Antoni Pitarch. Professor de Secundària.
Entre la versió oficial (comencem a eixir de la crisi) i la crua realitat (vagues en l’ensenyament, atur desbordat, augment de la pobresa, venda d’empreses i d’accions al capitalisme estranger, etc.) encara no hi ha, de moment, lloc per als desitjats brots verds.
Si Espanya fos un edifici, seria un edifici un tant enrunat o, almenys, una construcció que està demanant -no sé si a crits-, una profunda rehabilitació començant pels fonaments. El problema és que entre la calç i l’arena, els obrers continuen aturats a l’espera de rebre ordres dels arquitectes i dels enginyers que s’entretenen en jocs florals i continuen sense fer els deures, és a dir, presentar un full de ruta o, almenys, un plànol consensuat, i ben detallat, on figuren les estructures a reforçar i els materials més adients per enllestir l’obra.
Mentrestant es fa una mica de triomfalisme amb la compra, per part de Bill Gates, d’accions de FCC (això és positiu per a FCC o per al senyor més ric del món?), Botín diu que els diners venen en direcció a Espanya a tot tren, Montoro... bé, el Ministre d’Hisenda sembla que té carta blanca per explicar la realitat al seu gust.
I, de sobte, ve la sentència d’Estrasburg sobre la doctrina Parot i la il·legal aplicació amb caràcter retroactiu d’una Llei aprovada en 1995 (és a dir, des de...) i, si això no és prou, amb tot el que s’ha parlat sobre víctimes i botxins encara que no vinga al cas, ahir faltava la Comissió Europea... Segons els dirigents de Brussel·les, Espanya és el tercer estat de la UE amb més procediments d'infracció oberts l'any 2012 (un total de 91) per incompliment de la legislació europea, ja que pel davant només se situen Itàlia (amb 99) i Bèlgica (amb 92). En canvi, a l’altra banda, és a dir, els que més compleixen la legislació comunitària vigent són, per aquest ordre, Letònia (20), Lituània (22) i Estònia (24).
D'altra banda, Espanya és el segon estat contra el que s’han enviat més queixes sobre possibles infraccions en medi ambient, transport, fiscalitat i mercat interior i serveis (amb un total de 306) a l’esmentada Comissió Europea.
Tant de bo arribe prompte la calç i s’allunye l’arena que tant perjudicial és per a la vista en dies de vents i turbulències però, de moment, malgrat la campanya d’imatge, la superació de la crisi és, encara, una aspiració col·lectiva més desitjada que l’arribada dels vertaders dies de tardor.