Es reivindicarà un espai comunicatiu propi català sota el lema 'Sense senyal, no sense veu: volem ja À Punt i TV3!'
Castellón Información
El regidor de Normalització Lingüística de l'Ajuntament de Castelló, Ignasi Garcia, junt amb la membre i coordinadora d'activitats de la plataforma cívica Castelló per la Llengua, Maria Nebot, han presentat els actes commemoratius del 85 aniversari de les Normes de Castelló. Garcia ha explicat que "fa sis anys que la plataforma Castelló per la Llengua es va constituir i que va començar a realitzar una sèrie d'actes per commemorar una fita molt important per a la ciutat com ho són les Normes del 32, no tant, com sempre diu el filòleg Vicent Pitarch, per la seua qualitat ortogràfica sinó pel que significa com a unitat de la llengua catalana".
Es tracta del tercer any que l'Ajuntament de Castelló col·labora de forma estreta amb aquestes activitats que enguany giraran entorn de la reivindicació d'un espai comunicatiu propi, amb l'obertura immediata de les emissions de la ràdio i la televisió À punt i la recuperació del senyal de TV3 i Catalunya Ràdio, sota el lema 'Sense senyal, no sense veu: volem ja À Punt i TV3!'. En aquesta línia, Nebot ha volgut destacar que "s'estan començant a veure les primeres proves i emissions d'À Punt i volem reivindicar poder tindre com més aviat millor tots els mitjans de comunicació en la nostra llengua".
Aquest any els actes centrals de la commemoració seran el dissabte 16 de desembre a la Plaça de les Aules "on com sempre comencem amb una fira d'entitats que comptarà amb paradetes informatives i distints tallers de cultura popular com el Botafocs o la Muixeranga de la Plana", ha explicat Nebot. Més de 30 col·lectius participaran en aquesta fira que també compta amb activitats d'animació infantil amb l'Esplai Pentecosta i l'escoleta La Lluna, i contacontes a càrrec de Contaclown. A les 14.00 hores serà el dinar popular seguit de l'actuació de la Rondalla Primer de Maig. Finalment, a les 18.00 hores hi haurà una concentració, amb l'actuació de la Conlloga-Muixeranga de Castelló i la Muixeranga de Cullera, així com la lectura del manifest davant de la Casa Matutano.
A banda dels actes centrals, es realitzaran una sèrie d'actes previs amb 'Els mitjans de comunicació en valencià, a debat' el 24 de novembre amb la participació de la periodista i presentadora de ràdio, Amàlia Garrigós, el periodista Abel Campos i el guionista Rodolf Sirera, organitzat pel Col·lectiu per la Llengua i la Cultura de l'UJI, amb la col·laboració de l'UJI i Castelló per la Llengua.
També hi hauran dues conferències, la primera organitzada per la Confederació General del Treball sota el nom 'Els mitjans que vénen: de Canal 9 i À Punt Media' a l'edifici Menador l'11 de novembre, i la segona a càrrec del professor de periodisme de la Universitat Jaume I, Andreu Casero, sobre 'La llengua i l'espai de comunicació en l'era Facebook i Twitter' el dimecres 13 de desembre a la Casa dels Caragols. A més, del 4 al 15 de desembre estarà l'exposició sobre Prudenci i Aurora Bertrana al Casal d'Acció Cultural.
Concurs de vídeo promocional de l'ús del valencià
Ignasi Garcia ha aprofitat l'ocasió per a presentar el vídeo guanyador del primer concurs de vídeo promocional de l'ús del valencià que impulsa la Regidoria de Normalització Lingüística. 'Ella', que així s'anomena el vídeo, és el treball audiovisual guanyador produït per les estudiants de Periodisme de la Universitat Jaume I Oreto Soria Puig i Alba Segura Antolín. Garcia ha tornat a mostrar la seua satisfacció per la quantitat i qualitat de tots els treballs rebuts i ha declarat que les guanyadores rebran el premi el proper 12 de desembre.