Ignasi Garcia diu que malgrat que les sequeres cada vegada són més freqüents cal "assegurar unes infraestructures hídriques en bon estat"
Castellón Información
El diputat provincial de Sostenibilitat, Ignasi Garcia, i la consellera d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Mireia Mollà, s'han reunit hui amb els ajuntaments que componen el consorci d'aigües del Pla de l'Arc (Benlloc, Cabanes, La Pobla Tornesa, La Torre d'En Domènec, La Vall d'Alba, Vilafamés i Vilanova d'Alcolea) per a explicar les actuacions en infraestructures d'abastiment d'aigua projectades enguany. Concretament, s'han referit a la connexió a la xarxa d'aigua potable fins a Cabanes i a la Pobla Tornesa, que compten amb un muntant total de 3,2 milions d'euros.
Mollà ha anunciat l'adjudicació de la primera obra, en la qual Conselleria invertirà 2,7 milions d'euros. Aquestes obres, declarades d'emergència, milloraran l'accés a l'aigua dels més de 10.600 habitants dels set pobles del consorci i està previst que finalitzen en maig de 2021. Igualment, la consellera ha subratllat que «aquesta actuació posa fi a una problemàtica que anaven arrossegant els municipis a causa del desenvolupament industrial i urbanístic que no ha tingut en compte l'increment de la demanda».
El director general de l'Aigua, Manuel Aldeguer, ha detallat que l'actual fase en període d'execució consistix en la prolongació de l'anterior xarxa de proveïment des de Benlloc fins a l'enllaç de l'autovia CV-10 al sud de Cabanes, amb una canonada de 400 mm de diàmetre i 6,6 km de longitud. La conducció té una capacitat de cabal de 140 litres per segon i l'objectiu és que en un futur puga incorporar també aigua procedent de la dessaladora d'Orpesa, «una solució planificada que s'anticipa a pròxims escenaris per a respondre de manera àgil i eficient també en sentit invers», ha destacat la consellera.
Per la seua banda, el diputat provincial de Sostenibilitat ha destacat la importància de la coordinació d'actuacions entre Conselleria i Diputació en aquestes obres d'emergència per al proveïment d'aigua potable, ja que "malgrat trobar-nos en un any atípic per la freqüència de pluges, les sequeres cada vegada són més freqüents i hem d'assegurar unes infraestructures hídriques en bon estat". Garcia ha recordat que aquestes obres es complementaran enguany amb actuacions pròpies de la Diputació, com les de la connexió de la Pobla Tornesa al consorci d'aigües del Pla de l'Arc, que compta amb un pressupost de 560.000 euros per part de l'ens provincial i que s'adjudicarà en les pròximes setmanes.
A més ha afegit que "el més important es que la Conselleria té la mateixa politica que la Diputació que és intentar en aquesta legislatura garantir l'abastiment d'aigua a totes les comarques de Castelló, que com sabem és una cosa que no ha passat i este any es veritat que ha plogut molt però vindran temps de sequera perquè el canvi climàtic esta ahi i no ha desaparegut. Tindre aigüa és bàsic per al desenvolupament social i econòmic de qualsevol municipi, com ha explicat la consellera i, per tant, és un dels nostres objectius".
Preguntat respecte a si hi ha alguna data de previsió de la obra de la Diputació, García ha explicat que "sí, hem tancat ara la part de valoració tècnica i falta la valoració econòmica per tant, no trigaran molt en tindre-la adjudicada i si que és cert que, esta pensada en que siga anual, la de Cabanes és un poc més llarga, crec en tema de mesos però aniran un poc a la par. La idea és ara incorporem dos municipis al Pla de l'arc i jo entenc que per a l'estiu del 2021 les dos infraestructures podrien estar acabades".
Informe del impacte medioambiental de Castelló
La consellera Mollà també s'ha referit al informe de impacte medioambiental de Castelló. "Estem treballant per a que es puga portar a terme, però es com un puzzle, esperem que ixe informe arribe quan abans millor i aixina ja poder convocar i poder donar-li tràmit normal. Estic segura que el conseller Espanya està activament en esta circumstància per a resoldre -lo de forma àgil".
"Després es farà una comissió que està formada pels diferents tècnics de les conselleries implicades en els tràmits. Eixa comissió ja diu si efectivament se compleixen els informes hasta ara de Castelló i el d'inundabilitat no tindria perquè no ser així, avalen la proposta que fa l'Ajuntament. Entenem que no té perquè haver cap problema problema en l'informe d'inundabilitat i si esta en la mateixa circumstància que la resta, eixa comissió evalua que efectivament, que els informes preceptius són favorables i se li dona un tràmit amb total normalitat. Però abans de fer ixe tràmit les peces tenen que estar totes i ens falta encara una".