Noticias Castellón
lunes, 25 de noviembre de 2024 | Última actualización: 23:18

Descobriment arqueològic en el jaciment ibèric del Torrelló d'Almassora: un mur per a situar punts de vigilància

Tiempo de Lectura: 2 minutos, 22 segundos

Noticias Relacionadas

Els visitants que demà i el diumenge participen en les visites teatralizadas organitzades per Patrimoni descobriran els detalls de la vida en l'assentament

Castellón Información

Les excavacions en el jaciment ibèric del Torrelló iniciades el passat mes d'octubre han arribat a la seua fi després de deixar al descobert multitud de nous elements que amplien les teories dels arqueòlegs pel que fa a l'antic poblat. D'una banda, els treballs han permès traure a l'exterior un nou mur en el costat est de l'assentament, separat de la muralla principal i que donaria indicis de l'estratègia defensiva que els pobladors de l'assentament haurien utilitzat.

Tal com indica l'arqueòleg municipal, Gerardo Clausell, una de les teories és que aquesta estructura hauria sigut utilitzada per a crear un carrer exterior que representaria l'únic punt d'accés al poblat. Aquesta comunitat hauria pogut utilitzar el recentment descobert mur per a situar punts de vigilància i millorar així la seguretat de l'assentament.

Així mateix, aquesta intervenció ha permès traure a l'exterior un total de 22 metres de la muralla principal del jaciment, a la qual els experts li estimen una altura original de set metres encara que només es poden observar quatre actualment. Adossats a aquesta estructura, els arqueòlegs han descobert dos bastions, construïts amb roques que, en alguns casos, superen els 100 quilos de pes. La utilització d'aquests elements indicaria l'existència d' “un plantejament arquitectònic i un projecte de desenvolupament urbanístic, associats a una comunitat estable i que treballava de manera conjunta”, tal com ha detallat l'arqueòleg municipal.

Cal destacar que aquestes han sigut les primeres excavacions dutes a terme en el jaciment en els últims 16 anys i formen part de l'estratègia de desenvolupament del municipi per als fons Feder. “La gran quantitat d'informació que aquesta intervenció ha proporcionat evidencia la necessitat de continuar aprofundint en un assentament al qual encara li queda molt que oferir i que representa un actiu turístic per a Almassora”, ha assegurat la regidora de Patrimoni i Turisme, Amaya Gómez, qui ha posat de rellevància la necessitat de “compartir tot aquest coneixement amb els veïns el municipi, els quals podran gaudir del jaciment en les jornades de portes obertes d'aquest cap de setmana”.

En aquest sentit, els visitants que demà i el diumenge participen en les visites teatralizadas organitzades pel departament que lidera Gómez, descobriran els detalls de la vida en l'assentament. El públic coneixerà com vivien i com es defensaven els habitants del Torrelló del Boverot i podrà provar les armes que utilitzaven en els combats. “Per a aquesta població, una bona estratègia de defensa era fonamental, ja que eren un grup de no més de 50 persones i, per tant, molt vulnerable als atacs”, ha recordat Clausell.