Noticias Castellón
jueves, 21 de noviembre de 2024 | Última actualización: 15:51

Compromís demana la compareixença de Fortuño perquè explique l'informe del canvi de nom de Castelló

Tiempo de Lectura: 3 minutos, 44 segundos

Noticias Relacionadas

Ignasi Garcia ha informat que des de la formació valencianista volen que el catedràtic explique el document abans del ple del dia 30 de maig

Compromís ha registrat una petició de compareixença en comissió a l'Ajuntament de Castelló del catedràtic Santiago Fortuño, encarregat de la redacció de l'informe amb el que el govern municipal de Begoña Carrasco i Vox vol eliminar la denominació exclusiva en valencià del nom de la ciutat de Castelló. Un document que, segons el portaveu de Compromís, Ignasi Garcia, "no només no aporta cap prova sinó que tampoc aporta cap justificació per a fer el que pretenen".

No obstant això, des de la formació valencianista han assenyalat que hi ha un altre informe pel que fa a l'expedient de canvi de topònim, en aquest cas elaborat pel tècnic municipal de normalització lingüística. Aquest document avala la forma exclusivament en valencià del topònim aprovada pel govern progressista l'anterior legislatura i es mostra desfavorable a la pretensió de PP i Vox d'eliminar-la.

Respecte als documents presentats per Fortuño, el portaveu de Compromís ha lamentat cap estiga redactat en llengua valenciana i "el que és més greu encara, que cap dels documents que siga de Castelló". Garcia ha subratllat que "si el que volien dir-nos el PP i Vox és que la forma de dir en castellà Castelló de la plana és dir Castellón, això ja ho sabíem, però no es tracta d'això, sinó d'una qüestió l'oficialitat i de quin ha de ser el nom des del punt de vista etimològic de la toponímia", ha afegit.

Garcia ha criticat que Fortuño "és un expert en dret, però no ha utilitzat cap argument jurídic" i ha posat en dubte que Santiago Fortuño siga la persona adequada per a elaborar eixe informe perquè "és un bon catedràtic en literatura i també en dret, però el que diu el decret de regulació dels criteris i procediment per al canvi de denominació dels municipis és que ha de ser un expert en lingüística el que s'encarregue del document on s'exposen detalladament els fonaments històrics i lingüístics.

Finalment, el portaveu ha lamentat que el document elaborat per la dreta siga "un informe parcial que no aporta res nou i que no justifica allò que pretenen de forma capritxosa i sectària el govern del PP i Vox".  Des de la formació valencianista asseguren que "estem davant d'una persecució sistemàtica al valencià per part del govern de Begoña Carrasco" perquè "mentre els seus socis de la ultradreta demanen eliminar els noms dels carrers en valencià el PP s'escuda amb un informe acientífic i ahistòric per a eliminar de manera partidista i sectària la denominació exclusiva en valencià del topònim de Castelló".

Castelló, a la agenda europea

La coalició Compromís proposa que el ple de la Diputació de Castelló defenga que els interessos castellonencs siguen centre de l'agenda europea. El portaveu de la coalició, David Guardiola, ha instat als futurs representants escollits a les Eleccions Europees que situen les problemàtiques de "les nostres comarques en el debat, i sobretot, en les futures polítiques que duguen a terme en el Parlament Europeu". El Corredor Mediterrani, la industria taulellera, l'agricultura castellonenca i la protecció als projectes especulatius de les macroplantes al nostre territori són els principals temes a defendre a Europa.

"És primordial que a Europa s'escolten les necessitats de les nostres comarques. Cal que la nostra industria i la nostra agricultura estiga més present que mai en un moment en el que el lliure comerç i la competència deslleial està vigent i sense controls. I demanem al ple de la Diputació que aprove assegurar que els interessos castellonencs estaran més presents que mai a Europa".

La coalició porta a debat  instar els representants de escollits a les Eleccions Europees del 9 de juny a treballar per aconseguir el finançament per a la finalització del Corredor Mediterrani. "Protegir la nostra indústria davant la competència deslleial", i "protegir el camp valencià davant el lliure comerç que s'ha implantat, i que s'agreuja amb les condicions de productes fitosanitaris en els productes de països tercers". "Cal defensar els projectes especulatius de macroplantes que amenacen el nostre territori, i que estem vivint mes darrer mes en les nostres comarques", ha explicat el portaveu valencianista.