Noticias Castellón
jueves, 21 de noviembre de 2024 | Última actualización: 15:15

Diputació treballa en la conscienciació ciutadana sobre l'abocament incontrolat de plàstics a la mar

Tiempo de Lectura: 3 minutos, 28 segundos

Noticias Relacionadas

S'estima que entre 4,8 i 12,7 milions de tones de plàstic acaben cada any en els oceans, per la qual cosa en 2050 les mars podrien contindre més plàstics que peixos

La Diputació Provincial de Castelló ha presentat este matí la nova campanya de conscienciació ciutadana per a evitar que els residus plàstics arriben a la mar.

Sota el títol de 'Reduïx, Reutilitza, Recicla, per uns oceans sense plàstics de La Mar de Net', la institució pretén "conscienciar a la població castellonenca a través de l'art, permetent destacar un problema ambiental que involucra a tota la societat, com són els residus plàstics que acaben en la mar", ha explicat el diputat de Medi Natural, José María Andrés.

"Des de la Diputació de Castelló som conscients del problema plàstic i volem acabar, com més prompte millor, amb la gran quantitat de residus que, any rere any, s'aboquen en la mar", ha ressaltat José María Andrés. Pel que, coincidint amb el Dia Marítim Europeu, que se celebra cada 20 de maig i que té com a objectiu donar visibilitat a la mar i difondre la seua importància entre la ciutadania europea, el diputat de Medi Natural ha presentat esta iniciativa que forma part integrant de la campanya del Dia Marítim de la Comissió Europea.

La campanya de la Unió Europea per la protecció i sostenibilitat de la vida marítima convida a socis locals a realitzar accions que posen en valor la importància de les mars i la seua protecció en el marc del Dia Marítim Europeu. En este sentit, José María Andrés ha manifestat que "l'objectiu d'esta campanya europea és, d'una banda, conscienciar sobre la importància dels oceans i mars en les nostres vides i en l'economia i, per una altra, promoure la protecció i conversa dels recursos marins, així com fomentar un ús sostenible d'estos".

I és que, hui dia, tal com ha ressaltat el diputat provincial, "existixen més de 150 milions de tones de plàstics en els oceans". S'estima que entre 4,8 i 12,7 milions de tones de plàstic acaben cada any en els oceans, per la qual cosa en 2050 les mars podrien contindre més plàstics que peixos. Una situació "insostenible" que ha obligat la UE a establir regles que facen front a estos residus, especialment als productes plàstics d'un sol ús trobat en les costes europees.

Un projecte sostenible

La Diputació de Castelló, per a evitar que els plàstics continuen contaminant la mar i embrutant les platges, s'ha sumat a esta campanya de la Unió Europea i ha dissenyat 'Reduïx, Reutilitza, Recicla, per uns oceans sense plàstics de La Mar de Net'. Un projecte sostenible que la institució portarà als municipis costaners de la província amb l'objectiu de "conscienciar als castellonencs sobre este problema mediambiental que afecta a tota la població i salvar la nostra mar Mediterrània perquè el conjunt de la ciutadania puga gaudir d'una mar neta i sana", ha destacat José María Andrés.

Així doncs, a través d'exposicions i tallers d'educació ambiental, esta campanya abordarà un tema crucial relacionat amb els oceans: la problemàtica dels plàstics i el seu impacte en els peixos i en els ecosistemes marins, "contribuint als objectius generals de la campanya europea en destacar un desafiament específic que afecta les mars i que requerix atenció urgent", ha expressat el diputat.

'Reduïx, Reutilitza, Recicla per uns oceans sense plàstic de La Mar de Net' no sols busca informar i sensibilitzar al públic sobre este problema, sinó també promoure l'acció i la col·laboració per a abordar-lo de manera efectiva. "Esta participació en el Dia Marítim Europeu és una oportunitat per a unir als diferents actors europeus en un esforç comú per a valorar, cuidar, protegir i preservar els valuosos recursos marins", ha conclòs el diputat José María Andrés.

Abans d'arribar als diferents municipis, l'exposició de l'autor castellonenc Xavier Carrillo es podrà visitar en el vestíbul de la Diputació de Castelló fins al dijous 23 de maig.