‘Una llengua per guanyar’ ha estat el lema triat per la plataforma Castelló per la Llengua l’any en què es compleix el centenari del naixement de Joan Fuster
Castelló de la Plana serà, aquest dissabte, punt de trobada del conjunt de territoris de l'àmbit lingüístic amb una gran mobilització i festa cultural entorn les Normes del 32 i la unitat de la llengua. La trobada tindrà inici a les 17 h en la Casa Matutano, on hi haurà una mostra de cultura popular en què participaran la Conlloga Muixeranga de Castelló, els dimonis de Botafocs i Parint Versos amb albades. Des del carrer Cavallers mateix començarà la manifestació que recorrerà els carrers de la ciutat fins a arribar al Recinte de Fires i Mercats, on tindrà lloc l’acte polític i la part més festiva de la jornada: un gran espectacle musical amb més de 10 artistes.
‘Una llengua per guanyar’ ha estat el lema triat per la plataforma Castelló per la Llengua l’any en què es compleix el 90 aniversari de les Normes de Castelló i el centenari del naixement de Joan Fuster, una figura cabdal del valencianisme cultural i polític. De fet, el lema sorgeix a partir de la cita de l’intel·lectual de Sueca: “La llengua no ens la regalarà ningú, l'haurem de guanyar dia a dia”. “Aquesta reivindicació pren encara més sentit després de la publicació dels resultats de l’enquesta ‘Coneixement i ús social del valencià’ de la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana, on a grans trets veiem un increment en el coneixement del valencià en la població gràcies a l’educació, però una davallada en el seu ús social. Per guanyar la llengua necessitem, individualment, fer-la servir en el nostre dia a dia en tots els àmbits i, col·lectivament, crear espais d’oci on el valencià siga vehicular. El primer pas que podem fer guanyar-nos la llengua és anar a manifestar-nos aquest 17 de desembre, per prestigiar la nostra llengua i per mantenir-la viva” ha explicat Maria Nebot, portaveu de la plataforma.
A les 19 h i al Fires i Mercats s’iniciarà la cloenda de la jornada amb un acte polític en homenatge a les Normes de Castelló i la figura de Joan Fuster i amb més de 6 hores de música. Després de 10 anys des de la seua retirada, Al Tall torna a l’escenari acompanyat de la Unió Musical del Grau. També hi serà Parint Versos, un projecte coral i musical amb veu de dona per revalorar la música tradicional valenciana. La proposta de Lola Bou i Manel Brancal i la trobada Borja Penalba, Mireia Vives, Feliu Ventura i David Fernandez posaran el to al concert amb sons de cantautor. JazzWoman i Auxili, que presenten els seus últims treballs, seran els encarregats de fer ballar al públic amb estils variats i sons actuals . Per últim, tancarà aquesta jornada l'orquestra castellonenca La Kinky Band. “Una programació amb propostes per a tots els públics però amb un denominador comú: projectar des de la música la nostra cultura i llengua en tots els àmbits”, ha conclòs Nebot.