S'incorporarà un pàrquing dissuasiu que estarà situat entre Tombatossals i la ronda de circumval·lació
Aquestes són algunes de les línies estratègiques que recull l'avantprojecte de la reforma de l'avinguda en matèria de mobilitat. Unes línies que s'han fet amb la col·laboració ciutadana i el qual incorpora més del 90% de les propostes sorgides del procés de participació. A més el vial que connecta amb Maria Agustina disposarà de més zones verdes, d'ombra, de joc i de descans, un nou carril bici i menys trànsit.
Castellón Información
La remodelació de l'avinguda Lledó de Castelló se centra en la millora de la mobilitat per als vianants i ciclista, guanyant espai per a les persones i reduint la pressió del vehicle privat, de manera que es fomente la creació d'una zona més segura i saludable. Aquestes són algunes de les línies estratègiques que recull l'avantprojecte de la reforma de l'avinguda en matèria de mobilitat. Un document que s'ha elaborat de manera col·laborativa amb la incorporació de més del 90% de les propostes sorgides del procés de participació i que s'inclou en el plec de condicions tècniques per a la licitació de la redacció del projecte i de l'execució de l'obra aprovat en Junta de Govern Local.
“La reforma de l'avinguda Lledó ens permetrà crear un espai més segur per a les persones, especialment per als xiquets i xiquetes i per als majors, amb més metres quadrats per als vianants i itineraris segurs i accessibles”, ha explicat l'alcaldessa, Amparo Marco. A més, ha detallat que després de la intervenció, el vial que connecta Maria Agustina amb Lledó, “disposarà de més zones verdes, d'ombra, de joc i de descans, un nou carril bici i menys trànsit, fomentant així la mobilitat sostenible i un espai saludable tant per a les persones com per al medi ambient”.
Mancant el projecte definitiu, l'avantprojecte de la millora de l'avinguda del Lledó preveu en matèria de mobilitat l'increment de l'espai per al vianant en més d'un 35% (passant del 31% al 68%). Prioritza així l'ús de l'espai públic per part de les persones, mentre redueix notablement el trànsit de pas. En aquest sentit, la previsió és que deixen de circular per l'avinguda, diàriament, més de 3.700 vehicles, passant dels 4.251 actuals a 537. Més metres quadrats per a les persones i menys per als cotxes, fomentant així un espai més saludable i reduint les emissions de carboni en un 87% (de 507 Kg CO2/dia a 64). A més, s'augmenta la longitud d'itineraris segurs, de 910 a 1.413 metres; i s'introdueix un carril bici de 1,4 quilòmetres, que recorrerà tota l'avinguda des de la plaça Maria Agustina fins a Lledó.
Respecte a les places d'aparcament, augmenten respecte a les actuals; de 397 a 435, assegurant una distància per als vianants a les places existents de màxim 5 minuts a peu. Hi haurà bosses d'aparcament, en la zona compresa entre Maria Agustina i Tombatossals; i un pàrquing dissuasiu que estarà situat entre Tombatossals i la ronda de circumval·lació.
Una avinguda amb el trànsit pacificat
La nova ordenació del trànsit, en diversos trams -un d'ells exclusivament per als vianants-, la reordenació de la circulació i els diferents elements de la reforma contribuiran al fet que l'avinguda Lledó siga una zona amb el trànsit pacificat, per la qual se circule a baixa velocitat, deixant així de ser una via ràpida d'entrada i eixida de la ciutat.
En aquest sentit, l'avantprojecte de reforma divideix l'ordenació de l'avinguda en tres trams que prioritzen als vianants i ciclistes i en tots ells es garanteix l'accés de vehicles de residents, d'emergències i de serveis urbans. En el tram 1, de la plaça Maria Agustina a Tombatossals, l'avantprojecte preveu illes que es poden recórrer en vehicle i altres que són per als vianants. En aquesta zona es permetrà l'accés al col·legi en les hores punta, tant a vehicles particulars com al transport públic. En el tram 2, de Tombatossals a la ronda de circumval·lació, es permet el trànsit a velocitat reduïda en les dues direccions. El tram 3, des de la ronda a la basílica, serà per als vianants (encara que continuarà permetent en tot cas l'accés a residents i de vehicles d'emergències i de serveis urbans).