Es tracta d'una construcció realitzada probablement durant el segle XII que se situa en un espai rural al sud-oest del nucli urbà
Castellón Información
L’Ajuntament de Borriana ha obtingut una subvenció de la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport per a finançar el Pla Director de les Cases de Carabona que s'ha encarregat per a recuperar el conjunt històric protegit.
L'edil de Cultura, Vicent Granel, ha mostrat la seua satisfacció per aconseguir “una ajuda que cobrirà el 60% de la inversió que el consistori tenia preparada per a sufragar el Pla Director Recuperació de la torre de Carabona i tot l’entorn i alleujarà el pagament que es realitzarà quan finalitzen els treballs”.
Així doncs, la Conselleria aportarà 10.817,40 euros a través de les ajudes destinades a l'elaboració de catàlegs de protecció, la redacció de plans especials de protecció i de plans directors per a intervenció en béns d'interés cultural de la Comunitat Valenciana.
La concessió d'aquesta subvenció, que té com a objecte ajudar a la millora de la infraestructura històrica i rural és “un suport important per a seguir endavant en la rehabilitació del patrimoni de la ciutat”, ha subratllat Granel.
El Pla Director, adjudicat a l'estudi El Fabricante de Espheras, compta amb un pressupost de 18.029 euros i un termini d'execució de sis mesos per a elaborar un document de gestió que servirà com a ferramenta i guia per a l'adequada documentació, investigació, protecció i restauració de la torre de Carabona i el seu entorn.
En aquests moments l'estudi està en procés d'elaboració i s'ha realitzat una neteja de tot l'entorn per a poder realitzar un vol amb dron i, així, aconseguir radiografiar tots els edificis i tindre un pla detallat del conjunt històric.
Es tracta d'usar nous sistemes que puguen ajudar a la remodelació de les cases annexes a la torre de Carabona, ja restaurada, la creació d'un Centre d'interpretació de citricultura per al futur i la recuperació del jardí del tancat de Carabona per a convertir-lo en un jardí de varietats originals de la taronja.
Així, el Pla Director pretén recuperar tot el conjunt històric de les Cases de Carabona, situades al costat de la torre ja restaurada, per a convertir-les en un centre d'interpretació de la citricultura valenciana, segons ha anunciat l'edil de Patrimoni, que ha precisat que es tracta d’“una actuació decisiva de recuperació de patrimoni rural de la nostra ciutat”.
A més, el consistori té previst optar a ajudes d'altres administracions per a quan estiga finalitzat el Pla Director, com és el cas de les ajudes de l’1,5% cultural del Ministeri de Foment, les subvencions per a la conservació i protecció dels béns immobles de la Conselleria de Cultura, o les subvencions promogudes pels Programes Operatius dels Fons Feder.
Aquest Pla Director de Protecció pretén desenvolupar l'ordenació urbanística, patrimonial de l'àmbit BIC de la torre de Carabona, i definir els usos compatibles i les diferents fases d'actuació per a la recuperació i posada en ús del bé.
La redacció és necessària per a possibilitar una gestió eficient de les diferents fases en què es divideix la intervenció, de manera que aquestes fases tinguen coherència, independentment del moment d'execució o del tècnic que les realitze.
La torre de Carabona és una construcció realitzada probablement durant el segle XII que se situa en un espai rural al sud-oest del nucli urbà de Borriana. Es tracta d'un edifici agrícola o residencial fortificat que, a causa de la singularitat i gran valor patrimonial, està protegida i compta amb una declaració de Bé d'Interés Cultural.