Noticias Castellón
jueves, 21 de noviembre de 2024 | Última actualización: 22:28

La Càtedra FACSA-UJI posa en marxa el primer Concurs de Coets d'Aigua 'Water Rockets'

Tiempo de Lectura: 1 minutos, 28 segundos

Noticias Relacionadas

Té com a objectiu motivar l'alumnat en l'àmbit científic i tecnològic, es dirigeix a tot l'alumnat de la Comunitat i comptarà amb dues categories

Castellón Información

La Càtedra FACSA d'Innovació en el Cicle Integral de l'Aigua de la Universitat Jaume I de Castelló du a terme la iniciativa «Water Rockets», composta per un conjunt d'activitats entre les quals destaca el Concurs de Coets d'Aigua Water Rockets, que es durà a terme el dijous 12 de maig de 2022 a la Universitat Jaume I.

El concurs, que té com a objectiu motivar l'alumnat en l'àmbit científic i tecnològic, es dirigeix a tot l'alumnat de la Comunitat Valenciana i comptarà amb dues categories en funció del nivell educatiu de l'equip participant. La primera categoria estarà conformada per equips de tercer cicle de primària, primer d'ESO, segon d'ESO i FP bàsica 1, i la segona categoria inclourà els equips de tercer d'ESO, quart d'ESO, FP bàsica 2, batxillerat i formació professional de grau mitjà i superior. Els centres dels equips guanyadors seran obsequiats amb un premi de 500 € en material informàtic i d'iniciació a la robòtica.

Tot aquell equip que vulga participar en el concurs ha de formalitzar la preinscripció abans de l'1 de març de 2022 en la web de la Càtedra FACSA-UJI.

Formació per al professorat

Una altra de les activitats associades a la iniciativa és el curs «Coets d'aigua com a recurs educatiu: des de la motivació científica i tecnològica fins a la participació en un concurs» organitzat al costat del CEFIRE i el Grup de Fluids Multifàsics de l'UJI amb la finalitat de facilitar als docents recursos educatius que fomenten l'interès de l'alumnat dels seus centres pel concurs de coets d'aigua.

 width=La primera edició del curs va tenir lloc el gener de 2020. «Va ser tot un èxit», explica Raúl Martínez, director del curs i membre de la Càtedra: «El professorat estava entusiasmat i motivat, igual que nosaltres; s'havia de convocar el concurs poc després, però va arribar la pandèmia i no va poder ser». No obstant això, l'interès del professorat es va plasmar en la convocatòria de la segona edició del curs, que va quedar completa el primer dia d'inscripció en la web del CEFIRE.

Amb la participació de professorat de dotze centres educatius d'onze municipis diferents de la província de Castelló i València, la segona edició ha ampliat la seua càrrega lectiva a un total de 20 hores realitzades durant cinc dijous consecutius de gener a febrer. Entre els nous continguts s'ha tractat l'ús bàsic d'Arduino per a la inclusió de sensors i la impressió 3D per a la fabricació d'elements estructurals del coet. En l'última sessió, realitzada el 10 de febrer, després de construir les seues pròpies llançadores i coets, el professorat va poder posar a prova tot el que havia après amb un miniconcurs de coets d'aigua.

Les activitats del programa Water Rockets formen part de la línia de treball amb educació secundària de la Càtedra FACSA d'Innovació en el Cicle Integral de l'Aigua de l'UJI amb les quals es pretén mostrar a l'alumnat una forma diferent de fer ciència.