Des de la seua inauguració en 1991 l'edifici no ha comptat amb cap intervenció important per a solucionar els problemes de les instal·lacions
Castellón Información
L'Ajuntament de Borriana ha aprovat el Decret d’Alcaldia pel qual s’inicia el procediment obert de contractació i adjudicació de les obres de rehabilitació de la Casa de la Cultura la Mercè, amb un pressupost base de licitació de 928.808 euros. Una actuació emmarcada en l'estratègia Edusi, cofinançada al 50 per cent pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (Feder) en el marc del Programa operatiu de creixement sostenible.
El regidor de Cultura, Vicent Granel, ha explicat que aquesta mateixa setmana eixirà la licitació publicada en les plataformes públiques de contractació, en el perfil del contractant, amb els plecs de les clàusules administratives i tècniques que han de regir el contracte i a partir d’aleshores hi haurà un termini de 26 dies naturals per a presentar les ofertes.
Les obres es preveu que arranquen durant els mesos d'estiu, i comptaran amb un termini total d'execució de dotze mesos. Amb la publicació de la licitació de les obres, el calendari pressuposa que durant el mes de juny s'hagen adjudicat els treballs i puguen iniciar-se les obres al mes següent.
Granel ha detallat que la licitació de les obres és el “tret d'eixida en el projecte de rehabilitació més important, ja que comporta la restauració de l'edifici cultural més significatiu de la nostra ciutat”.
La rehabilitació de l'emblemàtic edifici, ha indicat Granel, suposa una “intervenció fonamental per a resoldre els problemes de filtracions i humitats que afecten tant l'exterior de la infraestructura com a les dependències dels serveis municipals, situades en les seues instal·lacions”, i constitueix una inversió que serà “clau” perquè la Casa de la Cultura “puga estar en condicions idònies per a l’ús”.
La iniciativa implica la rehabilitació de totes les façanes de la Casa de la Cultura, i de la zona posterior, que se li posarà sostre per a guanyar espai en l'arxiu i en la zona de restauració del museu arqueològic i del jardí arqueològic, i la reforma de la Biblioteca i de les filtracions i humitats de l'immoble.
A més, les obres també suposaran la millora energètica de tot l'edifici, que vorà renovats tots els sistemes de refrigeració que es troben en les diferents estances de l'edifici, per la qual cosa el plec comptabilitzarà millores en aquest aspecte en les propostes que es presenten. Il·luminació i sistemes d'eficiència energètica seran avaluats dins del mateix projecte, ja que, d'una banda, estarà l'obra de reforma i, d'altra banda, la millora en eficiència energètica de tot l'edifici.
Sobre aquest tema, el responsable de Cultura ha manifestat que des del govern municipal “hem sabut aprofitar els fons europeus i l'estratègia Edusi per a rehabilitar el nostre patrimoni i enaltir-lo, tant per als veïns i veïnes de la nostra ciutat com, també, per a posar en valor el nostre patrimoni històric i turístic, un motor econòmic important que no hem de deixar de costat.
L'edil ha subratllat que els treballs de rehabilitació es convertiran en “una de les obres més transcendentals en relació al patrimoni del municipi”, incidint en el fet que l'immoble “no és només dels més utilitzats, sinó que, a més, és el de major antiguitat”.
A més, ha recordat que es tracta d'un edifici que al llarg de la seua existència “ha passat per molts usos i ara, amb el cultural, ha de comptar amb una rehabilitació necessària perquè continue sent d'utilitat per a tota la ciutat”.
La Casa de la Cultura la Mercè va ser inaugurada l'abril del 1991, després d'un extraordinari projecte de rehabilitació, però tal com ha assenyalat el regidor de Cultura i Patrimoni, des d’aleshores l'edifici “no ha comptat amb cap intervenció important per a solucionar els problemes de les instal·lacions”.