Castelló tindrà el seu II Pla d'Infància i Adolescència després d'un procés participatiu que ha culminat amb l'elaboració d'un pla d'acció que recull 32 mesures, 26 d'elles són propostes directes dels xiquets, xiquetes i adolescents que integren el Consell Municipal de la Infància i Adolescència. La resta, han sigut validades també durant els processos participatius. Aquest nou document estratègic, ha sigut elaborat per la regidoria de Benestar Social, Dependència i Infància, i tindrà una vigència de quatre anys (2023-2026) des de la seua aprovació en un pròxim ple municipal.
L'alcaldessa de Castelló, Amparo Marco, ha destacat la importància d'aquest nou pla "que ve a donar continuïtat al desenvolupat entre 2018 i 2022 i que incorpora novament la visió i les aportacions dels xiquets, xiquetes i adolescents per a continuar avançant en drets i incorporant la seua mirada en el disseny d'una ciutat que cada dia és més amigable i inclusiva amb la infància".
La regidora de Benestar Social, Dependència i Infància, Patricia Puerta, ha recalcat el procés seguit per a elaborar aquest segon pla d'acció "que millorarà els drets dels xiquets, xiquetes i adolescents de Castelló". "Des del primer moment vam dir que aquest segon pla seria consensuat i participat per tots els agents implicats amb l'objectiu de definir noves idees i propostes", ha indicat.
Així pues, ell II Pla d'Infància i Adolescència de Castelló s'ha elaborat comptant amb la participació activa de tots els agents socials implicats, amb personal tècnic municipal i amb entitats socials que treballen per a promoure i garantir els drets de la infància i l'adolescència. "En aquest procés ha sigut vital la participació dels xiquets, xiquetes i adolescents, que ens han donat les seues opinions i proposat accions a incorporar en el document", ha apuntat.
En concret, han realitzat aportacions en els següents àmbits: la ciutat; la família; educació; salut i discapacitat; cultura, esport, oci i temps lliure; urbanisme, medi ambient i mobilitat; noves tecnologies de la informació i comunicació; i participació, igualtat d'oportunitats entre homes i dones i cooperació al desenvolupament.
Un procés que a més ha comptat amb la col·laboració de totes les regidories que treballen per a promoure i garantir els drets de la infància i l'adolescència obtenint així un enfocament integral.
Una vegada finalitzat aquest procés, el l'II Pla d'Infància i Adolescència de Castelló recull 8 línies estratègiques, 11 reptes, 21 objectius i 32 mesures.
Algunes de les mesures incorporades a iniciativa del Consell Municipal de la Infància i Adolescència són la realització d'activitats per a millorar la informació sobre el món laboral, la creació de 'Espais Joves' o centres d'oci en tots els districtes de la ciutat, el desenvolupament d'accions encaminades a millorar la seguretat viària en zones transitades per menors, dur a terme activitats de difusió i sensibilització sobre bullying i ciberassetjament, i el desenvolupament de diferents activitats en els centres educatius per a treballar l'acceptació i inclusió de les persones amb discapacitat.