic i altres departaments, a més de l'increment salarial del 0,9% a tots els funcionaris, tal com arrepleguen els PGE, que no s'aplicarà a la Corporació, “ja que en l’últim ple vam aprovar, la congelació salarial per a 2021 com un gest davant la situació extraordinària de pandèmia”.
Uns pressupostos, a més, “responsables i prudents” i també oberts i preparats per a rebre, alhora, els majors recursos possibles dels fons de recuperació de la Generalitat, la Diputació, el govern d'Espanya, i d'Europa, per a incorporar tots els recursos addicionals que ens arriben", ha assenyalat.
Com a prioritats de l'equip de govern, Cristina Rius s'ha referit a blindar l'àrea d'Acció Social i les Polítiques d'Ocupació, per a la qual cosa en 2021, l'Ajuntament continuarà en la línia de “incrementar les dotacions econòmiques inicials i les accions socials, segons les necessitats”. A més, per a 2021 també es preveu continuar en aquesta línia i incrementar més accions, com la Regeneració Social del barri la Bosca, inclosa en l'Estratègia Edusi, en què es treballarà la formació i inclusió social dels joves del barri.
Seguint amb les inversions Edusi per a 2021, ha explicat la responsable municipal, es concentren en 10 actuacions que sumen un total d'1.116.420€, subvencionades al 50% pels Fons Europeus, amb els quals s'ha intentat cobrir els quatre Objectius Temàtics: Tecnologia de la Informació, Economia baixa en Carboni, Medi ambient i Patrimoni, i Inclusió Social i Lluita contra la pobresa.
Suport al comerç local
A aquestes prioritats, ha sumat “el major recolzament i promoció del comerç local”, en el qual “s'està treballant amb esforç i obstinació des del confinament per l'estat d'alarma, en accions de conscienciació per a la compra en comerços de la localitat, en dinamització i millores de l'entorn de compres”. Així, per al nou pressupost, ha assegurat, s'ha incrementat “un 200% la dotació inicial en les dos partides habituals que treballen la promoció comercial, amb les quals es pretén continuar amb les accions que han resultat productives com, per exemple, els diferents sortejos per a comprar en el comerç local i que reverteixen en el mateix comerç”.
Una altra acció que arreplega el pressupost de 2021 dins del Pla de Mobilitat, ha avançat l'edil d'Hisenda, consisteix en la posada en marxa d'un Microbús Urbà que, amb una ruta continua per diversos punts de Borriana, “acoste als usuaris al mercat, centres de salut, CEAM i comerços de tota la ciutat, en definitiva, que facilite un desplaçament sostenible per tots els barris de la nostra localitat”.
Obres municipals
L'exercici 2021, ha confirmat, “comença, després d'una llarga tramitació, amb diverses obres municipals importants” com són el Centre d'Atenció Primerenca i la sala de formació per a la policia local. A més, pròximament començarà la reforma de l'edifici de l'antic ambulatori que acollirà els Serveis Socials i el CAISS, amb una inversió totes elles, de prop de 2 milions d'euros.
També s'està ultimant el trasllat de l'IES Jaume I i, amb això, l'immediat enderrocament i la construcció del nou centre, amb 7,7 milions previstos per a aquesta anualitat. Una obra pagada directament per la Generalitat Valenciana però gestionada per l'Ajuntament per delegació expressa de competències.
Igualment, en 2021 començarà la rehabilitació de la façana, coberta i desguassos de l'edifici de la Casa de la Cultura per a solucionar els problemes d'humitats. Una obra el cost de la qual, de quasi un milió d'euros, es realitzarà en dos anualitats. De fet, ja s'ha licitat la redacció del projecte bàsic de rehabilitació de la Casa de la Cultura la Mercè, així com el projecte d'execució de la primera fase de les obres.