Castellón Información
Betxí ha organitzat per a commemorar el Dia de la Comunitat una visita guiada al Palau de la localitat. En principi, només 30 veïns anaven participar d’aquesta visita guiada "però finalment han estat 50 perquè, davant la multitud de peticions que s’han registrat, hem hagut d’ampliar l’horari del circuit dels tres previstos a cinc amb l’objectiu que més persones pogueren conéixer el Palau per dins. Segons l’alcalde de Betxí, Alfred Remolar, amb aquesta iniciativa s’han aconseguit dos objectius com són la celebració del 9 d’Octubre d'una manera molt propera per als veïns, i també, donar a conéixer l’avanç dels treballs de restauració del Palau.
Per altra banda, Borriana també ha preparat una àmplia programació en la festa dels valencians composta per una gran quantitat de manifestacions culturals. I és que el Saló de Plens de l'Ajuntament ha acollit la sessió extraordinària habitual que si té lloc cada any amb motiu de la commemoració de l'entrada de Jaume I a València, però a partir d'aquí, tot va ser diferent. Per començar, Maria Josep Safont ha oferit un discurs davant un saló completament replet i ha recuperat el poema ‘Veles e Vents’ d'Ausiàs March.
Una vegada finalitzat l'acte institucional oficial a les portes de l'Ajuntament en el qual van estar presents tots els representants municipals del consistori, va arrencar la primera desfilada que se celebra a la ciutat en commemoració del 9 d'Octubre. Han obert el recorregut la colla de Dolçainers i Tabaleters de Borriana, que han tornat a situar a la ‘dolçaina’ com l'instrument valencià tradicional per excel·lència. I si algú representa la part més festiva i també artística de la tradició valenciana, han estat la Colla de Gegants i Cabuts de Borriana la que, per primera vegada, han desfilat durant el 9 d'Octubre, mostrant per exemple, la recent renovació i restauració dels “cabuts” de Borriana.
Ja en la nit del dissabte, l'actuació de Pep Gimeno 'El Botifarra' al costat de la Banda de Borriana que gairebé va deixar menut el Teatre Payà, va ser solament el primer dels actes d'un cap de setmana que com recordava l'alcaldessa en el seu discurs “tan sols recordant la nostra història serem capaces de reflexionar per construir junts un espai comú que ens permetrà seguir avançant com a poble”.
Benicàssim ha celebrat el Dia de la Comunitat amb danses i música tradicionals. La plaça País Valencià ha acollit com cada any, la celebració als peus de l'escultura del Rei Jaume L’alcaldessa, Susana Marqués, ha sigut l'encarregada de realitzar el discurs oficial de la celebració del Dia de la Comunitat Valenciana. “Tots ens sentim valencians i a tots ens emociona rememorar la nostra cultura, les nostres tradicions i la nostra història”, ha començat dient la primera edil que ha continuat relatant el que significa per a la gent dels nostres pobles ser valencià: "per a la gent de Benicàssim ser valencià significa treball. Ací sabem que el futur es construeix amb tenacitat i sacrifici. Sabem que ningú ens regala gens, però tampoc volem res regalat. Volem ser conscients que el nostre èxit és el fruit del nostre esforç i per açò reivindiquem el treball de milers de persones que dia a dia s'alcen per a fer gran no solament el nostre poble, sinó també la nostra província i la nostra Comunitat.
Els actes han començat a les 12.00 de migdia amb una concentració en la plaça de les Corts Valencianes, des d'on ha partit una processó cívica composta per la corporació, la banda de música, els gegants i cabuts, el grup de danses del Cremaller i els veïns de la localitat. Al llarg del carrer Sant Tomás s'han dirigit a la plaça del País Valencià on s'ha celebrat l'homenatge al rei Jaume I, el lliurament de la corona de llorer, la mostra de balls i la interpretació de l'himne de la Comunitat per part de la banda de música de la Unió Musical Santa Cecilia. Marqués ha acabat dient que “celebrem el 9 d'octubre i ho fem amb la voluntat de viure en pau, en convivència i amb il·lusió més que mai d'anar avant, de créixer, de prosperar i de demostrar que junts som capaços de tot”.
En Alqueries la festa s’ha celebrat amb una declaració institucional en l'Ajuntament a la que no faltat la corporació i la banda de música.
I en Almassora, on han tingut lloc homenatges i ofrenes a Jaume I i Pere Cornell, el dia dels valencians ha coincidit amb la fi de les festes del Roser.