Noticias Castellón
jueves, 21 de noviembre de 2024 | Última actualización: 22:28

Els xiquets de Vila-real gaudiran dels beneficis de consumir ‘Taronges a l’escola’ per tercer any

Tiempo de Lectura: 3 minutos, 39 segundos

Noticias Relacionadas

La campanya portarà els cítrics de set productors locals a 15 col·legis en i impulsarà els horts escolars i una jornada de debat sobre la PAC

Castellón Información 

L’any passat la campanya 'Taronges a l’escola' va portar 13.000 quilos repartits en peces de fruita i 2.000 més servits en forma de suc als col·legis de Vila-real y enguany la Regidoria d'Agricultura, Medi Ambient i Canvi Climàtic, digirida per Josep Pasqual Sancho, ha reprès la iniciativa que arribarà a 15 centres per a inculcar a tots els xiquets els beneficis de consumir diàriament aquesta fruita de la 'terreta'. Set productors locals seran els encarregats de distribuir les taronges i el suc fet al moment a l'hora del pati de forma semana o quinzenal, segons les necessitats de cada centre. El coordinador de l'activitat, Héctor Manrique, recorda que “enguany tornarem a Nadalàndia, on fa un any vam celebrar un simulacre de les campanades de cap d'any amb gallets de taronja perquè els més menuts proven a canviar de fruita i s'acostumen”.

0_21949_1_bisEn aquesta edició les condicions es mantenen igual que en l'edició anterior, “tot i que hi ha hagut una important baixada de la producció i no sabem fins a quan podrem subministrar fruits de qualitat als centres", destaca el responsable. D'altra banda, Sancho ha anunciat que la Regidoria que dirigeix programa per a aquesta temporada una altra activitat que ja ve de l'any anterior, com els coneguts com a horts escolars, iniciativa a la qual s'han sumat vuit centres educatius amb 2.000 escolars. En concret, seran 283 alumnes del Bisbe Pont; 59 del Verge del Carme, 341 de la Consolació, 450 del José Soriano, 125 de Pasqual Nàcher, 140 d'Angelina Abad, 137 de Concepció Arenal i 101 alumnes de Carles Sarthou.

“Alguns centres han començat ja a plantar les seues pròpies llavors i uns altres ho faran amb els plantons que els subministrarem en tornar de les vacances de Nadal”, explica Sancho, que afirma que els productes que es portaran als centres seran d'hivern, com les cebes, porros o enciams, entre d’altres. “Com sempre, la implicació del col·legi és molt important, la Regidoria els ajuda, però són els docents i alumnes els qui s'han de responsabilitzar de portar avant el seu propi hort i de comprovar els resultats”, apunta.

Finalment, dins les activitats programades per l'àrea d'Agricultura, Medi Ambient i Canvi Climàtic, destaca la jornada de debat que tindrà lloc el proper dimecres 29 de novembre, a les 18.00 hores, a la Casa dels Mundina, en la qual es parlarà sobre el futur de la Política Agrària Comuna (PAC). “Estem en un moment de transició per a assentar les bases del nou marc, que regirà fins al 2027 i és un moment d'afrontar i escoltar les reivindicacions del sector per a reformar allò que necessiten, elaborant un nou full de ruta que garantisca la seua supervivència”, manifesta Sancho, qui assegura que importants personalitats del sector es donaran cita en la sessió, en la qual també hi haurà un debat i els assistents podran fer preguntes i realitzar propostes de les quals prendran nota. “És la cinquena sessió que es realitza en territori valencià i estan convidats els ajuntaments de tot l'entorn”, indica, “esperem que siga un èxit”.

Agricultura i Medi Ambient participa en les jornades de debat sobre la futura Política Agrària Comuna

El sector agroalimentari és un dels motors econòmics de la Comunitat Valenciana, tant pel que fa al PIB com a l'ocupació. De fet, la PAC representa al voltant de 250 milions d'euros d'ingressos anuals per al sector agrari valencià i és fonamental en termes d'ocupació, comerç, regulació de la producció agrícola i ramadera, i legislació de sanitat animal i vegetal.

L'actual PAC, en vigor fins l'any 2020, ha iniciat el seu procés de revisió i negociació per al seu nou període de vigència, 2020-2027. Per aquesta raó, és d'especial interès donar a conèixer a la societat valenciana els pròxims reptes a afrontar i les necessitats que demanda el sector agroalimentari valencià.

Aquestes jornades, dirigides als agricultors i a la ciutadania en general, consten de conferències i taules redones i pretenen aconseguir un millor coneixement per part de la ciutadania sobre la realitat de la PAC i, en general, del que la Unió Europea suposa per al desenvolupament de l'entorn en el qual viuen.