Noticias Castellón
viernes, 22 de noviembre de 2024 | Última actualización: 22:28

Borriana commemora el Dia de la Dona amb diversos actes per poder afavorir l'igualtat

Tiempo de Lectura: 5 minutos, 5 segundos

Noticias Relacionadas

La ciutat ha fet el seu propi homenatge al 8M amb els premis 'Dia de la Dona' i l'acte a Antonia Fenollosa Pérez

Castellón Información

L'alcaldessa, Maria Josep Safont, i la regidora d'Igualtat, Maria Romero, han lliurat a Ana Fernández Bravo, a Maribel Franch Devesa i a l'equip aleví femení del Club Futbol Sala Borriana, el guardó en forma de placa i ram de flors que les distingeix amb el premi Dia de la Dona a la ciutat.

Safont ha felicitat les guardonades i ha mostrat la seua satisfacció per reconéixer els treballs i els èxits d'aquestes dones perquè “lamentablement, amb massa freqüència, no gaudeixen de reconeixement social i, fins i tot, passen desapercebuts per al conjunt de la ciutadania”.

Premios Dia Mujer 5

Així, ha assenyalat que amb aquests premis: “cobrim en certa mesura aquesta llacuna”, i a més: “col·laborem en la promoció de les condicions perquè la llibertat i la igualtat entre homes i dones siguen reals i efectives”.

A continuació, la regidora d'Igualtat, María Romero, ha presentat els premis recordant les components del jurat que han escollit les guardonades i les característiques del premi. Seguidament, ha repassat tant els currículums com les experiències personals i professionals de les homenatjades.

Així, d'Ana Fernández, a més del reconeixement a la seua brillant trajectòria personal i professional, se l'ha reconeguda per ser la descobridora de l'origen d'una infecció mortal a través d'un estudi pioner realitzat amb la col·laboració de la Universitat Rovira i Virgili, María José Figueras i la Universitat de Texas (EUA). Estudi publicat en la prestigiosa revista 'Proceedings of the National Academy of Sciencies'.

Pel que fa a Maribel Franch, s'ha subratllat el seu treball com a educadora i directora del CEE Pla d’Hortolans. Segons paraules de l'alcaldessa: "on ha aconseguit ser una més dins del claustre i amb totes les famílies de l'alumnat", i ha prosseguit: "així com fer que el centre siga pioner en la realització d'activitats innovadores i per la inclusió”.

Premios Dia Mujer 3

De l'equip aleví femení del Club Futbol Sala Borriana, se l'ha reconegut pel seu esforç pel manteniment de l'esport femení i especialment perquè es tracta de l'únic equip femení de futbol sala federat en la Federació de Futbol de la Comunitat Valenciana que juga en la lliga masculina i està lluitant perquè la Federació faça una lliga femenina de futbol sala.

Totes les premiades han rebut, a més, les afectuoses i agraïdes paraules de companys de treball que també han pres la paraula durant aquest acte.

Amb la Sala de Plens plena de familiars, amics i amigues s'ha tancat l'acte de lliurament del premi Dia de la Dona a Borriana, en el qual també han volgut estar presents les reines falleres, així com les premiades d'anys anteriors.

Per a cloure l'acte, ha pres la paraula l'alcaldessa que ha ressaltat que els avanços en matèria d'igualtat han sigut possibles, entre moltes altres qüestions, “gràcies a les dones que ens van obrir pas ja fa molt de temps, a dones com les nostres mares i les mares de les nostres mares, gràcies a les quals s'ha anat construint la igualtat en la nostra societat”.

L'Ajuntament de Borriana convoca anualment els premis ‘Dia de la Dona’ amb la finalitat de reconèixer i homenatjar públicament dones rellevants del municipi, bé de l'àmbit social, bé de l'àmbit científic, personal, laboral, esportiu i cultural, que han destacat per la seua trajectòria vital o per la seua labor en benefici de la igualtat entre dones i homes. 

Homenatge a la primera dona de Borriana a llicenciar-se en Medicina, l'any 1922

Altre dels actes que han decorat la ciutat de Borriana ha sigut l'homenatge a Antonia Fenollosa Pérez, la primera dona que va estudiar medicina l'any 1922. Així doncs, l'alcaldessa, Maria Josep Safont, la regidora d'Igualtat, Maria Romero, i un nodrit grup de persones han assistit al mural  realitzat a la terrassa Payà per l'artista borrianenca Angi Vera i també, encarregat pel propi ajuntament.

Safont, en l'acte en què també han participat familiars d'Antonia Fenollosa, ha elogiat “la seua gran professionalitat” així com el seu “serenitat, enteresa i desimboltura davant dels durs avatars de la seua vida”, i ha reivindicat la seua figura com a “referent per a tota la ciutadania i especialment per a les dones”.

Mural homenaje Antonia Fenollosa 7

En aquesta línia ha destacat la seua “importància” perquè fins a finals del segle XIX, les dones tenien prohibit anar a la universitat, no va ser fins al curs 1872-73 en què es va inscriure Elena Maseras en la Facultat de Medicina de la Universitat de Barcelona com a dona de ple dret, en què el primer dia de classe va ser rebuda entre aplaudiments dels seus companys. Algunes, ha recordat, com Concepción Arenal, s'havien inscrit com a oients disfressades d'homes.

Maria Romero en la seua intervenció ha explicat que aquest homenatge s'emmarca en la programació d'enguany al voltant del 8 de març, Dia Internacional de les Dones, el fil conductor de la qual se centra en la figura de la dona en el món laboral, per a “visibilitzar les dones en aquells àmbits de la societat ocupats tradicionalment per homes”.

Així mateix, la responsable de l'àrea de la Dona ha fet breu repàs de la vida d'Antonia Fenollosa, i s'ha referit a l'estudi fet pel catedràtic de Geografia de l'IES Ribalta, Francesc Mezquita, que, segons ha assenyalat, “ens ha permés acostar-nos a la seua figura, coneguda al poble com a 'donya Manolita', destacada borrianenca que avui dia ens era quasi desconeguda per a la majoria de la població”.

En l'emotiu i reivindicatiu acte, també han intervingut la seua bis-neta, i amb aquesta iniciativa, ha conclòs l'alcaldessa, “es rescata de l'oblit i es queda per sempre en la memòria la figura d'una dona precursora que genera respecte i admiració perquè ha sigut un exemple a seguir amb la seua tenacitat i treball diari i trencant estereotips en una època extremadament difícil”.