Noticias Castellón
viernes, 22 de noviembre de 2024 | Última actualización: 22:28

De Borriana a Boston

Tiempo de Lectura: 3 minutos, 4 segundos

Noticias Relacionadas

Vicent Carda, portaveu de Compromís per Borriana.

Llig amb curiositat el titular de la notícia: “El borrianenc Samuel Miravet guanya un premi en Bostos amb un projecte per crear plàstic a partir de bacteris dels cucs”. Així és, el jove Samuel, forma part de l'equip de la Universitat de València que investiga les diferents aplicacions possibles en la biotecnologia i una d'elles és la utilització dels bacteris i cucs per a aquestes aplicacions, en paraules del propi investigador “es pot combinar el millor dels bacteris i els cucs amb l'objectiu d'establir una simbiosi artificial entre ells, la qual pot tenir aplicacions biotecnològiques”.

Sense dubte és una bona notícia, no per ser Samuel de Borriana, que també, sinó pel fet que els jovenes valencians investiguen, malgrat els que ens governen. Una recerca que tindrà la seva plasmació final quan l'empresa privada s'interesse pel projecte.

I tot això repetisc, malgrat el Govern del PP, perquè des que Mariano Rajoy va arribar al Govern, els pressupostos en R+D+I han baixat un 30% o el que és el mateix s'han retallat en uns 2.600 milions d'euros. Per no parlar del preocupant forat de 100 milions d'euros que té el CSIC. O la nefasta gestió en les subvencions per part del Govern que va deixar l'any passat de destinar més de 98 milions d'euros en ajudes per a la ciència i que figuraven al pressupost del 2012.

Són bones les notícies dels nostres investigadors, en canvi és patètic l'aposta per la ciència i la recerca per part dels nostres governants, tant a Madrid com a València, no podem oblidar l'acomiadament de 113 investigadors del Centro Príncep Felipe de València. Quan s'adonaran que la R+D+I ha de ser una prioritat per a qualsevol Govern, seguim a la cua dels estats europeus en despesa pública per a la recerca, destinem amb prou feines l'1,3% del nostre Producte Interior Brut, quan part d'aquest treball, dels investigadors i científics, va destinat a la millora de les tecnologies, del treball i en definitiva del benestar de les persones. Esta demostrat que l'evolució de la productivitat i la qualitat depèn no solament de la millora dels recursos humans, sinó també de l'esforç realitzat en matèria d'inversió en R+D+i.

Les activitats de R+D+I permeten l'avanç i difusió dels coneixements científics, la creació de noves especialitats i l'adquisició de coneixement. Aquest últim es deriva de l'experiència de realitzar recerca i no pot ser transmès mitjançant paraules o grafismes, però constitueix un ben intel·lectual fonamental per poder entendre i adaptar-se als avanços científics i tecnològics. L'aplicació del coneixement propicia el desenvolupament de noves tecnologies, de nous avanços, que poden convertir-se en innovacions de processos, d'aplicacions, de productes o serveis; en la industria, en l’agricultura, en la sanitat, en el medi ambient, en tot allò que ens envolta i que cada volta tenim més a prop i necessitem.

L'establiment de noves línies de recerca, desenvolupament i innovació, el famós R+D+I en les empreses condueixen a la diversificació productiva, augments de l'eficiència, disminució de costos, atracció de fonts alternes d'inversió, creació d'empreses derivades i l'accés a nous mercats. Quan s'assabenteran que eix més barat invertir en el futur que quedar-se esperant nous booms per fer l'agost uns pocs i la resta seguir en la misèria. Perquè portem més de 30 anys de democràcia i els diferents Governs han preferit invertir en el pelotazo que fer-ho en educació, en ciència i en recerca, i per desgràcia així ens va.