Noticias Castellón
viernes, 22 de noviembre de 2024 | Última actualización: 22:28

La Unió de Llauradors culpa al comercio privado de la mala campaña para los productores de clementinas

Tiempo de Lectura: 2 minutos, 10 segundos

Noticias Relacionadas

Ximo Tirado/Castellón Información

La Unió de Llauradors considera que los operadores privados son los culpables de la mala campaña para los productores de cítricos. Así de claro lo ha explicado Ramón Mampel, secretario general de la organización profesional agraria, en el tradicional encuentro con los medios de comunicación castellonenses para felicitarles las fiestas navideñas. También ha pedido “respeto y dignidad” para los citricultores y ha calificado de “ruina” la situación actual consecuencia de una "estrategia premeditada por parte del comercio”. Además, Mampel estima que la manera en la que está actuando el comercio "no se puede tolerar mas" y exige que se respeten los tratos en la compraventa de cítricos.

En un estudio elaborado por La Unió, el precio de la variedad clemenules es un 35% inferior esta campaña respecto a la pasada, lo que implica que las pérdidas para los citricultores de la provincia de Castellón ascenderán a unos 75 millones de euros. Recordar que más de 50% de la producción citrícola está en manos de los operadores privados.

El estudi de la Unió ha analitzat l’evolució de la campanya de cítrics a les zones productores de Castelló i la seua conclusió és contundent i prova inequívoca del signe negatiu de la mateixa.

Prop de 75 milions d’euros deixaran d’ingressar els citricultors castellonencs tant per la diferència de preus -amb la consegüent pèrdua de renda- entre esta campanya i l’anterior; així com per les pluges de novembre que van provocar un excés d’humitat (pixat).

Les cotitzacions de les diferents varietats es desplomen dia a dia, tal i com es pot comprovar en el gràfic elaborat per La Unió amb dades oficials de la Conselleria d’Agricultura i amb mitjanes des de la primera setmana d’octubre a la primera de desembre.

La varietat amb més pèrdues és la Clemenules, predominant a la província, en la qual els seus productores tenen unes pèrdues de quasi 57 milions d’euros com a conseqüència de la seua davallada en els preus, un 35% inferiors als de la passada campanya, i els efectes del pixat en la collita.

Tampoc s’han lliurat de la caiguda les varietats de mandarines primerenques (Arrufatina, Orogrande, Oronules i Clemenvilla). Destacable és, sobre totes elles, el gran descens en el preu de la Orogrande (57%). La varietat de taronja Navelina també porta la mateixa tendència decreixent i ja se situa la seua cotització un 21% més baixa que la passada campanya.

 

evolución precios cítricos