Noticias Castellón
domingo, 24 de noviembre de 2024 | Última actualización: 21:28

Borriana invertirà prop de 2 milions d'euros per reduir el risc d'inundació al llit del riu Anna

Tiempo de Lectura: 3 minutos, 15 segundos

Noticias Relacionadas

Es planteja la possibilitat d'habilitar zones de vegetació autòctona per a alentir la velocitat de l'aigua i la recuperació de l'antic ullal aterrat

Castellón Información

El ple municipal extraordinari celebrat aquest matí ha donat el vistiplau al projecte de mitigació del risc d'inundacions a Borriana, per a concórrer a la convocatòria de subvencions de la fundació Biodiversitat FSP, i que conté l'execució de diverses actuacions amb la finalitat de reduir les afeccions per inundacions a causa de les avingudes del riu Anna en el municipi.

Segons ha explicat el regidor delegat de Sostenibilitat Mediambiental, Bruno Arnandis, amb un pressupost d'1.816.676 euros, es pretén afavorir la resiliència de l'ecosistema contra episodis d'avingudes i inundacions, amb la realització d'actuacions encaminades a “millorar la continuïtat longitudinal amb l'eliminació d'elements obstructius i la continuïtat transversal del llit, i recuperar l'espai fluvial del riu Anna”.

A més de les actuacions sobre el mateix riu es plantegen accions de difusió i de conscienciació sobre els riscos d'inundació, així com de vigilància hidrometeorològica per a alertar la població de possibles inundacions. Arnandis matisa que “els sistemes d'alerta són algunes de les accions més rendibles en termes econòmics, ja que en el cas de Borriana, en què s'estima que una gran inundació podria provocar danys per valor de 100 milions d'euros, un sistema d'alerta permetria minorar aquests danys en un 20%”.

Es tracta, ha concretat, “bàsicament de millorar la capacitat de desguàs del llit amb l’eliminació d’obstacles, especialment canyars, que seran substituïts per espècies autòctones. També es preveu assumir actuacions previstes en l'Edusi com la regeneració de la capçalera del Clot”.

En aquest sentit, ha recordat que el riu Anna presenta “algunes barreres transversals problemàtiques i una forta presència de canyars, sobretot en la part confrontant amb el nucli urbà. Un llit afectat amb freqüència per inundacions, amb impacte en algunes zones urbanes, amb especial incidència en les barriades marítimes de la desembocadura”.

Per això, “considerem que en eliminar canyars es pot duplicar la capacitat de desguàs d'aqueix tram”. Aquesta iniciativa, ha explicat Arnandis, es realitzarà a través d’un conveni amb la fundació Limne i amb la sol·licitud d’una subvenció del 95% a la fundació Biodiversitat amb els fons europeus Next Generation del pla de Recuperació Transformació i Resiliència del Govern.

La subvenció que sol·licitarà l'Ajuntament de Borriana s'emmarca en el foment d'actuacions dirigides a la restauració d'ecosistemes fluvials i a la reducció del risc d'inundació en els entorns urbans espanyols a través de les solucions basades en la naturalesa, corresponent a l'any 2021 en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, el termini d’execució serà de tres anys, del 2023 al 2025.

El projecte aborda la conservació i rehabilitació de l'ecosistema ripari en el riu Anna afectat per inundacions periòdiques. Per a la qual cosa ha dissenyat una sèrie d'actuacions en llits per a minimitzar inundacions per a avingudes de període de retorn de fins a 100 anys i afavorir l'evacuació de cabals, amb la reducció alhora del temps d'inundació.

Entre les accions previstes en el Pla, Bruno Arnandis ha destacat la gestió i control d'espècies exòtiques invasores, el disseny i execució d'actuacions de retirada o adequació de les barreres transversals del riu Sec, i l'adequació de terrenys publicoprivats en el llit per a l’ús com a zones d'amortiment i laminació.

Així mateix, ha posat l'accent a habilitar zones de vegetació autòctona per a alentir la velocitat de l'aigua i la recuperació de l'antic ullal aterrat, sense deixar de preveure les actuacions per a la recuperació de la vegetació de ribera original o potencial en marges, la creació de filtres verds i els plans de governança i participació, de comunicació i sensibilització, i de mesurament i seguiment d'indicadors.