La Conselleria d’Obres Públiques, Transport i Mobilitat ha iniciat ja els treballs de connexió per a ciclistes i vianants entre ambdues ciutats, una intervenció que tindrà un cost de 275.000 euros (IVA inclòs) i que estarà finalitzada en “dos o tres mesos”. Obiol ha assegurat que l’Ajuntament espera obtenir alguna de les ajudes del pla de reindustrialització centrades a millorar l’accés als polígons industrials per al tram urbà de la ronda Sud-Oest
S.N./Castellón Información
La setmana passada van començar les obres del carril per a ciclistes i vianants que uneix Vila-real i Borriana i com han anunciat el regidor de Territori de Vila-real, Emilio M. Obiol, juntament amb l'alcaldessa de Borriana, Maria Josep Safont; el director general d'Obres Públiques, Transport i Mobilitat, Carlos Domingo, i el cap de servei d’Obres Públiques a la província, José Manuel Santa Úrsula serà una realitat en un termini de tres mesos, coincidint amb el període estival. Les obres tenen un cost de 275.000 euros, IVA inclòs, i condicionaran 1,2 quilòmetres de carril amb una amplària de tres metres.
Aquesta actuació ve a reemplaçar el projecte de desdoblament de la CV185 entre la CV18 i l’Hospital de la Plana, ja que els terrenys ja estaven expropiats per a aquest fi. En el desdoblament s’incloïen aquest carril i la reposició de serveis, “però com hui en dia s’han d’administrar els pressupostos amb prou de cura, s’ha optat per la connexió amb el carril per a ciclistes i vianants entre Borriana i Vila-real, ja que hi ha trams realitzats, però la fase actual està centrada a urbanitzar els terrenys expropiats, el que donarà com a resultat 1260 metres de carril bici nou, que s’afegiran als que ja existeixen de la forma més raonable possible, el que permetrà unir per a ciclistes i vianants les poblacions de Vila-real, de més de 50.000 habitants, i Borriana, amb prop 36.000 persones. Esperem que siga un èxit i útil, tal com està passant en altres actuacions d’aquestes característiques, ja que és tal la rebuda, que comença amb un ús més lúdic o per a persones que van a treballar i acaba sent utilitzat per persones que en principi agafarien el cotxe”, ha detallat José Manuel Santa Úrsula. El cap de servei ha destacat que aquesta xarxa de carrils bici en la zona compta amb la possibilitat d’agafar diferents itineraris com la connexió amb Castelló de la Plana i Almassora. “Aquest projecte s’emmarca en la nostra aposta per actuacions de baix cost i alt rendiment, condicionats per la situació econòmica actual”, afig.
Per la seua banda, Carlos Domingo ha assegurat que la mobilitat sostenible i la millora de la seguretat viària és una prioritat per a la Conselleria, sobretot perquè beneficien als usuaris més vulnerables com són els vianants i els ciclistes. Així mateix, aquesta obra s’inclou en el programa seguretat viària 2018 - 2019, que vas ser presentat la setmana passada. “L’actuació va ser a petició del regidor d’Urbanisme, Emilio Obiol, i des de fa un parell d’anys, els dos ajuntaments que aposten en les seues xarxes viàries i urbanes per la mobilitat sostenible, en el cas de Borriana, té una xarxa radial de carreteres i podem dir que quan acabe aquesta obra, quasi totes que irradien Borriana estaran connectades amb carril bici com és el cas de la connexió amb Mascarell i Nules, el Port i les Alqueries, que estarà llesta en poques setmanes.
L’alcaldessa Borriana ha manifestat que aquesta via per a ciclistes i vianants, és un nexe d’unió més entre Vila-real i Borriana, “dues ciutats germanes i rellevants en l’àmbit provincial, que comparteixen moltíssimes coses. Era una obra necessària i coincidim amb els plantejaments de Conselleria pel que fa a l’aposta de la mobilitat sostenible, que té una gran acollida per la ciutadania, com hem comprovat per primera mà a Borriana amb el carril per a ciclistes i vianants de l’Avinguda Jaime Chicharro que uneix nucli urbà i districte marítim. Agraïm la implicació de la Conselleria, que també ens ha apropat més encara a les Alqueries i ara ens falta la connexió amb l’estació, la qual és tasca nostra i en el cas de la carretera del Grao, també està s’està portant a terme la modificació dels terrenys i començarem aviat les expropiacions, per tant que esperem en un futur pròxim poder pegar la volta a peu o en bicicleta en la ciutat, el que serà un punt positiu perquè repercutirà en la qualitat de vida de la ciutadania.
El regidor de Territori de Vila-real, ha apuntat que “la història dels carrils bici a Vila-real i Borriana és dispar, ja que té la localitat veïna compta amb carreteres finalistes a la mar, el que condiciona el traçat, però encara així m’agradaria subratllar dos punts: l’actual equip de govern va fer el primer que té la ciutat, el que connecta el nucli urbà i el Termet, i l’únic que ara com ara Vila-real com una aposta decidida i sense dubtar que aquest camí és el present i hi ha altre carril bici en marxa dins de la ciutat. Agraïm aquesta obra que s’ha interromput en el temps i que connectarà persones a peu i bicicleta dues ciutats germanes. Donem les gràcies perquè una vegada més, la Conselleria està al costat dels municipis de la Plana el que ens permet estrènyer els llaços entre nosaltres”, ha destacat.
Projecte de desdoblament de la CV185: no és tan urgent per a la Conselleria
Respecte Projecte de desdoblament de la CV185 entre la CV18 i l’Hospital de la Plana, Carlos Domigo ha explicat que s’han aplanat els terrenys expropiats per al projecte de la duplicació, el que ha retardat l’actuació del carril bici, ja després de tant temps s’havien produït usos indeguts i ocupació il·legal. “La crisi ha baixat el trànsit moltíssim, estem en xifres de l’any 2008, i ja no hi ha urgència en la duplicació, sí en la millora de la seguretat viària, com el carril, que segregarà el trànsit ciclista i del de tipus rodat. La Generalitat té dificultats financeres a causa dels problemes d’infrafinançament en la Comunitat i de la manca d’inversions per part de l’Estat, que és de la meitat del que correspondria, per tant quan hi haja disponibilitat pressupostària, abordarem la duplicitat de la via i també quan el trànsit siga significatiu, que no és el cas, ja que té un nivell de servei dins de la normalitat”, ha manifestat.
A més, el director general ha detallat que la màxima preocupació de la Conselleria d’Obres Públiques són els colls de botella, “allò que impedeix el desenvolupament econòmic d’un territori, que no és el cas. S’afegeixen les incerteses del traçat del tren d’alta velocitat, que podria obligar a desfer obres com aquesta, però al Ministeri de Foment li ha caducat la declaració d’impacte ambiental entre València i Castelló i han tornat a publicar l’estudi informatiu, el resultat del qual és desconegut, per tant, en funció a aquesta incertesa, el més prudent és no escometre el desdoblament en aquest moment, en el programa estratègic d’inversions de la Generalitat, haurem d’abordar aquesta actuació”, ha indicat.
Ronda Sud-oest i Bulevard de la Plana
En aquests moments la Generalitat està redactant el projecte de la Ronda Sud-oest “que porta quasi 25 anys paralitzat i sense fer per diversos motius i aquest Govern és el que ha reiniciat el procés. “Es tracta d’un projecte estratègic i molt important per a Vila-real, ja que no es pot consentir el tràfic de camions per dins del viari urbà, i com vam traslladar en una recent reunió”, ha manifestat Carlos Domingo. En aquesta línia, Emilio Obiol ha dit que l’Ajuntament espera obtenir alguna de les ajudes del pla de reindustrialització centrades a millorar l’accès als polígons industrials per al tram urbà de la ronda Sud-Oest. Estem treballant en aquesta línia, ja que és un cap de botella i la CV20 entre Vila-real i Borriana és de les carreteres amb més trànsit de la província, per tant, la solució pot donar vinguda de qualsevol de les administracions per l’envergadura del problema”.
Com ja ha informat aquest diari, el principal impediment de la Ronda és la connexió amb la N340. “La primera fase del projecte està definida, es tancarà en un parell de mesos, els terrenys estan disponibles i per tant la concepció de la ronda es podrà executar. Es resoldran la major part dels problemes que perseguim, que són evitar trànsit de camions dins de la ciutat”, ha apuntat Domingo. També ha manifestat que la connexió, objecte de controvèrsia amb el Ministeri, és una càrrega urbanística del PAI de la zona de Porcelanosa, i un pas superior o inferior aniria a càrrec del sector. “La Generalitat no pot deixar la ronda incompleta, la primera fase acabarà bé però l’enllaç amb la N340 és una necessitat. Seguirem amb converses, no tenim cap resposta negativa del Ministeri, mentre no es faça l’enllaç, la rotonda és una solució adequada des del punt de vista tècnic, ja que gestionem carreteres amb eixa magnitud de trànsit, amb un diari de 25.000 vehicles, per tant és adequada en un mig termini”, ha assenyalat.
També s’ha referit al fet que la N340 és l’assignatura pendent del Govern, ja que continua sent una de les carreteres més perilloses del país. “La Comunitat Valenciana ha de suportar el trànsit de camions d’eixa via carretera que estan obligats a desviar-se per la CV10, per tant el Ministeri no compleix amb les seues carreteres el que va ha de fer i això no es pot permetre. Hui dia no coneixem els plans del Govern i estem a menys de dos anys de la caducitat de l’AP7, per tant és molt difícil planificar les infraestructures en un moment tan dinàmic per a aquesta zona i en la qual s’està reactivant l’economia del sector del taulell. El que volem nosaltres volem que siga lliure i gratuïta”, ha assegurat.
Pel que fa al bulevard de la Plana, Carlos Domingo ha avançat que no serà un projecte únic, ja que afecta Vila-real, Almassora i Castelló. “S’està redactant i al llarg d’enguany hi haurà resultats concrets”, conclou.