La iniciativa pretén ser l'eina informativa clau per incentivar el reciclatge "sense excuses" i arribarà a les llars castellonenques en les properes setmanes
Castellón Información
El regidor de Reciclatge i Gestió de Residus a l'Ajuntament de Castelló, Ignasi Garcia, ha presentat aquest matí la nova revista local sobre reciclatge en el marc de la setmana del Dia de l'Educació Ambiental que es celebra demà. Es tracta de 'Ara què fem?', una publicació que pretén ser la ferramenta clau per aprendre a reciclar i separar correctament.
Els exemplars arribaran a les llars dels castellonencs i castellonenques al llarg de les properes setmanes "perquè tinguen els mecanismes i la informació necessària per aplicar hàbits fàcils i sostenibles en el seu dia a dia sense excuses", tal com ha explicat l'edil Ignasi Garcia.
De fet, Garcia ha destacat que "Castelló som una ciutat compromesa amb el medi ambient que vol avançar cap a un model de ciutat més sostenible, i això passa perquè incorporem comportaments que minven la crisi climàtica que vivim". "I la revista va d'això: de com podem cadascú de nosaltres fer xicotetes accions diàries que sumades contribueixen a la salut ambiental de la nostra ciutat", tal com ha defensat el regidor responsable de la política de reciclatge al municipi.
L'objectiu és resoldre dubtes per a la correcta separació i proporcionar una guia per a les famílies per seguir situant Castelló a l'avantguarda de la gestió de residus. Precisament, Garcia ha insistit en canviar la manera de com tirem el fem cada dia perquè "no podem seguir tirant els residus a un contenidor i que per art de màgia desaparega. Cuidar el nostre planeta també passa perquè allò que hem gastat tinga més vides i no acabe soterrat a un abocador".
Entre d'altres, la publicació explica detalladament i de forma molt visual quins residus van als contenidors grocs, al verd, al blau, al marró i d'altres més específics, i els beneficis ambientals que comporta la correcta separació; recull dades com la quantitat de fem que genera un ciutadà o ciutadana de Castelló al dia o la quantitat de residus anual; explica conceptes com l'economia circular o la regla de les 5R (Reduir, Reparar, Recuperar, Reutilitzar i Reciclar); i finalment compta amb unes pàgines didàctiques i lúdiques per als més menuts i menudes.
La revista també compta amb la col·laboració de Reciplasa i naix amb una visió anual del qual el primer número, el que hui s'ha presentat, es centra en aprendre a separar correctament.
Castelló és la ciutat de menys de 250.000 habitants que més ha reduït la contaminació a tota Espanya
Segons detalla l'últim informe de l'Observatori de Sostenibilitat (OS) sobre qualitat de l'aire de les ciutats espanyoles en el 2021, Castelló ha reduït un 25% els nivells de NO2. Es tracta de la ciutat de menys de 250.000 habitants que més ha reduït la contaminació a tota Espanya, per davant de Cartagena (-21%) i Logroño (-15%).
Per al regidor Garcia, aquestes dades refermen "el model de ciutat cap al que avancem gràcies a les polítiques mediambientals que duem a terme i al compromís de la nostra ciutadania amb l'emergència climàtica".
Exposició de voluminosos abandonats
Demà mateix, 26 de gener, es commemora el dia Mundial de l'Educació Ambiental, i per a això l'Ajuntament de Castelló ha preparat una activitat sobre voluminosos abandonats als carrers. L'exposició, que serà a Hort dels Corders de 9.30 hores a 14.00 hores i de 16.30 a 18.30 hores, també comptarà amb l'equip municipal d'educadors ambientals per resoldre dubtes de la ciutadania en matèria de separació de residus domèstics.