Enguany s'ha iniciat el Pla Estratègic Castelló Ciutat Educadora, un procés participatiu obert a tota la ciutadania en que han participat moltes entitats, associacions, i ciutadania per crear junts Castelló Ciutat Educadora
L'Ajuntament de Castelló, a través de la Regidoria d'Educació, ha organitzat al llarg d'una setmana activitats i accions destinades a commemorar el Dia Internacional de les Ciutats Educadores, el pròxim 30 de novembre. Els actes començaran el pròxim dissabte 26 amb un homenatge als mestres jubilats, i amb diferents activitats de caràcter transversal en les que participen les regidories de Cultura, Transició Ecològica, Participació Ciutadana i Plurilingüisme, en diversos espais de la ciutat, amb conferències, concerts, itineraris i rutes, tallers agroecològics, cinema, jocs col·laboratius i art. La jornada central es celebrarà el proper dia 30 a la plaça Major, amb la lectura del manifest i activitats per a diferents grups d'edat durant tota la jornada.
El regidor d'Educació, Francesc Mezquita, ha assenyalat que "des de que en 2016 Castelló es va adherir a la Carta de Ciutats Educadores i va entrar a formar part de l'Associació Internacional de Ciutats Educadores, l'aposta és ferma per ser una ciutat que aposta per l'educació com a eina de transformació social, que mobilitza, articula tots els agents educatius del territori i que sitúa l'educació com a eix central del seu projecte de ciutat, i la transversalitza en totes les seus polítiques públiques". "Castelló és referent de ciutat educadora a Espanya, i enguany celebrarem el 30 de novembre per que siga visible als nostres carrers, i convidem a tots els centres a donar a conéixer a l'alumnat que Castelló forma part de Ciutat Educadora i que conjuntament, l'Ajuntament, la ciutadania i les diferents entitats treballem per a aconseguir una millor ciutat, justa, igualitaria, sostenible, solidària, inclusiva, participativa i plena d'oportunitats", ha destacat Mezquita.
En la mateixa línea, la regidora de Cultura, Verònica Ruiz, ha ficat l'accent en que "és vital treballar de forma transversal per transformar Castelló en una ciutat educadora i inclusiva, que articule polítiques transformadores per al canvi social"."Impulsem l'educació agroalimentària per a ensenyar en les edats més primerenques hàbits sostenibles i coneixements sobre les nostres varietats tradicionals per a posar en valor la producció de proximitat, avançar cap a una alimentació saludable i de qualitat i lluitar davant el canvi climàtic", ha destacat el regidor de Transició Ecològica, Fernando Navarro.
Enguany, a través de la Regidoria d'Educació, s'ha iniciat el Pla Estratègic Castelló Ciutat Educadora, un procés participatiu obert a tota la ciutadania en que han participat moltes entitats, associacions, i ciutadania per crear junts Castelló Ciutat Educadora. Al voltant del día 30 de novembre, Dia Internacional de la Ciutat Educadora, Educació ha organitzat una dotzena d'actes que començaran dissabte 26 amb l'Homenatge al Mestre Jubilat, a les 10.30 hores al Teatre del Raval, on es reconeixerà la trajectòria docent del professorat jubilat el curs 2021/22 i la seua col·laboració en la construcció d'una millor ciutadania per a Castelló. El diumenge 27 es farà una visita guiada a la Muralla Liberal, dins dels itineraris marcats pel Museu de la Ciutat (Mucc).
Dilluns 28 es farà, a les 18.00 hores al Menador, la xerrada-taller 'Què és un bosc?' en la que des de Transició Ecològica presentarà el bosc mediterrani i pràctiques sostenibles per a la seua repoblació i gestió, entre altres, amb un taller de llavors i una actuació musical, de la mà de l'ONGD Pankara Ecoglobal, per al que cal fer inscripcio a inscripcio.educacio@castello.es. Dimarts 29, a la plaça Major, l'ONG proposa també un taller familiar d'elaboració i decoració de planters amb material didàctic per a menuts i grans, per conéixer la gran varietat d'hortalisses tradicionals, i les seues llavors, la seua temporalitat de cultiu i les seues propietats.
El dimecres 30, Dia Internacional de Ciutats Educadores, s'han planificat a la plaça Major des de les 9.30 hores activitats dirigides a escolars, amb jocs participatius, un trencadís col·laboratiu de Ciutat Educadora amb materials sostenibles i el taller Vidarbre, on els participant podran penjar el seu desig per a la ciutat, a més de la lectura del Manifest de Castelló Ciutat Educadora, a les 12.00 hores. A més, per la vesprada, es realitzarà una passejada ciutadana per conéixer les iniciatives de les associacions i les seues aportacions a Castelló, i continuaran els jocs per a infants i el trencadís participatiu a les 17.00 hores.
En una jornada dedicada a la comunitat educativa, el dijous 1 de desembre, el catedràtic de Psicología Evolutiva i de l'Educació de la Universitat de València Àngel Latorre, especialista en l'àmbit de la psicología escolar i necessitats específiques de suport educatiu, conduirà a la reflexió i assessorament sobre l'actitud davant l'assetjament escolar. Les inscripcions es poden fer al mail inscripcio.educacio@castello.es
Divendres 2, doble sessió dins del programa, amb una visita al Refugi Antiaeri de la plaça Tetuan, a les 19.00 hores; i el concert de Joan Amèric al Teatre del Raval, coincidint amb el Dia Internacional dels Drets Lingüístics, coordinat amb la Regidoria de Plurilingüisme, que també ha preparat, conjuntament amb Escola Valenciana, una sessió de cinema en valencià el dia 3 de desembre, al Teatre del Raval, en una matinal a les 12.00 hores, amb la projecció de 'Binti'.