Fins a més del 20% de les seves despeses d'operació i manteniment estalviaran alguns municipis castellonencs gràcies al protocol que la Diputació de Castelló i Facsa estan formalitzant per a qualificar i millorar l'eficiència energètica dels sistemes de transport d'aigua a pressió.
Així ho posa de manifest la prova pilot que totes dues entitats han desenvolupat en l'etapa prèvia del projecte que també ha comptat amb una anàlisi energètica dels consorcis de la Plana, Pla de l'Arc i un municipi de la província seleccionat com a pilot.
En aquesta etapa prèvia ha estat clau la utilització de l'eina Energos -desenvolupada per Facsa i la Universitat Politècnica de València- utilitzada fins al moment per a minorar els costos energètics. En concret, amb les dades d'entrada (quilowatts, m³), aquesta eina permet qualificar la instal·lació amb una lletra -com en el cas dels electrodomèstics- i d'aquesta manera és possible estudiar els marges de millora, així com identificar quines parts de la instal·lació són susceptibles de millora.
En el cas de les anàlisis energètiques d'instal·lacions gestionades per Diputació s'ha estudiat la possibilitat de recuperació d'energia mitjançant l'ús de PATs (bomba com a turbina) en fins a 14 punts de dissipació d'energia amb una possible recuperació energètica de fins a 1.000.000 kWh per any el que equivaldria al consum anual de 100 habitatges equivalents i una emissió total de 138.000 kg de CO₂.
Cal destacar que el marc contractual inclou, a més de les anàlisis energètiques, un programa de formació i capacitació per als tècnics/as provincials pertanyents a diversos organismes i que en la seva primera edició ha estat atès per tècnics de Diputació de Castelló, Conselleria d'Agricultura, Sindicat de Regs de Castelló, Sindicat de Regs de Vila-real, Aigües Municipals de Xàbia, TYPSA i Facsa.
L'objectiu d'aquest programa formatiu, impartit pel catedràtic emèrit Enrique Cabrera Marcet i la doctora Elena Gómez Selles, és facilitar la correcta implantació del protocol desenvolupat en el marc del contracte i que servirà com a full de ruta per a analitzar i millorar l'eficiència energètica dels municipis de la província.
En el desenvolupament del contracte a més d'Enrique Cabrera i Elena Gómez participen per part de la Diputació de Castelló els tècnics Ignacio Sangüesa, Ana Fito, Jenifer Pérez, Siro Cabedo, així com Pascual Maximino, Miguel Ortiz i Carlos Marco per part de Facsa.