La Diputació Provincial de Castelló exigirà al Govern d'Espanya que assumisca tot el cost de les infraestructures, les instal·lacions i la posada en marxa de les dessaladores de la província.
El ple ordinari del mes de juliol que se celebra este dimarts dia 23, debatrà una moció impulsada per l'equip de govern amb l'objectiu d'iniciar tots els tràmits oportuns perquè estes infraestructures pertanguen íntegrament al domini públic hidràulic de l'Estat i, amb això, que les administracions locals no sufraguen els costos derivats de la seua construcció.
"Necessitem que el Govern Central escolte les demandes de la nostra província i no ofegue als ajuntaments amb l'assumpció d'uns costos que no corresponen amb les necessitats actuals", ha subratllat la presidenta Marta Barrachina. I és que, com ha recordat la dirigent provincial, va anar entre els anys 2006 i 2007 quan es van firmar entre Acuamed i els diferents ajuntaments de la província els convenis reguladors per al finançament i explotació de les dessaladores a la província de Castelló. "Uns acords que es van firmar dins d'hipotètiques previsions d'un escenari de desenvolupament i creixement urbanístic futur que mai van arribar a materialitzar-se, però eixos convenis eren requisit indispensable per a poder aprovar les programacions urbanístiques de creixement que proposaven els municipis afectats", ha explicat Marta Barrachina.
Eixos acords que es van materialitzar en el seu moment "ara no són vàlids perquè no té res a veure el planejament que havia previst llavors amb el d'ara, ja que han canviat les perspectives de creixement i de desenvolupament", ha incidit la màxima representant de la institució provincial, qui lamenta que "estos convenis obliguen als ajuntaments que els van subscriure al pagament de quantitats altíssimes derivades de l'amortització de les instal·lacions clarament sobredimensionades". Això deriva en una situació extremadament urgent i greu si es té en compte que en la totalitat dels casos les necessitats reals de proveïment són nul·les o ínfimes en relació a la capacitat de la instal·lació. "Els ajuntaments afectats es troben en l'actualitat en una posició desequilibrada en els convenis i, si bé en alguns casos s'han produït acords transitoris de millor assumpció pels ajuntaments, eixos acords són transitoris, per la qual cosa es requerix una solució definitiva, no una prolongació en el temps del problema", ha afirmat Marta Barrachina.
La presidenta de la Diputació ha recalcat que "la nostra prioritat és dur a terme polítiques i respostes a les necessitats dels municipis de la nostra província i tot el que supose generar oportunitats al nostre territori, i per això des de la Diputació de Castelló continuarem reivindicant i volem que Espanya atenga esta província que tant necessita i que tan abandonada ha estat els últims anys".
Per tot això, des de la institució provincial, a través de la moció que s'emportarà este dimarts a aprovació, instarà el Govern d'Espanya que inicie els tràmits oportuns perquè les infraestructures hídriques de dessalació pertanguen totalment al domini públic hidràulic de l'Estat i, en conseqüència, les seues infraestructures, instal·lacions i posada en marxa siguen sufragades en la seua integritat per l'Estat de forma que cap administració local haja de sufragar els costos derivats de la seua construcció.
Així mateix, des de l'administració provincial exigiran al Govern d'Espanya al fet que l'Estat modifique tots els convenis subscrits amb ajuntaments que comporten l'assumpció del cost de l'amortització de les infraestructures per les entitats municipals, i que haurà de ser assumit en la seua integritat per l'Estat.
D'altra banda, a través de la moció també se sol·licitarà al Govern Central a elaborar un estudi per a analitzar els usos alternatius que es pot donar a les plantes dessalinitzadores d'Orpesa-Cabanes i Moncofa de manera que amb estos nous usos es puga garantir la seua rendibilitat. Així mateix, es vol aconseguir que el Govern d'Espanya projecte i execute, amb fons estatals, les connexions necessàries per a integrar les plantes dessaladores en les xarxes de distribució d'aigua més pròximes a fi de possibilitar l'ús de l'aigua dessalada pel màxim de població.
Finalment, s'instarà el Govern d'Espanya a presentar un projecte de Pressupostos Generals de l'Estat per a 2024, que de resposta als problemes que afecten la província de Castelló i es puga garantir finançament per a les dos dessaladores de la província.