Castellón Información
El grup polític Castelló en Moviment ha presentat en la Diputació Provincial una moció per acordar al pròxim ple de la Diputació mesures per combatre la corrupció. La força emergent vol “reforçar el compromís ètic i l'exemplaritat dels càrrecs públics i les institucions” amb una bateria de propostes com la retirada de plaques commemoratives i el canvi dels carrers amb noms de condemnats, o impedir el nomenament d'imputats en càrrecs de representació de la Diputació.
Aquesta última proposta, en cas d'aprovar-se, afectaria el recent anunci en la comissió de cultura de la Diputació del nomenament de Vicent Farnós per representar la corporació en el Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana. Vicent Farnós està implicat en la branca valenciana de la Gürtel. Exactament ha sigut imputat en el marc de la investigació de presumptes delictes de prevaricació i tràfic d'influències en les adjudicacions de diferents conselleries, societats i fundacions públiques de la Generalitat a Orange Market i a altres empreses vinculades.
Un altre afectat en cas d'aprovar-se aquesta moció és el poble de Villahermosa, governat pel diputat provincial Luís Rubio. Aquest municipi va batejar al 2006 la plaça major amb el nom de Carlos Fabra Carreras, just quan l'Agència Tributària ja havia denunciat a l'expresident de la Diputació i del PP en la província per frau fiscal. La proposta de la formació assembleària pretén que la corporació presidida per Javier Moliner “inste als Ajuntaments a canviar la nomenclatura dels carrers, on figure el nom de persones que hagen ostentat càrrecs públics i hagen sigut condemnades penalment per sentència judicial ferma”, el que afectaria directament a aquesta població.
La portaveu de Castelló en Moviment a la Diputació, Anna Peñalver, ha assenyalat “la corrupció és una xacra que cal combatre amb més democràcia. Si no volem que ningú obtinga beneficis il·legals aprofitant-se d'una relació de poder cal treballar per l'aprofundiment democràtic de les institucions".
Compromís vol trasformar els horts abandonats en terrenys urbans
Transformar terrenys desaprofitats en horts urbans és la intenció del Grup Compromís de la Diputació de Castelló, que ha presentat una moció davant el ple del govern provincial en què demana l'elaboració d'un llistat que detalle els solars propietat de la Diputació que podrien tindre aquest ús, així com els de titularitat municipal que ja han estat destinats a la producció hortofructícola per a l'autoabastiment.
El portaveu del Grup Compromís, Xavier Trenco, ha assenyalat els avantatges dels horts urbans, entre els quals destaca "el foment de la participació i cooperació entre els veïns i el respecte al desenvolupament sostenible". La sensibilització amb el medi ambient i els hàbits de vida saludables són altres avantatges d'este tipus d'iniciatives, segons Trenco, que inclou també altres de caràcter estètic, "ja que milloren el paisatge que ofereixen les terres abandonades", i de recuperació de tècniques de cultiu tradicionals "que corren seriós perill de desaparició".
En la moció, el Grup Compromís sol·licita que, una vegada elaborat l'informe, el Programa d'Horts Socials Municipals es dote amb un pressupost suficient que permeta crear una línia de subvencions perquè els ajuntaments escometen obres d'infraestructura com, per exemple, la construcció de tancs d'aigua amb la qual regar les parcel·les. I apel·la al president de la Diputació a facilitar posteriorment la documentació que permeta als ajuntaments adherir-se al programa i sol·licitar les corresponents subvencions.
En l'explotació dels horts socials "haurien de tindre preferència els aturats, jubilats i discapacitats així com els centres escolars i les associacions de caràcter humanitari", apunta Trenco, qui reclama per als ajuntaments l’explotació dels horts quan ja estiguen en funcionament.