Noticias Castellón
jueves, 21 de noviembre de 2024 | Última actualización: 19:15

El Convent de Sant Francesc de Benicarló culmina la restauració amb la posada en valor de la capella

Tiempo de Lectura: 2 minutos, 39 segundos

Noticias Relacionadas

Castellón Información

La finalització dels treballs de recuperació de la capella del Convent de Sant Francesc  de Benicarló deixa per a la ciutat un nou espai per a la cultura de gran valor patrimonial. Després de 27 anys des de l'inici de les obres de restauració del l'antic convent franciscà, el llegat històric i artístic de la capella llueix ja amb tot el seu esplendor per integrar-se en la dinàmica de funcionament del Mucbe, un dels museus més actius de la província de Castelló.

L'alcaldessa de Benicarló, Xaro Miralles, i el regidor de Cultura, Josep Barberà, acompanyats dels responsables tècnics dels treballs de recuperació i restauració de l'espai, han visitat avui la capella i han comprovat sobre el terreny que la rehabilitació de l'antiga capella franciscana significa per a Benicarló “la recuperació d'un conjunt arquitectònic únic a la província” tal i com s'ha encarregat de recordar Arturo Zaragozá, inspector de Patrimoni de la Direcció General de Cultura.

final_obres_capella benicarloL'alcaldessa ha agraït el paper de les diferents corporacions que han estat implicades en la restauració de tot el conjunt del Convent de Sant Francesc i ha subratllat les “òptimes condicions en què ha quedat la capella per a la realització de concerts, presentacions de llibres i altres actes culturals”. El regidor de Cultura, Josep Barberà, per la seua banda, ha avançat que l'obertura de la capella tindrà lloc aquest divendres 26 de maig amb una magnífica exposició dedicada a Miguel Hernández en la qual participen 130 artistes. «No podíem haver trobat una millor exposició per a obrir aquest nou espai cultural», ha dit el regidor.

Sobre el procés de restauració, Arturo Zaragozá, ha assenyalat també que “aquest monument conserva la memòria de molts anys, i recuperar-la ha estat precisament l'objectiu d'aquests llargs i complexos treballs”. “El conjunt del Mucbe, inclosa la capella -ha destacat Arturo Zaragozá-, és l'exemple de com s'ha de restaurar un espai museístic” i ha remarcat que el Mucbe és “el museu que millor funciona a tota la província. Un èxit que s'ha aconseguit amb la implicació de tot Benicarló”.

L'arquitecte director de tot el procés de restauració del Convent de Sant Francesc, Francisco Taverner, ha recordat que “quan vam arribar ací ens vam trobar un edifici que no prestava cap servei a Benicarló i avui, 27 anys després, s'ha recuperat i s'ha posat en valor.Tenim el millor espai expositiu de Castelló, amb una disponibilitat i flexibilitat que el fan únic”, ha sentenciat l'arquitecte.

Per la seua banda, l'inspector de la Unitat Tècnica de Pintura Mural i Patrimoni Moble, Josep Gil, i la responsable dels treballs de restauració, Ana Cañizares, han subratllat el «pèssim estat en què es trobava el monument després de patir successius repintats i un devastador incendi» i han insistit en “la dificultat que ha suposat la recuperació de les pintures, esgrafiats i murals representatius de diferents etapes històriques”. Els restauradors han recuperat de manera integral algunes de les pintures de la capella i han deixat testimoni d'aquells fragments que han pogut salvar-se tenint en compte l'estat en què es trobaven els murs.