Noticias Castellón
jueves, 21 de noviembre de 2024 | Última actualización: 19:57

L'Ajuntament de Castelló reserva 3,8 milions a l'impuls de l'estratègia de desenvolupament urbà sostenible

Tiempo de Lectura: 3 minutos, 44 segundos

Noticias Relacionadas

Castellón Información

El Govern Municipal assumeix el desafiament d'impulsar i desenvolupar l'Estratègia de Desenvolupament Urbana Sostenible Integrat (EDUSI) seleccionada pel Ministeri per als fons FEDER amb una injecció econòmica de 3,8 milions per al pròxim any. El pressupost de Castelló per a 2017 contempla l'engegada de les set primeres actuacions incloses en l'EDUSI, que eleven el capítol d'inversions a 10,4 milions, un 53% més que en l'actual exercici de 2016.

El regidor d'Ordenació del Territori, Rafa Simó, ha recordat que l'estratègia EDUSI ha rebut una ajuda comunitària dels fons Feder de 10,1 milions d'euros que implicarà haver d'aportar la mateixa quantitat per part del consistori. En paraules de Simó, "es tracta d'un gran èxit per a tota la ciutat perquè permetrà activar un gran projecte de transformació que ajudarà a modernitzar Castelló".

Les actuacions pressupostades per a 2017 són la promoció de maneres de transport alternatius al motoritzat privat, amb 500.000 euros; la protecció, foment i desenvolupament del patrimoni natural existent: espais naturals i zones verdes, amb 600.000 euros; la consolidació de la ciutat construïda, amb 500.000 euros; la rehabilitació dels espais urbans degradats, amb 750.000.

A més, també es fomentarà l'administració electrònica i les TIC per a la gestió dels serveis municipals i promocionar el Govern Obert-Castelló Smart City, amb una partida de 600.000 euros; la diversificació del teixit productiu amb iniciatives innovadores i activitats d'alt valor en el camp de la qualitat de vida, que ascendeix a 350.000 euros, i el foment de l'eficiència energètica i l'ús d'energies renovables en edificis i equipaments públics, amb una inversió de mig milió d'euros.

El regidor d'Hisenda, Antonio Lorenzo, va explicar el divendres durant la presentació dels pressupostos de 2017 que l'esforç inversor d'aquesta Corporació es finançarà, bàsicament, amb recursos ordinaris (4.403.373 euros) i les subvencions de la Unió Europea i de la Generalitat Valenciana (2.330.000 euros). Lorenzo va apuntar, a més, que les inversions de l'EDUSI i els pressupostos participatius, que tornen a situar-se en 1.650.000 euros consolidant així l'increment del 50% aprovat en 2016, absorbeixen el 52% dels 10,4 milions d'euros previstos en els capítols VI i VI del pressupost per a inversions.

Les accions relacionades amb la sostenibilitat ambiental i la inclusió social coparan el 70% de la inversió del projecte EDUSI, finançat amb la major injecció de fons europeus en la història de Castelló i que suposarà una inversió global de 20,2 milions d'euros en els pròxims anys. Simó ha insistit que es tracta de "una estratègia pensada per a desenvolupar accions transversals en la ciutat i implantar una nova manera d'entendre la intervenció en l'espai públic, en la qual prevalen els criteris ambientals i socials".

La iniciativa EDUSI inclou quatre objectius temàtics: millorar l'ús i la qualitat de les tecnologies de la informació i de la comunicació, afavorir la transició a una economia baixa en tots els sectors, promoure l'eficiència dels recursos i promoure la inclusió social i lluitar contra la pobresa.

Aquests objectius es concreten en set línies d'actuació que són les que incideixen en la sostenibilitat i la inclusió social, entre altres àrees. En aqueix sentit, s'actuarà en la promoció de maneres de transport alternatius al motoritzat privat, amb una inversió assignada de 2,2 milions. També es contempla una inversió per al foment de l'eficiència energètica i l'ús d'energies renovables en edificis i equipaments públics.

La tercera de les línies d'actuació que se centren en aquest àmbit es refereix a la protecció del patrimoni natural amb inversions per a espais naturals, recuperació de zones verdes degrades i el desenvolupament de corredors verds.

Respecte a la inclusió social, l'EDUSI aborda aquest àmbit des d'una perspectiva urbanística, en la rehabilitació d'espais urbans degradats amb accions que garantisquen un desenvolupament integrador i que assegure la qualitat de vida dels habitants de l'àrea urbana. A més, també es preveu impulsar la diversificació del teixit productiu amb iniciatives innovadores i activitats d'alt valor en el camp de la qualitat de vida per al foment de l'economia social.

Les altres dues línies d'actuació de l'estratègia EDUSI se centren en la consolidació de la ciutat construïda. En aquesta línia es preveuen actuacions de rehabilitació i revitalització de barris de la segona meitat del segle XX. Finalment, també es preveu com a eix d'acció el foment de l'administració electrònica i les TIC per a la gestió dels serveis municipals, promocionar el Govern Obert i avançar cap a una Smart City.