Elia Garcia Saura, formadora i ponent de marquèting, explica que a l'hora de comunicar hi poden haver almenys nou maneres de no entendre's
Castellón Información/Tàrsila Galdón
'Comunicació Interpersonal i intel·ligència social' és el nom que va rebre la xerrada que va impartir Elia Garcia Sauraf, comunicadora i formadora en marquèting a la llibreria Babel el passat 17 de juny a les 19:30 hores. En la xerrada es van tractar infinitat de temàtiques, però totes, encaminades a descobrir de quina forma es comunica l'ésser humà i com poder perfeccionar aquesta técnica, que, contra tot pronòstic, resulta complicada. De fet, Saura assegurava que hi existeixen almenys nou maneres de no entendre's. Ja al principi de la ponència, va assegurar: "És impossible no comunicar". Aquesta, va ser la clau sobre la que es va assentar la xerrada i per exemplificar-ho, va introduïr la manera en que els homo sapiens o inclós els orangutans es comunicaven, "no utilitzaven el llenguatge verbal, sinó el no verbal", afirmava la formadora.
Amb aquest exemple, Elia Garcia va explicar que hi existeixen moltes maneres de comunicar-se i que cadacuna de les persones, en té una manera. "Auditiva, visual o sinestésica, és a dir, persones que comprenen través del que senten", va ennumerar la comunicadora i va explicar que les persones, a l'hora de comunicar, ja donen una pista de "la manera d'entendre el seu món". "Existeixen els mapes i els territoris. Els territoris són allò que està ahi fóra i, els mapes són les interpretacions pròpies que hi fem de la realitat", deia la comunicadora. A l'hora de comunicar cap a un gran grup de persones és bo "comunicar-se de les tres maneres", explicava Garcia, ja que tots som responsables del que diem. La millor manera de comunicar-se és ser "assertiu", introduïa així altre concepte la comunicadora. L'assertivitat és de les actituds més complicades d'aplicar, ja que les persones "solem estar a la defensiva, és a dir, si no som assertius, podem ser agressius o bé, passius", narrava Elia. Tot i així, la comunicadora va tranquilitzar als assistents, ja que l'assertivitat no és senzilla d'aconseguir, "tenim por a que els demés ens vegen agressius", va informar.
Altra part molt important a l'hora de comunicar de forma exitosa, és saber escoltar. "L'escolta ha de ser activa i plena", va puntualitzar Saura, ja que "les persones ens sentim molt més recollides si sentim que ens escolten", va seguir matitzant. Durant la xerrada, també es van introduïr conceptes com ara l'empatia o les neurones mirall, conceptes íntimament lligats entre ells. L'empatia és la manera d'entendre de les neurones mirall, qui imiten o transmeten el que hi ha al seu entorn. No obstant això, l'empatia pot ser inclós perjudicial si es practica en excessivitat. "Durant un viatje a Namibia, una amiga meua va ser excessivament empàtica, la comunicació interpersonal la va traspassar, i va entrar en un bucle de tristor", recordava la comunicadora. Amb tot, ella va saber aplicar la teoria de les neurones mirall, i va imitar la manera de vestir d'aquell país i "la matriarca va vindre i, tot i que no ens enteniem, no va fer falta. No feien falta les paraules: a través dels gestos i somriures, ens enteniem", rememora la comunicadora amb un somriure.
Una volta entesos tots aquests conceptes, la comunicadora va abordar les raons per les quals, moltes voltes "no ens entenem". "Normalment, el que falla és la generalització", va continuar i aclarar: "Ens falta informació. Quan comuniquem ens trobem en un context determinat, un context de l'emissor, un context del receptor i el context en sí". Aleshores, la comunicadora assegurava que és complicat que totes aquestes condicions funcionen a la vegada, sense cap problema. "Tu pots veure coses diferents a la resta, ens podem no entendre ja siga per omissió de la veritat, per la generalització o per la interpretació excessiva dels fets", explicava Elia Garcia. A la xerrada es va explicar que cadascú té una versió de la seua realitat, i moltes voltes, les versions d'un mateix fet, són distintes.
Per finalitzar, Elia Garcia Saura també va explicar el que és l'autenticitat. "A voltes els muscles no poden amagar el que de veres sentim i quan la comunicació verbal i no verbal no coincideixen, es nota", comentava entre riures Elia. Per aquesta raó, la formadora va recomanar sempre ser genuïns amb els seus interlocutors. "La comunicació interpersonal ens uneix com a persones i és una llàstima que s'estiga perdent, ja que cada volta més, es perd la pràctica", manifestava la comunicadora mentre estava d'acord amb que en una societat tant individualista, la comunicació es perdia entre pantalles i icones, que tracten de suplir la comunicació no verbal, com ara els gestos o el to...."I no ho acaba d'aconseguir, sempre hi ha malinterpretacions", finalitzava la comunicadora en marquèting, Elia Garcia Saura.