Es tracta d'una proposta per implicar a la joventut en les solucions als problemes de la ciutat per millorar-la a través de valors democràtics i participatius
Castellón Información
La regidora de Participació Ciutadana, Ali Brancal, i el regidor d'Educació, Enric Porcar, junta amb la coordinadora de la Federació Valenciana de Cases de Joventut (FVCJ), Alba Remolar, i el coordinador del projecte Recrea Castelló 2030, Victor Escoí, han presentat aquest projecte Recrea per tal d'educar en la participació i implicar a la joventut en les solucions als problemes de la ciutat. Es tracta, per tant, d'una experiència pilot en la qual la joventut analitza la situació del seu entorn més pròxim i s'implica en formar part de la solució als problemes detectats per a millorar la seua ciutat.
La regidora Brancal ha explicat que la proposta naix després que "en els pressupostos participatius dels anys anteriors detectarem l'escassa participació de joves entre 16 i 22 anys". Aleshores, en resposta a aquest problema, l'Ajuntament de Castelló decideix engegar una proposta d'educació en la participació a la gent jove "perquè aprenguen, s'impliquen en la solució de problemes de la seua ciutat i donen la seua visió. Es tracta d'anar formant als ciutadans del present i també del futur", ha afegit la regidora de Participació Ciutadana.
La coordinadora de la FVCJ ha manifestat que "la participació va més enllà de dir-me el que necessites i jo t'ho faig. Hi ha diferents fases dins de la participació i el que volem en aquest projecte és intentar que els joves aprenguen com es participa participant". Remolar també ha ressaltat que "participar significa fer una anàlisi de la realitat del nostre entorn, prendre decisions del que és més important i el que menys, assumir responsabilitats, planificar, organitzar-nos i actuar, i després també avaluar si el que s'ha fet són fets que milloren l'entorn o no".
Remolar ha especificat que "el projecte té dues parts. La primera d'aquestes és una actuació dins dels instituts que es concreta en dues sessions: una primera en la qual es fa tot el bolcat de la informació i en la que els joves diuen tota allò que té favorable, desfavorable i les oportunitats i amenaces que té Castelló, i una segona sessió en les quals es concreten quines accions poden millorar els problemes que ells han detectat". "La segona part el que volem fer en aquesta prova pilot és concretar aquestes propostes en els Pressupostos Participatius i que els mateixos grups de joves puguen participar i posar la seua proposta en la plataforma que facilita l'Ajuntament", ha afegit.
El projecte afavoreix la corresponsabilitat ciutadana per resoldre els problemes conjuntament, és una experiència grupal positiva per als i les joves del municipi, garanteix que la ciutadania organitze les idees de millora de la ciutat i les prioritze participant com a agent actiu, i el resultat és una guia d'accions per a prendre decisions d'acord a les demandes ciutadanes des de la perspectiva dels joves.
El coordinador d'aquest projecte a Castelló, Víctor Escoín, ha ressaltat que "el que buscàvem des del departament de Partipació Ciutadana són metodologies concretes. El que falla en la participació és confondre-la sols en una de les fases de la participació i el problema que teníem sempre és passar a deliberar i a escoltar-nos sense aprendre abans a prioritzar idees". Escoín ha recalcat que la proposta "és un exemple clar de com 30 adolescents en una aula prioritzant idees acaben ordenant, i açò els dóna un instrument molt potent per a decidir. Al final la branca més important que tenim és educar en la participació".
Per la seua banda, el regidor d'Educació ha anunciat que en aquesta primera experiència "s'ha començat pels IES Vicent Castell i Doménech, Bovalar i Politècnic, però l'objectiu és arribar als 11 centres públics de la ciutat i també als concertats". Porcar ha volgut destacar l'Article 48 de la Constitució Espanyola el qual defensa que 'els poders públics promouran les condicions per a la participació lliure i eficaç de la joventut en el desenvolupament polític, social, econòmic i cultural'.