Castellón Información
El ple del Consell Municipal de Benestar Social, presidit pel regidor José Luis López, ha aprovat per unanimitat la proposta de la Comissió de Cooperació i Solidaritat de promoure l'agermanament solidari entre Castelló i Safané, a Burkina Faso, a iniciativa de les ONGD castellonenques Ajuda Directa Safané i Medicus Mundi Mediterrània. La proposta es traslladarà a la Junta de Govern Local de l'Ajuntament de Castelló per a la seua valoració.
El regidor José Luis López ha destacat "l'estreta relació que uneix als dos municipis, una relació que es remunta a 1968 quan es va realitzar la primera expedició mèdica". A més, ha apuntat que en els últims 22 anys, des de 1995 a 2016, l'Ajuntament de Castelló ha finançat 47 projectes de cooperació al desenvolupament tant en Safané com en altres localitats de Burkina Faso. Per la seua banda, l'alcaldessa, Amparo Marco, va abordar els detalls d'aquesta col·laboració amb l'alcalde de Safané a través d'una videoconferència, en la qual va mostrar la seua satisfacció per continuar estrenyent els llaços entre tots dos territoris.
La proposta de la Comissió de Cooperació i Solidaritat assenyala que fruit de la primera expedició mèdica a Safané en 1968, es va fundar l'ONGD medicusmundi a Castelló l'any 1971. Des de llavors, la relació entre Safané i Castelló no solament s'ha mantingut, sinó que a més ha anat creixent en diversos espais.
Les dues ONGD impulsores de la iniciativa citen entre els motius per a sol·licitar l'agermanament de cooperació aquests quasi 50 anys de relació entre tots dos municipis. A més, estimen que més de 500 persones de la ciutat de Castelló són o han sigut sòcies d'alguna de les dues organitzacions fundades fent que Safané siga un municipi conegut en tota la ciutat, al que també contribueix els programes de sensibilització que es realitzen en col·legis posant com a exemple Safané.
També destaquen que gràcies als projectes finançats per l'Ajuntament de Castelló a través de les convocatòries de cooperació al desenvolupament, en Safané s'ha han construït rafals per a alfabetització, s'han dut a terme campanyes sanitàries, s'han construït cases per als mestres, s'han construït pous d'aigua, i recentment s'han iniciat els treballs per a rehabilitar i augmentar els serveis del Centre Mèdic de Safané.
Un altre dels motius que exposen per a avalar l'agermanament és que gràcies als projectes realitzats per les dues organitzacions amb el suport dels seus socis i col·laboradors, en Safané parlar de Castelló és parlar d'educació, assistència sanitària, suport a les persones majors, beques d'estudi, atenció a les dones, atenció a les persones amb discapacitat.
I, finalment, apunten al fet que Castelló no explica en aquests moments amb un agermanament de caràcter solidari, que serviria per a sensibilitzar a la població del municipi sobre el nostre compromís amb les poblacions del Sud que més ho necessiten, seria un reconeixement al treball i esforç que tantes persones de la ciutat han dedicat a aquesta fi, i perquè asseguraria mantenir un vincle cultural i social amb una societat que confia en la nostra ciutat, per a seguir donant passos en la millora de la qualitat de vida de la seua població.