S'aplicarà els nous adhesius dissenyats per ZERO MOSSIE en el Cementeri en 4.000 recipients amb el risc d'albergar larves de mosquit tigre
L'Ajuntament de Borriana va començar ahir els tractaments intensius contra els mosquits tigre en tot el cementeri municipal, que se suma al tractament individualitzat que es realitza periòdicament en diferents dates, segons ha assenyalat el regidor delegat de Cementeri, Hilario Usó.
A pesar que fa l'efecte que en acabar l'estiu s'acaben els mosquits, la veritat és que el mosquit tigre presenta un pic de població durant el mes de setembre que es manté posteriorment amb la calor, per a prevenir-lo, principalment en llocs de difícil control com el cementeri, l'Ajuntament de Borriana ha començat una campanya de tractament realment nova.
Es tracta, ha explicat el regidor de Cementeri, d'un tractament innovador de disseny nacional que es posa en marxa a través de Lokimica, empresa encarregada del control dels mosquits, que en aquesta primera fase aplicarà els nous adhesius dissenyats per ZERO MOSSIE en el Cementeri Municipal de Borriana en 4.000 recipients amb el risc d'albergar larves de mosquit tigre.
Per a Hilario Usó, la novetat amb aquest tractament de patent alacantina és que evita les accions invasives que puguen destruir els recipients i, a més, “és completament segur i inofensiu, al contrari que la majoria dels productes que es llancen a l'aigua, i no afecta a la fauna beneficiosa”.
L'adhesiu funciona després de les pluges i s'activa només quan és necessari, és a dir en contacte amb l'aigua. Aquests nous adhesius han sigut certificades per Quimera Biological Systems i Eurofins Scientific, i compten amb el suport de l'European Light Industries Innovation and Technology (ELIIT Project) de la Unió Europea.
La seua fabricació es basa en la sostenibilitat, amb material 100% reciclatge, evita l'ús de repel·lents en contacte amb la nostra pell, així com l'ús d'insecticides no selectius. No taca els testos o florers (principal lloc de cria del mosquit tigre, fàcil de col·locar, té un efecte durador de fins a 3 mesos i és d’eficàcia contrastada.
El regidor ha manifestat que els cementeris són uns punts clau en les campanyes de control contra el mosquit tigre, ja que els recipients en què es depositen flors com a ofrena als difunts “solen ser llocs òptims perquè els mosquits completen la part aquàtica del seu cicle, això és tan evident que totes les ordenances municipals, en tots els municipis que han patit aquesta plaga, arrepleguen aquestes circumstàncies de manera destacada en les instruccions que s'han de tindre en compte per a evitar la proliferació d'aquests insectes”.
La particularitat que dificulta el tractament en aquests llocs és que encara que el recinte és municipal, els recipients on els mosquits es reprodueixen, testos i florers, són particulars, per la qual cosa els operaris municipals no poden eliminar-los, “s'ha de requerir als titulars i el temps de resposta sol superar al que tarda el mosquit tigre a completar el seu cicle d’habitualment 6 dies”.