L'aula té com a objectiu impulsar activitats de recerca, formació i divulgació vinculades al patrimoni arqueològic de Borriana i de la província de Castelló
La rectora de la Universitat Jaume I, Eva Alcón, i l'alcaldessa de Borriana, Maria Josep Safont, han signat un conveni per a la creació de l'Aula d'Arqueologia Mediterrània, que té com a objectiu impulsar activitats de recerca, formació i divulgació vinculades al patrimoni arqueològic de Borriana i de la província de Castelló.
L'acte també ha comptat amb la presència del vicerector d'Innovació, Transferència i Divulgació Científica, David Cabedo; el director de l'Aula, Josep Benedito; el regidor de Cultura de l'Ajuntament de Borriana, Vicent Granel, i el director del Museu Arqueològic Municipal de Borriana, Josep Manuel Melchor.
La rectora de la UJI, Eva Alcón, ha manifestat que aquesta aula «obrirà un nou ventall de possibilitats que contribuiran al foment de la innovació en aquesta àrea de coneixement i a la promoció del patrimoni arqueològic del nostre territori». A més, aquest nou marc de relació institucional també «respon a la voluntat d'enfortir la col·laboració entre la Universitat i l'Ajuntament de Borriana des d'una vessant social i amb caràcter divulgatiu».
D'altra banda, la rectora de l'UJI també ha subratllat que aquesta aula pot convertir-se en un espai de trobada especialitzat en arqueologia mediterrània i fomentar la col·laboració amb altres universitats i centres de recerca nacionals i internacionals, a més d'afavorir la participació en projectes R+D+i dirigits a la investigació de jaciments de l'Arc Mediterrani.
Per a l'alcaldessa de Borriana, Maria Josep Safont, la creació de l'Aula d'Arqueologia Mediterrània suposarà «un impuls decisiu per a protegir i consolidar la riquesa del patrimoni arqueològic i la història del municipi», i també serà «un revulsiu per a continuar ampliant els descobriments en l'importantíssim jaciment arqueològic de Sant Gregori».
Així mateix, ha mostrat el seu convenciment que l'Aula proporcionarà «una major difusió del patrimoni arqueològic de Borriana i del territori mediterrani» i, alhora, servirà per a aprofundir en la comprensió i el coneixement de la història, a través de les activitats que generarà l'Aula».
Finalment, l'alcaldessa de Borriana ha volgut posar en valor la dilatada col·laboració entre l'Ajuntament de Borriana i la Universitat Jaume I en aquesta matèria, amb l'organització d'un seminari internacional o la celebració l'any passat del I Curs Internacional d'Arqueologia i Cultures del Mediterrani Antic, emmarcat en el projecte d'investigació de la vil·la marítima de Sant Gregori, organitzat, a més de per la Universitat Jaume I de Castelló, per la Università di Macerata (Itàlia), la Université de Lorraine (França) i el Museu Arqueològic de Borriana.
Les activitats previstes per a l'Aula s'agrupen en tres eixos temàtics: innovació, formació en arqueologia i divulgació. Pel que fa a la innovació, es planificaran excavacions arqueològiques que incorporen el desenvolupament de metodologies multidisciplinars i el disseny de noves estratègies per a la recuperació i posada en valor de les restes arqueològiques.
En l'apartat formatiu, s'oferiran cursos dirigits tant a l'estudiantat de l'UJI com de caràcter internacional, beques, contractes predoctorals i postdoctorals, així com contractes per a la formació i desenvolupament de competències professionals.
Finalment, en l'eix de divulgació, està prevista l'organització i participació en seminaris, congressos, debats, taules rodones i jornades de caràcter provincial, nacional i internacional. A més, l'Aula pretén avançar en el coneixement científic i la seua comunicació per a tot tipus de públic. Per això, es faran publicacions adreçades tant a públic especialitzat com a la ciutadania en general a través de la web, fullets divulgatius, jornades de portes obertes, comunicats de premsa, conferències, visites guiades i exposicions.