Castellón Información
El diputat en Congrés per Compromís, Joan Baldoví, va preguntar per escrit al Govern sobre les mesures que pensava adoptar el Govern, després si es fes públic que en l'informe que el Ministeri d'Indústria va encarregar a l'Institut Geològic i Miner d'Espanya (IGME) després de la crisi del magatzem de gas Castor, confirma la relació entre els sismes que es van registrar el setembre passat a la zona de Castelló i Tarragona i els treballs d'injecció de gas a aquesta instal·lació submarina. El IGME coincideix així amb l'informe de l'Institut Geogràfic Nacional (IGN) i identifica la falla que va provocar els sismes, a la qual denomina "falla Castor".
Segons va exposar Baldoví en la seva pregunta, els experts del IGME van un pas més enllà que el IGN en identificar amb més detall les estructures geològiques de la zona del magatzem. Descriuen que la sismicitat - més de 500 terratrèmols, 15 dels quals van ser percebuts per la població- va ser originada per trencaments en falles amb dues adreces: nord-oest -sud-est i nord-est- sud-oest. Mentre les primeres són de dimensions petites i abundants, les segones estan a prop oriental del magatzem i corresponen a trencaments parcials d'una falla gran, a la qual bategen com "falla Castor".
El Govern respon, respecte a quines mesures pensa adoptar-se, explicat que es va adoptar la decisió de suspendre l'operació en l'emmagatzematge, per realitzar estudis necessaris per determinar la relació exacta entre la injecció i l'activitat sísmica i les mesures que resulten necessàries adoptar, i que en l'actualitat, continuen encara les anàlisis tècniques dels esdeveniments sísmics a partir de la recomanacions d'estudis addicionals del IGME, i fins que no estiguin conclosos no es prendrà, segons el Govern, una decisió definitiva sobre l'emmagatzematge, inclòs el seu desmantellament, i mentrestant, la recerca segueix el seu curs.
Reconeixen que l'episodi sísmic ha conclòs, i que la paralització de l'emmagatzematge es mantindrà fins que finalitzin els estudis que siguin necessaris.
Des de Compromís a les comarques de Castelló, la seva coportavoz Carles Mulet ha valorat que aquesta resposta deixa totes les portes obertes al futur del Castor “ho emplacen tot als treballs a realitzar, que no entenem el perquè no es demanen responsabilitats a qui no va advertir dels riscos sísmics i potencials afeccions a la falla, i no valoren com a afecta al futur del projecte el suposat desinterès de l'empresa a continuar amb ell. Entenent que els estudis tècnics no poden donar una altra conclusió que la de corroborar la relació directa entre els seismes i la injecció de gas en el magatzem subaqüàtic, però la falta de compromís del govern, deixant-ho tot a la sort dels informes tècnics, sense un altre posicionament de racionalitat política, deixa molt a desitjar".