Noticias Castellón
jueves, 21 de noviembre de 2024 | Última actualización: 18:53

Celebració del Dia Mundial de l'Aigua en la Cátedra Facsa-UJI

Tiempo de Lectura: 2 minutos, 55 segundos

Noticias Relacionadas

L'acte, realitzat a l'Escola Superior de Tecnologia i Ciències Experimentals de l'UJI, ha congregat estudiants de 3r i 4t d'ESO de l'IES El Prat de Torreblanca

L'Assemblea General de les Nacions Unides va declarar en 1993 que el 22 de març de cada any se celebrara el Dia Mundial de l'Aigua. Enguany, l'Organització de les Nacions Unides (ONU) ha seleccionat com a lema el concepte d'«aigua per a la pau» amb la finalitat d'unir la ciutadania entorn de l'aigua i que aquesta siga utilitzada en favor de la pau, establint les bases per a un futur més estable i pròsper.

L'acció ciutadana és clau per a accelerar aquest canvi, i és per això que la Càtedra FACSA d'Innovació en el Cicle Integral de l'Aigua de la Universitat Jaume I s'ha volgut sumar a la celebració d'aquest dia mitjançant un esdeveniment destinat a alumnat de secundària amb l'objectiu de sensibilitzar les generacions joves sobre la importància de l'aigua.

L'acte, realitzat a l'Escola Superior de Tecnologia i Ciències Experimentals de l'UJI, ha congregat estudiants de 3r i 4t d'ESO de l'IES El Prat de Torreblanca.

L'acte ha estat conduït per Néstor Aparicio, professor de l'UJI, qui ha traslladat als assistents el lema d'enguany i ha ressaltat la importància de l'aigua i de la gestió sostenible d'aquest recurs.

Després d'una breu introducció sobre l'esdeveniment, Sergio Chiva, director de la Càtedra, ha donat la benvinguda als assistents i ha presentat els ponents, les intervencions dels quals pretenien encuriosir i fomentar el coneixement dels estudiants.

Mitjançant la seua ponència «Aigua i pau: conflictes per l'aigua i consum responsable», Santiago Robles ha ressaltat la importància de l'aigua en un món que s'enfronta a la crisi climàtica. A més, l'analista de l'International Council for Peace and Security ha explicat el rol de l'aigua en els conflictes internacionals i locals, així com el dret universal a l'accés d'aigua i les responsabilitats civils entorn d'aquesta problemàtica.

Seguidament, els estudiants s'han connectat de manera remota amb Tena (Amazònia de l'Equador) i Damasc (Síria) per a escoltar el testimoniatge de Lucy Urvina i Borja López, respectivament. Lucy Urvina ha compartit la seua passió per l'aigua explicant la realitat que viuen diàriament a l'Amazònia de l'Equador en relació amb l'accés de l'aigua i la importància d'aquest recurs tant per a l'Amazones com per a les poblacions indígenes que hi viuen. D'altra banda, Borja López, membre del Consell Noruec per a refugiats (NRC) a Síria, ha aprofitat la seua intervenció per a explicar com la crisi climàtica influeix a les comunitats afectades pel conflicte a Síria.

Després d'un breu col·loqui amb els dos ponents, els estudiants han realitzat una activitat de trasllat d'aigua amb bidons per a experimentar les dificultats a les quals s'han d'enfrontar, especialment dones i xiquetes en països d'Àfrica, per a proveir d'aquest recurs vital a la seua família.

Per a concloure l'acte, Sergio Chiva i Néstor Aparicio han animat l'estudiantat a utilitzar l'aigua de manera responsable en la vida quotidiana.

La Càtedra FACSA d'Innovació en el Cicle Integral de l'Aigua de la Universitat Jaume I va nàixer en 2015 amb el propòsit de fomentar la formació, la investigació, la difusió de coneixement i l'R+D en la gestió del cicle integral de l'aigua, facilitant la col·laboració entre l'àmbit professional i el docent.