García Nebot i Arnandis plantegen les possibilitats per a la regularització dels habitatges que s'assenten sobre sol no urbanitzable
A.K.Herrando/Castellón Información
El regidor d'Urbanisme, Bruno Arnandis, s'ha reunit amb el director general d'Urbanisme de la Generalitat, Vicente García Nebot, el regidor de la Zona Marítima, Vicent Aparisi, i el tercer tinent d'alcalde, Vicent Granel, amb l'empresa redactora del Pla Especial de la Marjaleria, l'associació de veïns de la Sarratella i els tècnics municipals per abordar l'avanç del Pla Especial de la Marjaleria i exposar el procediment per minimitzar l'impacte.
Aquest pla que afecta a la legalització de més de 400 habitatges i edificacions que s'assenten sobre sol no urbanitzable. Les antigues alqueries de camp que s'han anat ampliant al llarg dels anys fins a convertir-se en habitatges construïts al marge de la llei, necessiten una regularització que permeta que compten amb condicions mínimes d'habitabilitat, per la qual cosa posen de manifest: “no es tracta de permetre nous habitatges, sinó que els que ja existeixen realitzen les adaptacions necessàries per a reduir l’impacte ambiental”.
Segons ha explicat Arnandis "s'ha d'estudiar una sèrie de paràmetres" perquè els veïns puguen adherir-se al pla individualitzat". Aquestes condicions inclouen la separació de 100 metres entre el nucli d'habitatges i encara que no coneix amb exactitud quants habitatges estan interessats en aquest pla, comenta: "a ull podrien ser uns 80-100". El regidor reconeix que hi ha casos que es podrien adherir tant al pla individualitzat com al col·lectiu i recorda: "També és l'ajuntament el que ha de veure quin és el més convenient". En aquest sentit, el director general ha destacat que la tramitació individualitzada és molt més àgil, ja que la tramita directament la persona interessada a l'Ajuntament mentre que el procediment col·lectiu el tramita el consistori davant la Generalitat, tal com s'està fent ara amb el pla especial.
En el transcurs de la reunió s'han plantejat propostes “efectives i realistes” que poden servir per a reordenar la zona, i possibiliten la regularització de les construccions i la suspensió dels procediments sancionadors. Es tracta, han puntualitzat des del consistori, “de facilitar tant els expedients individualitzats, com del mateix pla especial, per a agilitar-ne la tramitació per part de l'àrea d'Urbanisme”. “No hem d’oblidar –han assegurat Arnandis i Aparisi– que aquest pla tracta de donar-li forma a la conservació i millora de l'estat actual, mediambientalment parlant, en què els residus estiguen totalment controlats i regulats per llei”, i han posat com a exemple més clar: “seria com passar la ITV d'un cotxe”.