La internacionalització de la universitat, els reptes davant l'aplicació de les noves directives sobre la qualitat de l'aire, i la màgia, l'esoterisme i la fantasia en la literatura són les temàtiques que es tractaran en l'edició 2024 de la Universitat d'Estiu de l'UJI. Tres propostes formatives i culturals que pretenen crear debat sobre temes d'actualitat a més de consolidar la Universitat Jaume I com a referent educatiu i per la seua contribució al desenvolupament del coneixement. La iniciativa està dirigida a la comunitat educativa i també a la societat en general i està organitzada pel Vicerectorat de Cultura, Llengües i Societat en col·laboració amb diferents institucions i departaments de la mateixa universitat. La vicerectora de Cultura, Carmen Lázaro, assegura que l'organització d'aquests cursos d'estiu «és un compromís de la Universitat amb la societat, amb el qual assumeix el repte de dotar de contingut científic, de debat i de reflexió el període estival».
Els tres cursos se celebraran a l'Hotel Termas Marinas El Palasiet de Benicàssim entre els mesos de juny i juliol i mantindran el caràcter híbrid de les passades edicions. Així, les persones que hi vulguen participar ho poden fer tant de forma presencial com a través de la modalitat en línia. La programació s'iniciarà el dia 6 de juny amb el curs coorganitzat amb la Conferència de Rectors de les Universitats Espanyoles (CRUE), i titulat «Internacionalització de la universitat», a través del qual es reflexionarà sobre els reptes del sistema universitari davant un món cada vegada més globalitzat i digitalitzat. Al llarg del curs es raonarà sobre com s'ha d'afrontar des de les universitats aquesta nova realitat i quina és la manera més adient de propiciar un sistema de relacions internacionals en l'àmbit de la formació, la investigació, la transferència de coneixement i l'extensió universitària, que siga adequat i de qualitat.
El fòrum tindrà lloc els dies 6 i 7 de juny i serà inaugurat per la ministra de Ciència, Innovació i Universitats, Diana Morant, amb la conferència «Reptes per a la internacionalització universitària». La segona proposta de la Universitat d'Estiu 2024 serà el seminari sobre «La qualitat de l'aire a Espanya. Millán Millán», el qual retrà homenatge al científic i fundador i director emèrit del Centre d'Estudis Ambientals del Mediterrani, Millán Millán, que va morir el passat mes de gener, considerat un especialista en la conca mediterrània i del canvi climàtic a la zona. La cita tindrà lloc els dies 18 i 19 de juny i hi participaran experts i tècnics dels governs autonòmics, del Centre d'Estudis Ambientals del Mediterrani, del Consell Superior d'Investigacions Científiques o del Ministeri de Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, entre d'altres. Un dels objectius de l'organització és debatre sobre els nous reptes sobre l'aplicació i el compliment que es presenten davant la nova directiva sobre la qualitat de l'aire. El seminari està dirigit per l'investigador de l'Institut de Diagnòstic Ambiental i Estudis de l'Aigua (IDAEA) del CSIC, Xavier Querol, i pel catedràtic d'Enginyeria Química Eliseo Monfort. La Universitat d'Estiu conclourà amb la celebració del curs «La màgia, l'esoterisme i la fantasia en la literatura», una cita que tindrà lloc els dies 3, 4 i 5 de juliol i que està dirigida per l'escriptor i professor Santiago Posteguillo. Hi participaran reconeguts i prestigiosos autors i autores com Luz Gabás, Rosario Raro, Javier Sierra, José Calvo Poyato, Fernando Lillo, José Luis Corral o Toti Martínez de Lezea, els quals dissertaran sobre l'evolució de la temàtica esotèrica i fantàstica en la literatura al llarg dels segles i a partir de diverses obres literàries. El període d'inscripcions per als cursos està obert tant per a la modalitat en línia com per a la presencial. Es pot trobar més informació i els formularis d'inscripció en https://www.uji.es/cultura/base/uestiu24/.