Noticias Castellón
domingo, 24 de noviembre de 2024 | Última actualización: 11:16

Els turistes van gastar un total de 134,4 milions a la Ciutat de les Arts i les Ciències en 2018

Tiempo de Lectura: 4 minutos, 29 segundos

Noticias Relacionadas

L'emblemàtic edifici va rebre 2,7 milions de visitants, un 7,2% més que l'any anterior

Castellón Información

El secretari autónomico de Turisme, Francesc Colomer, ha destacat que "la importància de conèixer les xifres reals per a encertar en les estratègies de futur i a més mostren als ciutadans el retorn real dels seus impostos i de la gestió que es fa amb aquest patrimoni" durant la presentació de l'informe elaborat per l'Institut Valencià de Recerques Econòmiques (Ivie), sobre l'impacte econòmic i social de la Ciutat de les Arts i les Ciències en la Comunitat Valenciana durant 2018.

Francesc Colomer ha recordat que "sabem de la importància i el gran potencial que té la Ciutat de les Arts i les Ciències en la Comunitat Valenciana a nivell cultural, científic i turístic, però hem de conèixer les dades reals per a prendre decisions qualificades del futur d'aquesta instal·lació".

A més, Colomer ha posat l'accent que "hem sanejat en aquests quatre anys els comptes i ara hem de projectar el futur de CACSA amb la màxima ambició col·lectiva de continuar servint al conjunt de la Comunitat".

Per això, el responsable de Turisme ha assenyalat que "hem encarregat un projecte per a definir l'estratègia de CACSA per als pròxims 20 anys, perquè tenim el deure institucional i polític d'afrontar els canvis necessaris i no quedar-nos en la rutina".

En aquesta línia, ha explicat que "fruit d'aquest estudi es deriva una proposta molt important per al Museu vinculada al canvi climàtic, per a posicionar-nos com una referència internacional dels estudis i un museu".

Conclusions informe impacte econòmic i social de CACSA 

Tal com ha assenyalat les conclusions de l'informe, la despesa turística atribuïble a la Ciutat de les Arts i les Ciències en 2018 es xifra en 134,5 milions d'euros. D'aquest import, 129,5 milions tenen el seu origen en la despesa que realitzen els turistes que visiten les seves instal·lacions, mentre que els 5 milions d'euros restants és la despesa dels visitants que acudeixen als actes i esdeveniments que organitza la Ciutat de les Arts i les Ciències.

Aquesta despesa turística total atribuïble a la Ciutat de les Arts i les Ciències té un impacte en l'economia valenciana de 57,4 milions d'euros en termes de renda (PIB) i genera 2.365 ocupacions equivalents a temps complet a l'any.

A més de l'impacte econòmic generat per la despesa turística, l'informe també analitza l'impacte derivat de la pròpia activitat ordinària d'explotació del conjunt de les actuacions de la Ciutat de les Arts i les Ciències (incloent serveis centrals, aparcament, el Umbracle i l'Àgora), que ascendeix a 56,1 milions d'euros en termes de renda i a 1.143 ocupacions.

La suma de totes dues fonts d'impacte econòmic (despesa turística + activitat ordinària) s'eleva a un total de 113,4 milions d'euros de renda i 3.509 ocupacions.

Per edificis, en el cas del Hemisfèric l'impacte econòmic (sumant el derivat de l'explotació i el de despesa turística) ascendeix a 8,5 milions d'euros de renda i 300 ocupacions. Per part seva, el funcionament del Museu dels Ciències implica una contribució anual de 22,3 milions d'euros en la renda de l'economia valenciana i el manteniment de 778 ocupacions a l'any.

Els impactes anuals totals derivats del Oceanogràfic sumen 53,1 milions d'euros de renda i 1.824 ocupacions, mentre que l'impacte total agregat de l'explotació del Palau i de la despesa turística dels seus visitants ascendeix a 26,8 milions d'euros sobre la renda i 485 ocupacions.

Impacte en termes de capital humà superior a 60 milions 

L'informe també valora l'impacte sobre el capital humà dels i les visitants a la Ciutat de les Arts i les Ciències, que s'estima superior als 60 milions d'euros. S'obté a partir de dues alternatives de mesurament. El primer criteri és la "disposició a pagar" de visitants com a aproximació al capital humà que rep cada visitant a la Ciutat de les Arts i les Ciències. En aquest cas, el valor del capital humà generat en 2018 ascendeix 60 milions d'euros.

El segon criteri utilitza com a aproximació al capital humà el "cost de formació equivalent", que valora en termes monetaris el temps invertit pels visitants a la Ciutat de les Arts i les Ciències com el seu equivalent en hores de formació rebuda. Sota aquest criteri, l'impacte en el capital humà generat en 2018 es valora en 70,6 milions d'euros.

Visitants 2018 

Durant 2018 la Ciutat de les Arts i les Ciències ha rebut 2,7 milions de visitants, un 7,2% més que en 2017. Destaca l'increment de visitants del 14% en el cas del Museu dels Cièncias. El 40% dels visitants registrats en tot el complex era estranger, amb Itàlia, França, Regne Unit i Alemanya com a principals països d'origen. La despesa mitjana per visitant i dia va aconseguir els 98,5 euros (93,2 euros en el cas de visitants espanyols i 106,6 euros en turistes procedents d'altres països).

D'acord amb el treball de camp realitzat en forma d'enquestes, més del 60% de visitants assenyala com bastant important o molt important la influència de la Ciutat de les Arts i les Ciències en la decisió de triar València com a destinació turística, la qual cosa demostra la importància del complex cultural i d'oci per a atreure turisme a la ciutat de València.