El Consorci gestor del Paisatge Protegit de la Desembocadura del riu Millars format pels ajuntaments de Vila-real, Almassora, Borriana, la Diputació de Castelló i la Generalitat Valenciana es troba en plena campanya de control i seguiment de tortugues autòctones i al·lòctones en el tram baix del paisatge fluvial. La campanya que es va iniciar el passat 10 de març de 2023 té com a objectius principals l'estudi per a controlar l'estat de conservació de les espècies autòctones que viuen al riu com són la tortuga d'estany (Emys orbicularis) i la tortuga d'aigua ibèrica (Mauremys leprosa) i la retirada de l'espècie exòtica invasora com és la tortuga de Florida o també anomenada d'orelles roges o grogues (Trachemys scripta) procedent del sud-est dels Estats Units i nord-est de Mèxic. La campanya es realitza en llocs concrets del tram baix de la desembocadura com són les llacunes artificials ubicades aigües avall de la depuradora d'Almassora, i també en les goles del Millars. Un objectiu prioritari d'aquesta campanya és fer un seguiment exhaustiu dels exemplars exòtics i erradicar-los del Paisatge Protegit de la Desembocadura del riu Millars. La guarderia rural del Consorci del Paisatge Protegit de la Desembocadura del riu Millars és la responsable de fer el seguiment de camp. Els guardes compten amb diverses trampes per tal de capturar els exemplars. Es tracta de dos tipus d'artefactes diferents. Els primers anomenats mornells se submergeixen en l'aigua i incorporen enceballs ideats perquè entren els rèptils i es queden atrapats. Aquestes trampes es revisen diverses vegades al dia per evitar que les tortugues que hagen entrat puguen ofegar-se. El segon artefacte consisteix en una trampa flotant ideada perquè els rèptils que accedisquen a la seua plataforma mòbil es queden atrapats a l'interior.
Tres tortugues autòctones i quatre exòtiques
De moment la guarderia del Consorci gestor del Paisatge Protegit de la Desembocadura del riu Millars ha capturat 7 exemplars: 2 tortugues d'aigua ibèriques, 1 tortuga d'estany i 4 tortugues exòtiques de Florida. Totes elles han sigut capturades a les llacunes artificials. La notícia negativa és que la guarderia ha pogut determinar mitjançant l'observació ocular que les tres llacunes artificials estan envaïdes per desenes d'exemplars de tortugues exòtiques, algunes de grans proporcions. És molt important que la gent sàpia que està prohibit alliberar animals exòtics com les tortugues de Florida als ecosistemes fluvials, als embassaments, a les zones humides o a qualsevol lloc de la nostra natura. Si alguna persona vol desfer-se de la seua tortuga exòtica, pot telefonar al 112 i un agent mediambiental o un tècnic de la Conselleria de Medi Ambient acudirà per a emportar-se-la. El Consorci riu Millars col·labora des de fa 12 anys amb la Conselleria de Medi Ambient de la Generalitat Valenciana en el control i seguiment de les poblacions de tortugues endèmiques presents al paratge protegit així com en l'erradicació dels exemplars exòtics.
En el Catàleg Espanyol d'Espècies Exòtiques invasores
La tortuga de Florida, segons el Catàleg Espanyol d'Espècies Exòtiques Invasores és una de les 100 espècies més perjudicials que hi ha a Espanya. Encara que la seua importació a la Unió Europea des dels Estats Units està prohibida des de finals de 1997, durant dècades s'han estat alliberant centenars d'exemplars al medi natural que han sigut capaços d'aclimatar-se i reproduir-se en llibertat. D'aquesta manera les autoritats ambientals li atorguen el caràcter d'espècie invasora.