Noticias Castellón
jueves, 21 de noviembre de 2024 | Última actualización: 12:34

Castelló celebra l'any Porcar en el 50é aniversari de la seua defunció

Tiempo de Lectura: 6 minutos, 3 segundos

Noticias Relacionadas

Amb la projecció d'un espectacular videomapping, la programació inclou exposicions, visites guiades, tallers familiars i conferències sobre l'artista

L'alcaldessa de Castelló, Begoña Carrasco, ha presidit aquesta vesprada l'acte de presentació del ‘Any Porcar’ que homenatja l'artista castellonenc Juan Bautista Porcar Ripollés, fill predilecte de la ciutat, quan es compleixen 50 anys de la seua defunció.

En l'acte han participat també el director del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana, Nicolás Bugeda; la delegada del Consell, Susana Fabregat; el diputat provincial de Cultura, Alejandro Clausell; María España, regidora de Cultura i Virgínia Porcar en representació de la família de l'artista.

Begoña Carrasco ha iniciat la seua intervenció recordant que “des de l'Ajuntament de Castelló volem acostar la cultura a tota la ciutadania. I ho fem, una altra vegada, des d'ací, a peu de carrer, compartint i fent partícips als castellonencs i visitants. Una cultura que volem fer de tots i per a tots. Sense estretors. Sense prejudicis. D'horitzons nítids i cels amplis, com li agradava pintar a Porcar”.

Així l'alcaldessa ha introduït “l'inici d'una de les iniciatives culturals més importants en el que portem de mandat i que té com a protagonista a una de les personalitats més excel·lents de la nostra ciutat: Juan Bautista Porcar *Ripollés”.

L'alcaldessa s'ha referit “al Castelló del secà i el de la Marjal. La terra. La gent. La nostra gent. Tot ho va plasmar l'artista”.

“L'Any Porcar no és només un homenatge a l'artista i a la persona. És una porta oberta, un bitllet d'anada i tornada a una de les èpoques més fructíferes, imprescindibles podríem dir, de l'art castellonenc”, ha sintetitzat.

Un pintor de gran reconeixement

El director del Consorci de Museus, Nicolás Bugeda ha destacat que “els castellonencs han d'estar orgullosos de comptar amb un pintor que va molt més allà de la Comunitat Valenciana, que és una icona del segle XX, com el testifiquen tots els llibres d'Història de l'Art”.

Una beca que va canviar la seua vida

El diputat de Cultura, Alejandro Clausell ha recordat ”que fa ja un any la regidora de Cultura, María España ja m'estava parlant d'aquest projecte , amb molta il·lusió posada. I per fi hui és una realitat”.

També s'ha referit al vincle de Porcar amb la Diputació de Castelló “que arriba ja en 1905, quan se li concedeix una beca per a cursar estudis a l'Escola de Belles Arts de València”. I també ha recordat el diputat les seues facetes com a pintor, escultor i arqueòleg, desitjant “que la cultura continue sent font d'inspiració i orgull per a tots nosaltres”.

Un visionari

La delegada del Consell, Susana Fabregat, ha subratllat que “Porcar és un visionari de la connexió dels diferents llenguatges de l'Art. De les línies que comunicaven fa milers d'anys i que ho fan ara. El seu llegat hui està més viu que mai i mereix el reconeixement de totes les institucions”.

Un home polifacètic i un “llauradoret”

En representació de la família de l'artista ha pres la paraula la seua neboda neta, Virginia Porcar, qui ha revelat que Porcar “per a la família sempre ha sigut el ‘tio Batiste’ i el ‘llauradoret’, a causa dels orígens dins d'una família d'agricultors i la seua inclinació per la terra que després traslladaria a la seua obra.

També s'ha referit a la seua habilitat artística primerenca “que va fer que amb poc més que palla i fang realitzara un baix relleu d'un jove rei Alfons XIII”.

Virgínia Porcar ha definit també a Porcar “com un artista polifacètic” i la seua inclinació per la pintura malgrat que mentors “com Castell el convidava a convertir-se en escultor”, l'afició per l'arqueologia “que li va arribar a Barcelona” la seua encesa defensa d'artistes contemporanis consagrats com Sorolla, al qual va fer d'amfitrió a la nostra ciutat o els seus últims anys abans de morir “on sempre li agradava ser ‘vetlat’ per familiars”.

Videomapping com a inauguració oficial

Després dels diferents parlaments s'ha procedit a l'inici d'un espectacle d'imatge i so, a través d'un videomapping sobre la façana de l'Ajuntament de Castelló, que ha tractat de capturar l'essència i esperit de l'artista castellonenc, les seues textures, colors, llums i atmosferes, que recorden als seus paisatges, el seu amor per l'arqueologia i la seua fascinació pels elements naturals de Castelló.

Aquest espectacular videomapping ha sigut organitzat per la Conselleria d'Educació, Cultura, Universitats i Ocupació, a través del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana (CMCV) i ha comptat amb diferents passades fins a la mitjanit.

Programació ‘Any Porcar’

La regidora de Cultura, María España, ha sigut l'encarregada de presentar la programació d'aquest ‘Any Porcar’.

Espanya ha assegurat que “durant els pròxims mesos el Menador i el Museu de Belles Arts acolliran una de les exposicions més ambicioses que s'hagen fet mai sobre el pintor Porcar”.

El 8 d'octubre s'inaugurarà l'exposició “Porcar i l'art rupestre” en el Museu de Belles Arts, comissariada per Arturo Oliver, director del Servei d'Investigacions Arqueològiques i Prehistòriques de la Diputació de Castelló i en el qual col·labora també el Institut Valencià de Cultura (IVC). També en relació amb l'art rupestre s'han previst diferents tallers familiars dirigits xiquets d'entre els 2 i 8 anys que tindran lloc en l'edifici Menador.

Un altre taller didàctic familiar, en aquest cas per a xiquets entre 8 i 12 anys és “Excavant el passat: un viatge creatiu amb Juan Bautista Porcar, que es durà a terme també en el Menador. Una activitat que obri als més joves el fascinant món de l'arqueologia, una de les passions de Juan Bautista Porcar, i seguint els seus passos pel descobriment de les pintures de La Gassulla.

La regidora també ha recordat que “el 7 de novembre s'inaugurarà la mostra “Univers Porcar”, en el Menador. Comissariada per Jaime Peris, professor jubilat de Geografia i història, i per Pascual Mercé, llicenciat en Geografia i història i fotògraf professional. Aquesta mostra romandrà fins al 9 de febrer i inclou projeccions audiovisuals, tallers per a xiquets o un cicle de conferències. Serà la primera vegada que tot l'edifici del Menador es dedica a una mostra temàtica.

A més es realitzaran una sèrie de visites guiades a aquesta exposició “Univers Porcar”, tant en valencià com en castellà realitzades per guies professionals”.

Maria España també ha esmentat que “comptarem amb la mostra “Porcar, temps en suspensió”, en la façana del Mercat Central en la Plaça Santa Clara. Exposició que mostra reproduccions de natures mortes i naturaleses mortes que Juan Bautista Porcar va pintar al llarg de la seua trajectòria”.

Finalment, la regidora també ha apuntat una altra de les activitats com serà “el ‘Itinerari Porcar’, creat per les diferents seus i espais, tant dins de com fora de la ciutat de Castelló, on podem visitar in situ obres de l'artista. Eixe recorregut inclou el nostre Ajuntament, el Museu de Belles Arts, la Basílica de Lledó, Església de Crist del Calvari d'Almassora, els fons de la Fundació Caixa Castelló o la Universitat Jaume I.