Marzà: “no és un patrimoni qualsevol. És el nostre patrimoni col·lectiu més antic, el que ens fa explicar-nos què som i què fem al món”
Castellón Información
Els responsables de Cultura de la Generalitat han presentat l'Any Valltorta, tota una sèrie d'activitats culturals, turístiques i educatives per a promoure les pintures rupestres de la Valltorta i Morella la Vella en el centenari del descobriment d'aquests abrics de pintura rupestre, d'enorme rellevància, que compten amb el reconeixement de Patrimoni de la Humanitat per la Unesco.
Segons el conseller d'Educació, Investigació, Cultura i Esport, Vicent Marzà, "el centenari de la Valltorta no és sols una celebració, sinó una oportunitat per tal de posar en el lloc que es mereixen les pintures rupestres i els diferents indrets on aquestes s'ubiquen. És el punt de partida per a recuperar la difusió d'aquest patrimoni de la humanitat excepcional que tenim a l'interior de les comarques de Castelló".
El conseller ha afegit que "no és un patrimoni qualsevol. És el nostre patrimoni col·lectiu més antic, el que ens fa mirar més enrere per explicar-nos què som i què fem al món. És per això que la Conselleria i la Generalitat estan fent un esforç en aquest centenari. Hem de contribuir, des del punt de vista de la cultura i el turisme cultural, a la generació d'oportunitats en les comarques de l'interior de Castelló".
Des de Cultura s'ha preparat un extens programa d'activitats per a recuperar, promoure i donar a conéixer aquest espai patrimonial d'història de les valencianes i dels valencians delimitat pels pobles del Parc Cultural Valltorta-Gassulla. Aquestes poblacions són Albocàsser, Ares del Maestrat, Benassal, Catí, les Coves de Vinromà, Morella, Tírig i Vilar de Canes.
Respecte d'això, el responsable de Cultura de la Generalitat ha comentat que "la cultura i el patrimoni són clau per fer del Maestrat i els Ports, però també de l'Alcalatén, l'Alt Millars i l'Alt Palància, territoris amb un futur d'oportunitats i prosperitat. Que no quede cap dubte que el Govern del Botànic i jo mateix, com a conseller, tenim aquesta mirada de cohesió territorial i treballem pel conjunt de les persones i de les comarques".
Des del punt de vista de les actuacions en el mateix Museu de la Valltorta i del Centre d'Interpretació de Morella la Vella, cal destacar que s'han dut a terme diverses iniciatives per aconseguir un canvi radical del model museogràfic, que garantisca la divulgació cultural, de la museologia i de la mateixa evolució dels usuaris i visitants que reclamen un model expositiu propi dels temps actuals.
Des del punt de vista de rehabilitació dels espais, cal destacar que s'han dut a terme importants actuacions per a esmenar deficiències a les infraestructures. S'han substituït panells informatius, imatges i vitrines. Així mateix, es crearan audiovisuals promocionals i vides per al recorregut del museu, que també es difondran per les xarxes socials i al mateix web del Museu de la Valltorta.
Senyalètica pròpia
Tant la Valltorta com Morella la Vella comptaran també amb senyalètica pròpia, present arreu de les principals vies de comunicació i d'accés a aquests conjunts patrimonials, tant en l'àmbit local com autonòmic i estatal, per tal de situar aquests indrets en el mapa, que s'afegeixen a la millora dels accessos al museu.
L'Any Valltorta compta amb un redisseny de la imatge del Parc Cultural Valltorta-Gassulla, amb el nou logotip centrat en la figura de l'arquer que presidirà totes les activitats que es duran a terme en l'Any Valltorta. Aquesta nova imatge s'integrarà al nou espai web de l'Any Valltorta, on es concentrarà la informació de totes les activitats didàctiques, turístiques i de promoció cultural que s'estan preparant, així com els materials audiovisuals. A més, la nova web ve acompanyada d'una nova APP que servirà per fer un recorregut virtual del Museu de la Valltorta i dels seus voltants.
Totes aquestes actuacions es complementen amb la nova exposició sobre el jaciment que es compon de 25 panells que serà itinerant. Així mateix, hi haurà 4 expositors que inclouen rèpliques dels materials dipositats al Museu de la Valltorta.
Des del punt de vista didàctic i pedagògic, l'Any Valltorta implicarà tota una sèrie d'activitats per als centres educatius dels 8 pobles integrats al Parc Cultural. Es duran a terme tallers de pintura rupestre, tallers de recreació de la manipulació del sílex i de l'obtenció del foc. A més, es realitzarà un concurs de pintura en les diverses manifestacions plàstiques i un concurs de redacció per a escolars. També es dissenyaran unitats didàctiques i se'n farà difusió pels pobles de tot el territori valencià.
Per la seua banda, a la Universitat Jaume I se celebraran unes jornades científiques on es posaran de relleu les principals tècniques innovadores de la investigació de les pintures rupestres i les principals vies d'estudi que s'estan duent a terme a les universitats públiques valencianes.
Des del punt de vista de promoció turística i cultural, es duran a terme xerrades divulgatives als diferents pobles del territori valencià, particularment, als 8 pobles que conformen el Parc Cultural, per tal d'apropar el patrimoni als municipis participants i conscienciar els habitants d'aquests indrets en la tasca de preservar aquests vestigis patrimoni de la UNESCO.
Així mateix, el 29 i 30 d'abril de 2017 s'organitzaran unes jornades de portes obertes al Museu de la Valltorta i a l'abric de la Cova dels Cavalls, així com a l'abric de la galeria Alta de Morella la Vella, per tal de promocionar les rutes per al coneixement dels paisatges culturals per part dels visitants.