Noticias Castellón
jueves, 21 de noviembre de 2024 | Última actualización: 19:57

Benlloch retira una moció ‘in extremis’ per a dialogar amb el Pius XII i el PP intenta reprovar a Ali Brancal

Tiempo de Lectura: 18 minutos, 11 segundos

Noticias Relacionadas

S'han concedit les creus del mèrit policial a tres agents i un ciutadà i s'ha presentat una declaració institucional del Pacte d’Estat contra la violència de gènere

S.N./Castellón Información

Vila-real ha celebrat la sessió plenària corresponent al mes d’octubre i encara que aparentment cap punt de l’ordre del dia feia sospitar que sorgirien moments de tensió, finalment sí que s’han produït. Els punts aprovats per urgència han sigut sobretot els que han fet pujar el to, a més de la huitena proposta, consistent en demanar a Conselleria la modificació de l’ús d’una parcel·la adjacent al col·legi Pius XII perquè deixe de ser sòl d’ús educatiu i es puga destinar a la construcció del Centre de Rehabilitació i Integració Social (CRIS) de la Fundació Manantial i la nova seu comarcal de Creu Roja a Vila-real. L’explicació de la moció ha sigut a càrrec del regidor de Territori, Emilio Obiol, i en el torn de debat el portaveu popular Héctor Folgado ha assegurat que a pesar que la idea li semblava “lloable”, sabia de primera mà que la comunitat educativa del centre no estava d’acord amb la idea. Després d’intervencions d’un i respostes de l’altre, l’alcalde, José Benlloch ha decidit retirar la proposta, per a sorpresa de tots, ja que ha sigut totalment inesperat, i ha assegurat que establiran el diàleg amb el centre en els pròxims dies per a arribar a una solució. Altres fets destacats han sigut la concessió de creus del mèrit policial a tres agents i un ciutadà i les declaracions institucionals del Pacte d’Estat contra la violència de gènere del PSOE i la Cs que demanava elaborar un inventari dels edificis públics amb amiant per a procedir a la seua retirada. Per últim cal destacar la reprovació que ha elevat el PP a la tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Castelló, Ali Brancal, per una publicació en Facebook sobre la jura de bandera celebrada el dissabte a Vila-real i que sols ha comptat amb el suport de Cs, i per tant s’ha desestimat.

La sessió ha aprovat per unanimitat en el seu inici, després de set punts rutinaris i sense debat, les festivitats locals per a 2017, el dia del patró, sant Pasqual, el 17 de maig i el dia sant Esteve, el 26 de emilio obioldesembre. Tot seguit, el regidor de Territori, Emilio Obiol, ha presentat la huitena moció i que ha consistit a sol·licitar a la Conselleria d'Educació, Recerca, Cultura i Esport, el canvi d'ús de la poma 482 del Pla General Municipal d'Ordenació Urbana per a poder situar la nova seu comarcal de Creu Roja i el Centre de Rehabilitació i Integració Social (CRIS) de la Fundació Manantial, dos importants projectes per a la ciutat. Obiol ha explicat que aquest espai, reservat per a futures ampliacions del Pius XII, és el que actualment ocupa l'antiga Escola Taller i a la campa adjacent amb el Centre de dia per a malalts d'Alzheimer Molí la Vila. “Per a poder situar tots dos centres es necessita el canvi d’ús de les superfícies en el PGMOU per part de la Conselleria i, una vegada realitzat, es podrà avançar en la seua construcció i formar en la zona un triangle de la salut com hem anunciat en ocasions prèvies”, ha indicat

En aquest sentit, cal destacar que la parcel·la que ocuparia el centre assistencial de Creu Roja, compta amb 1.764,67 metres, mentre que el CRIS ocuparia un espai de 1.193,12 metres. “Esperem que la Conselleria autoritze el canvi per a poder donar llum verda a dos dels projectes més importants d'àmbit social que aquest equip de govern va planificar i en els quals ja s'està treballant perquè en pròxims temps puguen sumar-se a la configuració del que ja coneixem com a barri sociosanitari de Vila-real”, ha assegurat. El portaveu del PP, Héctor Folgado, ha lloat la iniciativa però ha assegurat que no està d’acord perquè la decisió elimina la possibilitat de créixer de l’escola i els ha retret que s’hagen oblidat de parlar amb la comunitat educativa, que segons Folgado, no recolzarien l’actuació. “Sé que l’informe de l’interventor és favorables però demane recapaciten i dialoguen amb l’altra part perquè segur que es pot arribar a un acord que beneficie a tots els implicats”, ha sentenciat. L’edil ha contestat que el sorprén que s’haja tornat tan assembleari i que sembla un ‘podemita’. També ha contat que fa un any que estan estudiant el tema, que hi existeix un espai reservar per si el necessitara el Pius XII en un futur i que està en línia recta a menys de 200 metres, com marca la llei, però el creixement és “hipotètic i imprevist”, ha dit

L’alcalde, José Benlloch, ha decidit intervenir i després d'assegurar-li a Folgado que els empastres i la ruïna que ha deixat el PP a la ciutat, “no el deixen en molt bona situació per a donar lliçons”. Benlloch ha indicat que perillava Fundació Manantial poguera optar a subvencions europees, per tant ell havia animat a Obiol a accelerar els tràmits, “però reconec que he estret al regidor de Territori, així que retirem la moció i ens comprometem a parlar amb el Pius XII en els pròxims dies”. Aquest anunci ha deixat a més d’un sorprés, ja que l’alcalde ha pres la decisió, com es diu col·loquialment, sobre la marxa.

A continuació s’ha aprovat per unanimitat la proposta de concessió de la Creu al Mèrit Policial amb distintiu blau a l'inspector cap de la comissaria de Vila-real del Cos Nacional de Policia, Carlos Manuel García Lanzas. També han entrat en la proposta de concessions la Creu al Mèrit Policial amb distintiu blau a la inspectora de la Policia Local Rosana Gallardo Campos; la Creu al Mèrit Policial amb distintiu roig a l'agent David Martínez Pérez, i al ciutadà Ramón Guijosa Justicia. I una felicitació pública a l'oficial de la Policia Local Alfonso Monfort Palacios.

rosario royoLa moció del Grup Socialista relativa al Pacte d’Estat contra la violència de gènere s’ha convertit en una declaració institucional. El manifest ha sigut llegit de forma conjunta per les regidores dels quatre grups i ha començat la responsable d’Igualtat, Rosario Royo, qui ha manifestat que la celebració del Dia Internacional contra la Violència de Gènere el 25 de novembre “ha de servir per a reflexionar i prendre un
compromís de rebuig absolut contra aquesta xacra, motivada pel patriarcat i la desigualtat que imperen en la societat”. L’edil ha insistit en el fet que les polítiques d’Igualtat són més necessàries que mai, ja que cada dia dones cada vegada més joves són víctimes, i que s’ha de dotar als ajuntaments dels recursos necessaris per a combatre aquesta violència.

El següent punt, també del PSOE, sol·licitava la reforma urgent de la Llei orgànica 8/2013, de 9 de desembre, per a la millora de la qualitat educativa, també coneguda com a LOMCE. El regidor de l’àrea, Eduardo Pérez, ha fet un breu resum per les diferents lleis que han regit l’educació a l’Estat espanyol i l’última, “aprovada pel PP en solitari i sense cap tipus de diàleg ha fomentat una educació segregada, elitista i classista, no és participativa, afavoreix la privatització i retalla les competències autonòmiques per allò d’‘espanyolitzar’ als estudiants. Per això, volem lluitar per a la seua derogació. Compromís i PSOE han eduardo perezvotat a favor, Cs s’ha abstingut i el PP ha votat no, per tant ha sigut aprovada per majoria. Domingo Vicent, de Cs, ha indicat que quan ha llegit a introducció pensava que es referia a la llei de Vicent Marzà, “que està instrumentalitzant l’educació”. Per la seua banda, el regidor de Compromís, Santi Cortells, ha lamentat que “la Lomce no té en compte als professors i s’ha oblidat dels criteris científics i pedagògics. A més, ha obert la porta a empreses privades perquè gestionen l’educació dels nostres fills i clarament no és la solució a l'alt índex de fracàs escolar només per darrere de Ceuta. Per tant, necessitem un model arrelat al territori, una llei educativa valenciana pròpia, que no impose una ideologia determinada, no podem ser un 'curta i pega', i exportar-ne uns altres models. I per últim el regidor popular Jaume Llorens ha manifestat que “és la tercera vegada que la Lomce, primera llei educativa que no del PSOE, es debat a l’Ajuntament i que l’equip de govern es posiciona en contra. A la Logse ningú la tira falta i el percentatge més alt d’abandó escolar que ha assolit Espanya va ser amb la Loe”, ha destacat.

Fins ací han sigut els punts inclosos en l’ordre del dia però encara faltaven huit punts d’urgència. L’alcalde ha dit que no es poden prendre a la lleugera i que és necessària “una major reflexió i no tanta urgència”, per tant ha deixat quinze minuts perquè s’estudien els punts que s’ha convertit en mitja hora. En aquest punt eren quasi les 20.00 i encara faltava mig ple.

Després del descans, s’ha aprovat per unanimitat la modificació d’un conveni amb La Lira que afecta el pressupost del 2017. La segona moció ha sigut presentada per Compromís i feia referència a la reclamació del deute històric. El portaveu del grup, Xavi Ochando, ha assegurat que “no es tracta d’un déjà-vu, tornem a repetir en el ple que som els grans oblidats dels Pressupostos Generals després que el ministre Cristóbal Montoro haja anunciat que prorrogarà els PGE”. Ochando ha recordat que als Pressupostos Generals de l'Estat de 2016, al País Valencià li corresponia una mitjana de 119 euros per habitant, "una xifra molt per sota de la qual reben a Castella i Lleó (405 euros per habitant) o Galícia (amb 365 euros), quedant a la cua de les inversions que es pretenien realitzar”. No obstant això, afig que "la meitat de la quantitat econòmica assignada al País Valencià està destinada a obres d'Adif, com el corredor mediterrani, que després no són executades, açò vol dir que el Govern ha gastat en cada valencià una quantitat aproximada de 60 euros per habitant".

"El cas de Vila-real és encara més sagnant si cap", apunta Ochando, "donat que fa ja massa anys que el Govern central no destina ni un cèntim per a inversions necessàries en la nostra ciutat, com el pas soterrat de l'estació de tren, una nova comissaria de Policia Nacional, o les obres en els accessos de la ciutat, que es col·lapsen dia rere dia amb la gent que va i ve als polígons industrials per a treballar". Per aquest motiu, l'edil denuncia que "la deixadesa per part dels nostres governants a Madrid fa que cada dia milers de persones tinguen problemes de mobilitat tant en transport públic (tren), com en transport privat (cotxe)" i lamenta que "tot açò ocórrega malgrat ser la segona ciutat més gran de les Comarques del Nord i un dels motors industrials del nostre territori".

"Esperem que ara que Cristóbal Montoro ha anunciat que prorrogarà els Pressupostos Generals de l'Estat d'enguany, es tinguen en compte les necessitats de la nostra ciutat i que no només es reconega el deute històric amb Vila-real, també amb el País Valencià i que a poc a poc es vaja compensant", manifesta Ochando, qui, en nom del grup municipal de Compromís per Vila-real, exigeix al Govern que "no torne a deixar-nos a la cua del finançament autonòmic". "Esperem que l'oposició done suport a aquesta petició", ha conclòs. La proposta s’ha aprovat per majoria, ja que PSOE i Compromís han votat a favor i PP i Cs en contra.

Des de Cs Domingo Vicent ha assegurat que “estem d’acord que el canvi de model de finançament necessita un canvi, però per més soroll i banderes que pengem que fem no ens faran cas”. Vicent ha apuntat que si fóra per PSOE i Podemos “encara no tindríem pressupostos. Alejo Font de Mora, del PP, ha afirmat que “no volem sumar-nos a l’estratègia de muntar el ‘pollo’ i que dos no dialoguen si un no vol. Estem d’acord que el sistema de finançament perjudica la Comunitat, però per a modificar-lo cal arribar a un consens i una majoria”, ha assenyalat. Font de Mora ha enumerat les actuacions i infraestructures en marxa o finalitzades per part del Govern i quan la regidora socialista Sabina Escrig ha pres la paraula, li ha dit: “Hui parlem de Vila-real i de totes les que ha dit cap obra s’ha realitzat a la localitat. Volem un finançament just per a ser iguals”, ha apuntat.

La següent proposta de suport a les forces de seguretat de l’Estat ha sigut aprovada per PSOE, PP i Cs i tenia com a objectiu recolzar a la Guàrdia Civil i la Policia Nacional davant la situació a Catalunya. Segons el PP, “uns colpistes han fet ús de la desobediència per a saltar-se l’estat de dret, amb actuacions lamentables dels Mossos d’Esquadra que van fer d’escuts humans per a protegir un acte il·legal, mentre la Benemèrita era acorralada i insultada, per aixòels grups constitucionalistes han de mostrar el seu suport als cossos de seguretat de l’Estat i demanen també l’equiparació dels sous”, ha indicat Folgado, qui silvia gómezha acusat Compromís de “recolzar els colpistes des del principi fins al final. Per altra part, la regidora de Seguretat Ciutadana, Silvia Gómez ha afegit que la Policia Local de Vila-real és un referent en àmbits com la mediació, la convivència i el diàleg, per tant, “perquè els cossos de seguretat tinguen unes condicions dignes, demanem al govern que atenga aquesta petició”. Santi Cortells ha lamentat la presentació d’aquesta moció i ha subratllat que “el PP només fa que parlar de Catalunya i sembla que oblida els problemes que afecten Vila-real causats per la seua nefasta gestió. Han fet del cos de seguretat que tant defenen en uns mileuristes, el qual ha perdut un 30% poder adquisitiu, amb 10.000 agents de Policia Nacional menys, i que explica que s’haguera de contractar seguretat privada per a la jura de bandera”, ha explicat Cortells, qui ha acusat al PP de defensar “falsos patriotismes de pandereta”.

La moció de Cs sobre l'elaboració d'un cens sobre edificis amb amiant a Vila-real com a mesura preventiva després de conèixer que ADIF ha iniciat el procés d'eliminació del fibrociment en l’Estacioneta ha sigut convertida en declaració institucional. Ana Riera ha subratllat que "el Consistori ha de prendre's seriosament aquest tema, donada la gravetat del material i tenir un control d'aquells edificis que ho contenen, cosa que avui dia no existeix i que ja va demanar Cs en la seua moció".

"Cal recordar que l'amiant és encara més perillós quan finalitza la seua vida, als vint o vint cinc anys i que a Vila-real, de fet, existeixen edificis amb una vida de més de quaranta-cinc", ha apuntat l'edil. En opinió de Riera, "dotar d'informació als ciutadans i d'un control a l'Administració és vital per a una bona planificació".

Tots els grups han manifestat el seu agraïment a la resta per haver arribat a un acord però han coincidit que avui dia no hi ha cap llei que obligue a la retirada immediata de l’amiant, i per tant es tracta d’un assumpte de voluntat política. Benlloch i Obiol han felicitat a la regidora de Ciutadans el seu treball en aquest àmbit i han reconegut la seua insistència. El goig ha durat ben poc, ja que amb la moció de Compromís que demanava al Govern més recursos per a la neteja dels barrancs s’ha format un bon embolic.

La proposta, presentada pel regidor d’Agricultura, Josep Pasqual Sancho, insta al Ministeri a proveir la Confederació Hidrogràfica del Xúquer dels recursos necessaris per a dur a terme totes les accions necessàries per a adequar el mapa hidrogràfic de Vila-real. Sancho recorda que les nou confederacions hidrogràfiques de tot el mapa hidrogràfic de l'Estat depenen del Ministeri i al seu torn són les encarregades de la cura dels rius i tots els seus derivats. "En el nostre cas, Vila-real pertany a la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHX), que és la responsable de la neteja de rius i barrancs, ja que els municipis no només no podem actuar en aquest sentit, sinó que hem de demanar un permís especial que no sempre se'ns concedeix i, a més, pagar les despeses", assegura l’edil.

Així mateix, recorda que a Vila-real hi ha sis barrancs (el Barranc Sec, el de Ràtils, el d'Avellana, Pitoto, Roig i Esparsers) i dos rius (el Millars i el Riu Sec), que "necessiten neteges constants per a evitar riuades en èpoques pluvials". "El cas és que quan l'Ajuntament sol·licita netejar els ponts i se li concedeix el permís -sempre que el cost vaja a càrrec de l'Ajuntament- aquest permís no sempre arriba a temps, de manera que els agricultors locals que tenen els terrenys al costat dels llits pateixen nombroses pèrdues", ha indicat.

La regidora del PP, Marisa Mezquita, ha presentat dues esmenes, una en la que demana va a l’Ajuntament que destine els recursos necessaris per a la neteja barrancs que són de la seua competència i altra que animava a dotar al conveni amb la CHX de més recursos. Sancho li ha respost que si pogueren fer això, no hagueren presentat una moció. Després s’ha votat i tots els grups han mostrat el seu suport a excepció del PP que s’ha abstingut. Mezquita ha justificat el seu vot posant com a exemple una situació que es va donar a Alacant en la que van estar implicats una empresa, un ajuntament i la CHX. Benlloch li ha dit que amb la seua intervenció demostra que no ha entés res i que eixe “és el perill de preparar a casa les coses i no prestar atenció durant el ple. No hi ha hagut cap coherència dins del seu discurs i ha muntat un embolic, amb el Síndic de Greuges, que li recorde que no té cap poder judicial. Sancho ha contat que quan netegem ens multen perquè no és la nostra competència, és de la CHX”, ha manifestat. El regidor de Serveis Públics, Francisco Valverde, també ha volgut intervenir per a fer una puntualització. “El problema de la sentència d’Alacant és que no estava clar si era un barranc rural o urbà, però no és un cas que puga extrapolar a Vila-real, ja que els nostres són tots rurals”, ha explicat.

L’últim punt del ple ha generat molt de debat i és que es tractava de la proposta del PP per a reprovar a la tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Castelló, Ali Brancal. Héctor Folgado a acusat Brancal d’haver faltat el respecte a Vila-real amb publicació en Facebook en la que es referia a la jura de bandera. “El comentari més desafortunat és la seua comparació amb les víctimes dels Socarrats. A més dins del seu partit, no se li recrimina, al contrari, l’exregidora vila-realenca i diputada a Les Corts, Mònica Àlvaro, li anima també en els comentaris. Brancal s’ha rigut dels quasi 800 espanyols que van participar en acte que va ser molt emotiu i especial”, ha expressat Folgado. Cs ha subscrit les paraules del portaveu popular i a més de dir que li pareix de mal gust i totalment innecessari, ha assegurat que “la reprovació hauria d’estendre’s a Mònica Àlvaro”. La moció només ha comptat amb el suport d’aquests grups i ha sigut desestimada.

Captura de pantalla 2017-10-30 a las 21.12.58Captura de pantalla 2017-10-30 a las 21.16.22

El portaveu de Compromís, Xavi Ochando, visiblement enfadat, ha denunciat “l’assetjament i manipulacions als que ens han sotmés el PP des de l’anunci de la jura de bandera en estiu i amb els fets a Catalunya. Només hem enviat una nota des que es va anunciar la celebració de l’acte fins a la data i fins ara, en la que des del respecte expressaven que no estàvem d’acord amb la seua celebració, però el Partit Popular no ha parat d’atacar-nos inclús a través de les xarxes socials i assenyalant-nos en els seus vídeos i muntatges”. L’alcalde ha pres la paraula i ha destacat que ell també ha sigut presa de les crítiques, “inclús la meua família, que va participar en l’acte amb la màxima il·lusió i del que estic orgullós”. Benlloch ha indicat que no li pareix adequada la publicació de Brancal, que està en desacord amb ella en molts aspectes però que mai “utilitzarà l’Ajuntament de Vila-real” per a reprovar a alguna persona per una publicació a les xarxes socials”, ha conclòs.