Ignasi Garcia Felip. Portaveu de Compromís i regidor de Transparència, Modernització i Normalització a l'Ajuntament de Castelló.
Si hi ha una cosa greu de l'herència popular és, sense dubte, el fet d'haver deixat als veïns, veïnes i empreses de Castelló amb una inseguretat jurídica total per la cabuderia de mantenir un Pla General gestionat des de la prepotència, una qüestió que ha suposat un fre al nostre desenvolupament econòmic i infraccions urbanístiques que s'hagueren evitat.
La dreta popular ens plantejava un model urbanístic que ens portava a la ruïna i ens ha dut a la crisi, i que ahir dilluns vàrem començar a desterrar. I és que si hi ha una evidència sobre el model urbanístic que proposem l'Acord del Grau és que a la fi s'acaba amb la degradació urbanística fruit de l'especulació.
L'Acord del Grau hem decidit apostar de forma decidida per la protecció del territori, triplicant les hectàrees protegides i evitant així la degradació del camp per les perspectives especuladores. També posem les bases per ampliar el Parc Natural del Desert de les Palmes, un dels tresors de la Plana i al que Castelló aporta molt poc per a tot el que el gaudim.
El nou Pla General, aposta per una ciutat compacta, la que creix com taca d'oli. Volem connectar els grups perifèrics, cohesionar el sòl existent en lloc d'anar fent desenvolupaments aïllats.
Però al mateix temps que protegim, cohesionem. Deixem espai per al creixement industrial, tant en la ciutat del transport, com en l'espai que ocuparà l'intermodal. I açò és cabdal perquè, mentre l'anterior model basava el creixement econòmic en la bombolla immobiliària de construir fins a l'infinit, ara l'urbanisme pensa a estar al servei de l'economia productiva. Tot açò afavoreix que Castelló exercisca de capital metropolitana i facilita el desenvolupament de la indústria que genera llocs de treball estables, variats, qualificats i innovadors.
I aquest creixement i cohesió va juntament amb fer una ciutat més amable i més verda. Ens preocupem pels connectors de mobilitat i per crear una infraestructura verda que ens permetrà recórrer la ciutat per una xarxa amable amb la gent, independentment de la seua edat i del seu gènere. Volem que la infraestructura verda no sols faça més habitable els nostres barris, sinó que servisca per a delimitar espais industrials i residencials, creant murs que milloren la nostra qualitat de vida.
Presentem un Pla honest, sense falses promeses i fugint de solucions grandiloqüents. Anem teixint la ciutat, a poc a poc, perquè contra el pla fracassat de la marjaleria del PP, nosaltres minimitzarem impactes i donarem una solució per garantir la pervivència de la marjal.
És doncs un Pla General que naix del consens polític, però també del consens polític de l'Acord del Grau, i ací cal reconèixer el treball de Rafa Simó i el seu equip, i en especial a Fernando i Consuelo per totes les reunions que han estat amb nosaltres. I ho he de dir, per la part de Compromís, cal agrair al grup de treball de la Sectorial d'Urbanisme que, des de novembre de 2013, està fent feina, analitzant, reflexionant i proposant al voltant de l'urbanisme en Castelló.
Gent anònima, com Enric, Xavi, Belen, Joan Antoni, Ignasi, Guillem i altres, que han dedicat temps per crear les línies mestres de l'urbanisme que es van veure reflectides en l'Acord del Grau i que ara es repleguen en un document que vol fer del terme de Castelló, un lloc on la qualitat de vida, el treball, el descans, l'oci, el paisatge i la mobilitat siguen un atractiu més per voler viure en la capital de la Plana.