El projecte servirà per tal de millorar l'accessibilitat, la seguretat i les condicions de circulació, tant per als vianants com per als vehicles
Castellón Información
L'Ajuntament afrontarà enguany un dels grans reptes urbanístics de l'Alcora, la remodelació i millora del carrer Enrique Grangel Girona, des de el col·legi Comte d’Aranda fins al carrer Azulejera. Com assenyala l'alcalde, Samuel Falomir, el projecte, que s'inclourà en la pròxima modificació de crèdits, s'iniciarà en 2021 i està previst que finalitze en 2022.
L'actuació s'emmarca dins de ‘L'Alcora 2021-2030’, pla de transformació de la localitat en els pròxims 10 anys, i ascendeix a 850.000 euros. “És, a més, un dels compromisos inclosos en el nostre programa electoral”, ha afegit el primer edil.
El projecte
El carrer Enrique Grangel Girona, una de les principals artèries de la localitat -situada a la part nord-est del nucli urbà- té una estructura antiga, amb voreres molt estretes que impedeixen o dificulten la circulació de les persones, obligant a fer-ho per la calçada. A més, presenta diversos estrenyiments i és de doble sentit.
A causa d'aquests motius, l'Ajuntament ha decidit dur a terme la renovació del carrer, optant per redistribuir els espais ocupats per vianants i vehicles de manera que es millore l'accessibilitat, la seguretat i les condicions de circulació tant per als vianants com per als vehicles. Per a això, s'ampliaran les voreres i la calçada serà de direcció única per al trànsit.
Amb la finalitat de reduir la velocitat dels vehicles, està prevista la ubicació de diversos passos elevats per als vianants que obligaran a mantindre una marxa de circulació tranquil·la que aporte seguretat al vianant i comoditat, perquè podrà creuar la calçada sense variacions horitzontals, rampes, vorades, etc. que obliguen a pujar i baixar.
Per a la renovació del paviment s'ha previst un cajeo general del carrer, calçades existents d'aglomerat asfàltic i formigó, voreres amb base de formigó i rajoles, fins a aconseguir la base granular del ferm actual.
Així mateix, el projecte contempla la substitució de les infraestructures que han quedat obsoletes o presten serveis deficients (xarxa de sanejament, xarxa per a aigües pluvials, col·locació de canalitzacions en previsió de futures necessitats, etc.).
Aposta decidida per l'accessibilitat
El projecte, tal com explica el regidor d'Urbanisme, Julián Tena, seguirà la línia d'una de les actuacions urbanístiques més importants de l'última dècada, el de remodelació dels carrers Sant Francesc i Arquebisbe Gasch, que es va executar en 2017. Una iniciativa que ha servit per a millorar “notablement” les condicions de circulació, l'accessibilitat i mobilitat dels veïns i veïnes per aquests transitats carrers de l'Alcora.
“Amb aquesta mena d'actuacions s'està millorant considerablement la seguretat i mobilitat urbana, contribuint a l'eliminació de barreres arquitectòniques” ha destacat.
D'altra banda, Tena ha explicat que, en els últims anys, s'han adequat més de 60 passos de vianants, mitjançant rebaixos de voreres i la seua adequació a la normativa, en projectes executats en diferents zones del municipi: carrer Carretera de Ribesalbes, País Valencià, en els voltants del centre de salut, les avingudes Castelló i Onda, etc.
Així mateix, el regidor ha posat en valor també el projecte de remodelació de la plaça Espanya, amb el qual l'Ajuntament va aconseguir el segon premi de la Setmana Europea de la Mobilitat Sostenible (SEMS) de la Comunitat Valenciana 2019.
“Són alguns exemples que posen de manifest l'aposta decidida del consistori per un municipi sense barreres, on poder transitar amb major facilitat. Un municipi que també avança en matèria d'igualtat, centrant l'atenció en aquelles persones amb problemes de mobilitat. Un municipi, en definitiva, amb un desenvolupament urbà que posa en primer pla a les persones i on millorar l'espai públic urbà com a lloc de la col·lectivitat cobra protagonisme, en benefici de tota la ciutadania”, ha conclòs.